Най-добрите и най-лошите диети за 2021

Най-добрите и най-лошите диети за 2021

Планирате ли да започнете нов живот? Следващия месец, от понеделник или само за днес? Специално за вас проучихме препоръките на най-добрите диетолози, които избраха най-добрите диети и отхвърлиха неподходящите.

Американското списание US News & World Report отново публикува списък с най-добрите диети за 2021. За да направят това, експертите анализираха 39 различни хранителни системи, като избраха за рейтинг тези, които наистина работят и не увреждат здравето.

Средиземноморската диета е най-добрата диета

За четвърта поредна година средиземноморската диета се превърна в лидер, която отдавна се утвърди като един от най-правилните подходи към храненето. Диета, богата на протеини, здравословни мастни киселини – предполага се, че те се получават от зехтин и риба, сложни въглехидрати, полезна е за сърцето и кръвоносните съдове, помага да се поддържа нормално тегло и, ако е необходимо, се губят излишни килограми.

Допълнителен бонус към средиземноморската диета е червеното вино, което съдържа ресвератрол, антиоксидант с доказан опит. Смята се, че може да забави стареенето и да удължи живота.

Средиземноморската диета е влязла в няколко списъка наведнъж. Тя може да бъде намерена сред най-добрите здравословни диети, най-лесните за спазване диети, най-добрите диети за диабет и най-добрите диети, здравословни за сърцето.

Ефективността и ползите от средиземноморската диета са доказани от научни изследвания: хората, които се придържат към тази хранителна система, са успели да загубят тези излишни килограми за шест месеца. Резултатите бяха още по-добри за тези, които допълнително се занимаваха с физическо възпитание.

Флекситарна диета

Гъвкавото вегетарианство е друга хранителна система, която го е превърнала в топ 3 най-здравословни диети. Последователите на флекситаризма ядат предимно растителна храна, но не изоставят напълно месото – при тази диета са разрешени както пиле, така и говеждо, макар и в малки количества. Флекситарианците ядат достатъчно зеленчуци и плодове, с което повечето от нас обикновено имат проблем. Това означава, че те консумират много фибри, което е полезно за храносмилането.

Учени, които са изследвали ползите от флекситарна диета, са установили, че гъвкавото вегетарианство е много по-полезно от обикновената диета на месна основа или изцяло вегетарианска диета. Флекситарианците поддържат теглото си или отслабват и тази хранителна система помага за борба с високото кръвно налягане и намалява риска от развитие на диабет тип 2.

Авторите обаче отбелязват, че флекситаризмът е по-полезен за мъжете, отколкото за жените – мъжкото тяло, поради физиологията като цяло, се нуждае от повече месо и протеини.

Вегетарианство

Трудно е да наречем вегетарианството диета в пълния смисъл на думата. Това е по-скоро философия и начин на живот, отколкото просто хранителна система. Експертите обаче добавиха вегетарианството към своя списък въз основа на най-новите научни изследвания.

И наистина има на какво да обърнете внимание: вегетарианската диета без месо и животински продукти помага за намаляване на теглото. Това се дължи главно на факта, че консумираните храни са богати на фибри – те осигуряват усещане за ситост за дълго време, но не съдържат твърде много калории. Освен това вегетарианската диета намалява риска от развитие на сърдечни заболявания с 25% и вероятността от заразяване с какъвто и да е вид рак с 8%.

Важно е обаче да запомните, че вегетарианството изобщо не предполага строги ограничения върху размера на порцията – неприемливо е да ядете зелеви листа по цял ден и такава диета може сериозно да навреди, отколкото да донесе поне някаква полза.

Най-лошите диети от 2021 година

Учените не само възпяваха по-добрите хранителни системи, но и назоваваха опасни, нездравословни и неефективни диети, които сега са доста популярни.

Месоядната диета

Една от тях е месоядната диета , която включва консумация на месо в големи количества.

Тези, които решат да изберат такава диета, трябва да бъдат изключително внимателни – спазването й е придружено от консумация на големи количества наситени мазнини, които са вредни за организма. Това може да доведе до повишаване на нивата на холестерола, увеличаване на вероятността от развитие на атеросклероза, инсулт и инфаркт.

Пеганизъм

Пеганизмът, хранителна система, която съчетава веганство и палео диети, също влезе в антирейтинга на здравословните диети. Въпреки факта, че при пеганизмът трябва да ядете много зеленчуци и плодове, за да се съобразите с него, трябва да изоставите млечните продукти, глутена, значително да намалите здравословните пълнозърнести храни и бобови култури, богати на фибри, които също са източник на протеини.

Учените го поставят в списъка на най-лошите диети заради ограниченията и правилата, които трябва да се спазват, за да се постигнат декларираните резултати – те са сигурни, че има по-здравословни начини за хранене и отслабване.

Диета на Аткинс

Диетата на Аткинс, която стана популярна преди няколко десетилетия, включваше намаляване на въглехидратите и консумиране на повече протеини. В действителност е възможно да отслабнете при такава хранителна система, но дългосрочното спазване на диета с ниско съдържание на въглехидрати е по-вероятно да навреди на здравето – например бъбреците могат да страдат, а в някои случаи това е необратимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.