Какво е микробиом и още за здравето на стомашно-чревния тракт?

Какво е микробиом и още за здравето на стомашно-чревния тракт?

Какво представлява микробиомът?

Микробиом са всички микроорганизми (бактерии, гъбички и вируси), които живеят в стомашно-чревния тракт на човека (GIT). Това е сложна взаимосвързана екосистема, която включва поне 1000 вида организми, принадлежащи към над 2000 вида. 

Микробиомът е много разнообразен и се влияе от много фактори, например:

  • генетика;
  • етаж;
  • възраст;
  • имунитет;
  • здравен статус;
  • регион на пребиваване на човек;
  • социално-икономически фактори (достъп до вода, хигиена);
  • лекарства;
  • храна.

‌‌Функции на стомашно-чревния тракт (GIT)

Стомашно-чревният тракт изпълнява много задачи. Той разгражда (смила) храната и гарантира, че тя се абсорбира правилно (така че тази пържола за вечеря в крайна сметка да се превърне в бедрен мускул). Освен това той премахва отпадъците от тялото. Унищожените червени кръвни клетки придават на екскрементите кафяв цвят.

Стомашно-чревният тракт също защитава нашето тяло, защото много вредни бактерии и други нежелани микроорганизми попадат в него – заедно с храната или когато докосвате устата си с ръце. Стомашно-чревният тракт предотвратява тези бактерии да ни навредят (или да причинят хранително отравяне).

Стомашно-чревният тракт не само изпълнява много задачи, но също така се състои от много отдели. Започва от устата и завършва в ануса. Стомаха и тънките черва са отговорни за храносмилането и усвояването на храната, докато дебелото черво отстранява водата от екскрементите и я компресира. Сигмоидното дебело черво и ректума задържат изпражненията, докато се отделят. 

‌‌‌Откъде идва нашият микробиом?

Според последните проучвания колонизацията на стомашно-чревния тракт с микроорганизми започва още преди раждането, тъй като плацентата на майката съдържа полезни бактерии. Мекониумът (оригинални изпражнения) не е стерилен. Това означава, че развитието на микробиома става в утробата. 

По време на вагинално раждане микрофлората на влагалището на майката навлиза в тялото на новороденото. Ако раждането е извършено чрез цезарово сечение, тогава микробиомът на бебето е обогатен с микроорганизми от кожата на майката.

Кърменето също играе роля за формирането на чревната микрофлора и развитието на имунната система. Майчиното мляко защитава бебето. Например антитела като имуноглобулин IgA и антибактериални съединения като лактоферин предпазват вашето бебе от стомашно-чревни и респираторни инфекции.

‌‌‌ Защо микробиомът е важен?

Микробите, които образуват чревния микробиом, ни осигуряват много предимства. Микрофлората участва в производството и съхранението на енергия. Един от механизмите, използвани за това, е ферментацията на фибри и производството на късоверижни мастни киселини (SCFA), като  бутират .

Тези съединения насърчават стомашно-чревното здраве, като насърчават възстановяването на червата. Те също така служат като основен източник на енергия за колоноцитите (чревни клетки). Много бактерии в стомашно-чревния тракт играят основна роля в синтеза на витамини В1, В2, В5,  В6 ,  В12 ,  К ,  фолат  и  биотин . 

Микробиомът също започва да стимулира имунната система веднага след раждането.

Как нашият микробиом влияе на имунитета?

Стомашно-чревният тракт има лигавична имунна система – защита от всякакви чужди вещества, които бихме могли да погълнем. Тази система действа отделно от общия имунитет на организма. Населението на стомашно-чревния тракт с микроорганизми коренно променя човешкия имунитет.

Един от най-важните етапи в развитието на имунната система е разбирането кои клетки да атакуват и кои да оставят на мира. Специални клетки в храносмилателната система взаимодействат с нашите „добри“ бактерии и „лоши“ патогенни бактерии, поради което имунната система помни кои не могат да бъдат докоснати и които трябва да бъдат унищожени поради потенциална инфекция и увреждане на тялото.

В допълнение към това „обучение“ на имунната система, микробиомът насърчава растежа на имунните клетки и ги насочва там, където са необходими на тялото. Например микробиомът прави разлика между специфични Т клетки на имунната система в зависимост от конкретна задача. Т клетките са разделени на Th1, Th2 или Th17.

Th1 и Th2 клетките синтезират цитокини. Това са вещества, които сигнализират на други имунни клетки, че има проблем в организма. Th17 клетките са по-гъвкави – те са в състояние да синтезират вещества от различен тип, като се адаптират към различни ситуации в тялото. С други думи, Th17 са „лидерът“ на имунната система и могат да изпълняват различни функции.

Голяма част от имунната система се намира в червата. Например, пластирите на Peyer са участъци от червата, наситени с лимфоидна тъкан, която съдържа много защитни имунни клетки. Представете си всички потенциално вредни неща, които можем да преглътнем. Концентрирането на имунитета в червата е чудесен начин да предпазите тялото от тази вреда.

Лошото хранене, някои лекарства и естественото стареене водят до преобладаване на „лошите“ бактерии в червата над „добрите“. Този дисбаланс на добри и лоши бактерии се нарича дисбиоза. Тъй като броят на полезните бактерии в червата намалява, имунната система вече не получава необходимата подкрепа. Има предположения, че дисбиозата на червата може да доведе до свръхактивна имунна система, което от своя страна може да доведе до автоимунни заболявания.

Добавки в подкрепа на здравословен микробиом

Пробиотиците са „добри“ бактерии.

Пробиотиците  са здравословни микроорганизми, както са определени от Организацията на ООН за прехрана и земеделие и Световната здравна организация. Идеята за пробиотиците е предложена за първи път от учения Иля Мечников след неговите изследвания върху тези полезни бактерии в млякото.

Изследванията му показват, че тези бактерии могат да имат ползи за здравето при поглъщане. Оттогава пробиотиците се продават и консумират в големи количества, най-вече под формата на хранителни добавки или определени храни. Полезните свойства на пробиотиците включват увеличаване на броя на „добрите“ бактерии в чревната микрофлора, потискане на вредните бактерии, подпомагане на имунитета и подпомагане образуването на здрава чревна лигавица.

Мнозина отбелязват различните ползи от пробиотиците. Например диарията е възможна при антибиотици. Пробиотиците могат да помогнат за премахване на този страничен ефект. Някои изследвания показват, че пробиотиците с високо съдържание на щам  Lactobacillus  могат да помогнат за подобряване на настроението. Други щамове пробиотици са свързани със сърдечната подкрепа. Пробиотиците също могат да помогнат за облекчаване на симптомите на алергия, а някои щамове са показали, че са полезни при кожни проблеми. Съществува корелация между приемането на определени щамове и отслабването и намаляването на симптомите на храносмилателни разстройства.

Пробиотиците се продават в добавки под формата на капсули, таблетки и / или течности. Тези добавки могат да помогнат за поддържането на здравословен микробиом и са удобни за обогатяване на микробиома с полезни микроорганизми за здравето на червата и имунитета.

Бутиратът е противовъзпалително съединение

Бутиратът  е мастнокиселина с къса верига, произведена по време на ферментацията на несмилаеми фибри в стомашно-чревния тракт. Това съединение е известно със своите противовъзпалителни свойства и способността да доставя енергия на колоноцитите.  При дисбиоза може да е трудно за организма да произвежда този важен източник на енергия. Бутиратните добавки се предлагат на пазара и често се приемат заедно с пробиотиците.

Микробиомът е сложна и разнообразна екосистема, която живее в стомашно-чревния ни тракт. Това обединяване на микроорганизми поддържа имунитета по различни начини. За щастие, добавки като пробиотици и бутират могат лесно да бъдат включени във вашата ежедневна диета, за да поддържат здрав стомашно-чревен тракт и имунна система.

Открийте ни във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.