Long COVID вече има официална дефиниция от СЗО

Long COVID вече има официална дефиниция от СЗО

На 6 октомври 2021 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви първата официална дефиниция за това какво представлява Long COVID.

Медицинската общност е наясно, че докато повечето хора се възстановяват от COVID-19 в рамките на няколко седмици, някои ще изпитат продължителни симптоми за 4 или повече седмици след развитие на COVID-19.

Досега не е имало официално определение за това състояние.

Позовавайки се на „състояние след COVID-19“, документът казва, че продължителен COVID „се среща при лица с анамнеза за вероятна или потвърдена инфекция със SARS-CoV-2, обикновено 3 месеца от началото на COVID-19, със симптоми, които продължават най-малко 2 месеца и не могат да бъдат обяснени с алтернативна диагноза.“

Освен това определението гласи, че общите симптоми могат да включват умора, когнитивна дисфункция и няколко други, които могат да повлияят на ежедневното функциониране.

Тези симптоми могат да бъдат ново начало след първоначално възстановяване от заболяването или продължение на първоначалното заболяване.

Те също могат да се променят или да се повторят с течение на времето.

В документа се посочва, че може да е необходимо отделно определение за децата.

Колко дълго може да боледувате от COVID?

Инимари Тоби , доктор по философия, асистент в катедрата по биология в Университета в Далас и член на Американското физиологично дружество , казва, че Long COVID може да засегне хората по няколко начина.

Хората могат да изпитват непрекъснати симптоми или може да последва курс на ремисия и рецидив, казва тя.

Симптомите могат да варират значително, но могат да включват когнитивна дисфункция, умора и задух.

Някои от добре описаните усложнения при „Long COVID“ включват инсулт или сърдечен удар.

Освен това тя обясни, че по време на остро заболяване обикновено има три групи симптоми:

  1. Респираторни симптоми, включително кашлица, храчки и задух
  2. Мускулно-скелетни симптоми, включително болки в мускулите и ставите, главоболие и умора
  3. Ентерични симптоми, включително коремна болка, повръщане и диария

Джоузеф А. Рош , BPT, дип. Рехабилитация. PT, доктор по философия, доцент в програмата за физиотерапия в Щатския университет Уейн и член на Американското физиологично дружество. Той е участвал в няколко изследвания върху ефектите от продължителния COVID. Той съобщава, че „Long COVID“ може да прилича на състояние, известно като „миалгично енцефаломиелит/синдром на хронична умора (ME/CFS). Състояние което може да засегне някои хора след други вирусни заболявания. 

„Това, което прави състоянието post COVID-19 по-притеснително от ME/CFS“, казва Рош, „е, че има не само физическа и умствена умора. Наблюдават се и постоянни и повтарящи се проблеми, които засягат белите дробове, сърцето, кръвоносните съдове и други органи и тъкани.

Колко ще продължи „Long COVID“ ?

Д-р Тоби казва, че около 10 до 20 процента от хората ще изпитват дълто време симптоми на COVID. Възможно е да бъде в продължение на седмици или дори месеци.

Рош добавя обаче, че наистина не можем да предвидим със сигурност в момента точно колко дълго може да продължи.

Тя каза, че събраните от нея и екипа и данни разкриват, че хората с ТОРС имат продължителни симптоми дори след 4-годишно проследяване.

„Това наистина е обезпокоително“, казва Рош. „Свързах се с пациенти, които са имали COVID-19 по време на първите вълни на инфекции. Някои все още не са се възстановили напълно.

„Въпреки че се надявам, че пациентите със състоянието post COVID-19 ще се подобрят с течение на времето, моята истинска загриженост е, че някои пациенти може никога да не се възстановят напълно.

Как да предотвратим „Long COVID“

Най-добрият начин да избегнете Long COVID е превенцията.

Рош каза, че това започва с образованието, което подчертава колко тежко е състоянието.

Ваксинацията също е важна.

„Ваксинацията срещу COVID-19 намалява риска от инфекция със SARS-CoV-2 и следователно намалява общия риск от развитие на състояние post COVID-19 при хората от общото население“, каза Рош.

Мерките за смекчаване като носенето на маски, физическо или социално дистанциране, проследяване на контактите, самоизолация при болни и геномно наблюдение на вируса също остават от съществено значение, според Roche, тъй като не знаем какъв е рискът за развитие на продължителен COVID.

Тези мерки са особено важни за деца под 11 години, които все още не отговарят на условията за ваксиниране и могат да развият дълги симптоми на COVID.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.