Защо колагенът може да е по-важен за здравето на костите от калция?

Защо колагенът може да е по-важен за здравето на костите от калция?

Защо колагенът може да е по-важен за костите от калция? Костите са изградени от развиваща се жива тъкан. Тя изисква широк спектър от хранителни вещества – не само минерали като калция – за поддържане на оптимално здраве.

Минералите често са в центъра на вниманието, но изчерпването на колагена също е важен фактор за остеопорозата и ниската костна плътност.

Колагенът е за нашите кости това, което са гредите за рамката на къща. Именно това съединение осигурява основата, върху която настъпва минерализация. С напредването на възрастта нивата на колаген намаляват, което води до проблеми. Ако количеството колаген не е достатъчно, без значение колко калций приемате, минералът няма да бъде свързан вътре в костта.

Следователно, трябва да прибягваме до стратегии за подобряване на колагеновия субстрат заедно с традиционните минерални добавки при всяко състояние на костите.

Страничен ефект от лекарствата

Един от проблемите с бифосфонатните лекарства, използвани за лечение и предотвратяване на остеопороза е, че те не подобряват качеството на костите. Те са естествено способни да увеличат костната плътност. Но без да решават проблема с органичния колаген, те всъщност правят костите крехки.

Здравата костна тъкан е силна и устойчива, като бамбук. За разлика от тях, костта, пълнена с бифосфонати, е по-скоро като тебешир – плътна, но много крехка. Хората, лекувани с бифосфонати, трябва да се съсредоточат върху подобряването на своя колагенов субстрат. Така се елиминират проблемите, причинени от тези лекарства. Увеличаването на съдържанието на костен колаген води до по-голяма здравина и гъвкавост. По този начин ще увеличи устойчивостта на фрактури.

Важни добавки за плътност на костите

Следните ключови хранителни вещества се препоръчват заедно с 800-1000 mg калций на ден за подобряване на поддръжката на колагена и насърчаване на здравето на костите:

  • Силициев диоксид : Бионаличен силициев диоксид (ch-OSA или стабилизирана с холин ортосилициева киселина, съставка в BioSil) показва впечатляващи клинични резултати за подобряване на здравето на костите и минералната плътност на костите. В двойно-сляпо проучване на жени в постменопауза с ниска костна плътност, BioSil успя да увеличи както костния колаген (с 22 процента), така и костната плътност (с 2 процента) през първата година на употреба. Препоръчителната доза е 6-10 mg на ден.
  • Витамините K1 и K2 действат върху остеокалцин, протеин, който свързва калциевите молекули в костната тъкан. Витамин К е необходим за превръщането на неактивния остеокалцин в неговата активна форма, така че липсата му в диетата е основен рисков фактор за остеопороза, дори сред тези с висок прием на калций. Най-добрите хранителни източници на витамин К включват спанак, манголд, къдраво зеле, брюкселско зеле, аспержи и зелен фасул. Типичната доза от витамин К е 100 микрограма на ден.
  • Витамините В6 и В12 , както и фолиевата киселина , спомагат за превръщането на аминокиселината метионин в цистеин. Всяка липса на тези витамини може да доведе до повишаване на нивата на хомоцистеин, които присъстват при различни патологични състояния, включително остеопороза. Когато пазарувате витамини от група В, потърсете формули, които съдържат формата на метилкобаламин на витамин В12 за оптимално усвояване.
  • Доказано е, че добавките с витамин D3 повишават костната плътност, а проучванията на комбинации от витамин D и калций показват значително по-добри резултати от което и да е от тези хранителни вещества самостоятелно. Повечето експерти препоръчват дневна доза от най-малко 2000 IU витамин D3.
  • магнезий . Проучванията показват, че жените с остеопороза имат по-нисък костен магнезий и други показатели за магнезиев дефицит, отколкото жените без остеопороза. Като правило препоръчителната доза е 250-500 mg на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.