Новите тенденции: Принципите на минимализма в грижата за кожата

Новите тенденции: Принципите на минимализма в грижата за кожата

Познанието за красотата се промени през годините, както и нейните приоритети. Ако не сте проспали последните 24 месеца – сигурно сте забелязали нарастващата популярност на продуктите за грижа за кожата в света на козметиката. Търсенето на продукти за красота също. Породи множество популярни и променящи се тенденции в грижата за кожата, което ни довежда до днешната тема: минимализъм в грижата за кожата. В тази статия ще говорим за произхода на тази тенденция и как да се присъединим към нея. И така, да започнем!

Какво е минимализъм в грижата за кожата?

Същността на минималистичната тенденция е ясна от името. Това е създаването на по-проста процедура за грижа за кожата. Тя е свързана с минимални разходи, като в същото време ефективно решава задачите и носи желаните резултати. Но как се появи тази тенденция?

Много фенове на индустрията за красота могат да погледнат назад към 2015 г., когато се появи общността за дигитална красота. Козметиката се превърна в много популярна тема в интернет. Има множество видеоклипове с уроци и уроци в YouTube. Това означава, че потребителите изведнъж могат да експериментират с продукти за красота и тенденции в комфорта на собствените си домове. 

Любителите на красотата започнаха активно да купуват продукти, препоръчани от любимите им блогъри. Така се формира онлайн общност, водена от влиятелни лица. По това време много се наблягаше на грима, който беше много богат и създаван с много продукти. Блогърите за красота в YouTube с гордост показаха цели стаи, в които държаха огромни колекции от цветна козметика.

Кога минимализмът в грижата се превърна в тенденция?

Популярността на грима в онлайн общността продължава няколко години. В началото на пандемията обаче грижата за кожата очевидно излезе начело в пространството за красота. Защитните маски и дистанционната работа от дома изместиха използването на цветна козметика на заден план за много хора.

Грижата за кожата е ритуал на грижа към себе си. Можете да го правите в личното си пространство. Така че не е чудно, че стана по-популярна във време, когато всичко, което можехме да правим, беше да си останем вкъщи. 

Но отношението към консумацията на козметични продукти също се промени значително. Хората започнаха да обръщат повече внимание на грижата за околната среда. Влиянието на инфлуенсърите, които демонстрират колекциите си и насърчават постоянните разходи за козметика, забележимо отслабна.

Потребителите, вече взимат решения за покупка въз основа на собствените си цели. Появиха се „Skinfluencers“ (лидери на мнение за грижа за кожата). Те имат опит в областта на козметологията и разказват на абонатите за компонентите и съставите на продуктите за грижа за кожата. Комбинацията от тези фактори доведе до ясна тенденция към намаляване на количеството излишни продукти на козметичния пазар. Опростяване на процедурите за грижа за кожата и търсенето на мултифункционални компоненти и продукти. Най-накрая се оформи тенденцията на минимализма в грижата за кожата. 

Как да опростите навиците си за грижа за кожата? 

Трябва да кажа веднага, че не осъждам многоетапните процедури за грижа.  Правете това, което е правилно за вас! Многокомпонентната грижа за кожата е ефективна за много хора. Може да бъде насочена към различни проблеми, като същевременно е форма на релаксация и терапия за тези, които обичат грижата за кожата. Интересно е  да опитате различни продукти и да експериментирате с различни текстури и композиции. Но някой иска, напротив, да опрости процедурата за грижи и това също има смисъл.

Ако имате чувствителна кожа, може да е полезно да намалите ежедневната грижа и да се придържате към прости, но ефективни продукти, на които имате доверие. Опростената поддръжка отнема по-малко време, често е по-екологична и най-важното ви спестява пари. Можете да намалите потребителския си отпечатък и да се придържате към ефективни и вероятно много по-прости навици за грижа за кожата.

Намаляването на броя на стъпките може да бъде трудно, ако сте свикнали с ежедневие от 10 стъпки, така че ето:

4 ключови момента, които трябва да имате предвид, когато търсите по-минималистична линия на грижа за кожата.

1. Почистване:  Поддържането на кожата ви чиста е в основата на всеки добър навик за грижа за кожата. И не трябва да се пропуска. Почистването на лицето от мръсотия, грим и слънцезащитни продукти трябва да бъде проста стъпка. Важно е да имате ефективен  почистващ препарат , който обичате и който е нежен.  

2. Хидратация:  Започнете да следвате ежедневни процедури за грижа за кожата. За да улесните тази стъпка, можете да използвате тонизиращи серуми, които съчетават действие, насочено към решаване на специфични кожни проблеми  и  овлажняващ ефект.   

Овлажняването е много важно за всички типове кожа, тъй като спомага за поддържането на целостта на естествената й защитна бариера. За мазна кожа  е подходящ лек овлажняващ гел , а за суха кожа – интензивно овлажняващ  крем на основата на масла . Може би  серумът ви  осигурява достатъчно хидратация и нямате нужда от тази допълнителна стъпка. Използвайте това, което работи за вас, но се уверете, че кожата ви получава достатъчно влага, за да остане здрава. 

3. Защита:  Използването на  слънцезащитен крем  е задължително за всички типове и тонове кожа през цялата година. Слънцезащитният крем не само предотвратява признаците на преждевременно стареене (въпреки че тази полза не може да бъде надценена), но също така значително намалява рисковете за здравето, свързани с опасното ултравиолетово лъчение. 

И докато се опитваме да поддържаме ежедневната си за грижа за кожата възможно най-проста, не пропускайте тази стъпка и не забравяйте, че е най-добре да не използвате овлажнител или грим със слънцезащитен крем. Малко вероятно е тези продукти да имат достатъчни нива на SPF, за да защитят адекватно кожата ви. По-добре използвайте отделен слънцезащитен крем! 

4. Справяне с кожни проблеми:  Ако искате да се справите с конкретен проблем – независимо дали става дума за разширени пори, пигментация или бръчки – вероятно ще трябва да запазите тази стъпка или компонент в ежедневната си за грижа за кожата, за да продължите активно да се справяте с проблема. Може да успеете да намерите  серум , който е ефективен и върши работата по хидратиране или овлажняване, или можете да използвате самостоятелен продукт като  ексфолиант .  

Многофункционални козметични съставки

Разбира се, грижата за кожата е един от важните елементи на достойното стареене. С възрастта кожата претърпява различни промени, включително появата на бръчки, старчески петна и тъпота. За щастие има различни лечения и продукти, които могат да ви помогнат да подобрите грижата за кожата си и да обичате кожата си още повече. Използването на продукти, които са подходящи за вашия тип кожа, ще ви помогне да поддържате равномерен и сияен тен. 

Ако искате да опростите навиците си за грижа за кожата, потърсете съставки, които могат да помогнат за справяне с няколко различни кожни проблеми едновременно. Представям ви любимите ми многофункционални съставки, които буквално правят всичко!

Муцин от охлюви

Изпитано във времето средство, муцин от охлюви има много полезни свойства. Двете най-полезни свойствана муцин от охлюви са възстановява и способността му за успокояване на чувствителната кожа и овлажняване. 

Муцинът от охлюви помага за успокояване на кожата, като стимулира растежа на нови клетки, за да я възстанови. Поради това смятам, че муцинът от охлюви е постоянно ефективна съставка, когато кожата ми стане чувствителна, раздразнена или пъпки. Чрез стимулиране на растежа на нови клетки, муцинът от охлюви също има потенциал да намали появата на фини линии. В допълнение, муцинът от охлюви има овлажняващ ефект. Така че, както можете да видите, това е наистина универсален компонент, който помага да се поддържа кожата здрава и балансирана.

Никотинамид

Никотинамидът  е изключително разпространен в грижата за кожата. Първоначално продуктите с никотинамид се използват основно за изсветляване на кожата. Той се бори добре с пигментацията и изравнява тена на кожата. 

Последните тенденции са използването на това вещество, за подобряване ефективността на овлажняващите продукти, свиване на порите, успокояване на зачервяванията и като цяло признаците на преждевременно стареене на кожата.

Прополис

Прополисът  е отлична многофункционална съставка и се намира в много различни видове продукти за грижа за кожата. Най-известната употреба на прополиса е за заздравяване на рани поради неговите антибактериални и противовъзпалителни свойства. За хора, които се борят с кожно дразнене, акне и други кожни заболявания, прополисът може да помогне за заздравяването и възстановяването на кожата, както и да има успокояващ и намаляващ възпалението ефект. Много продукти с прополис също осигуряват хидратация, като помагат да се отговори на няколко ключови нужди от грижа за кожата едновременно! 

Ретинол

Ретинолът  е вид ретиноид (група от производни на витамин А), широко известен като революционен продукт в ежедневната грижа за кожата. Ретинолите, намиращи се както в по-леките продукти, отпускани по лекарско предписание, така и без рецепта, обикновено се използват за намаляване на фините бръчки или акне. Тъй като съставката ускорява клетъчния обмен и увеличава производството на колаген. Освен това изсветлява и изглажда кожата, изравнява тена на кожата и стяга порите. Ретинолът се счита за много ефективен, но винаги трябва да започнете да го използвате постепенно, за да разберете как кожата ви го понася.

От многоетапна грижа до многофункционални продукти

Заключение: Минималистичната грижа за кожата означава, че все още получавате всички предимства на редовната грижа за кожата, като същевременно спестявате време, пари и място в банята! Същите инструменти могат да изпълняват различни функции и ние разгледахме няколко компонента, които могат да изпълняват различни задачи едновременно. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.