Респираторни инфекции, обикновенна настинка и имунитет

Респираторни инфекции, обикновенна настинка и имунитет

В миналото „обикновената настинка“ беше най-честата респираторна инфекция в световен мащаб. Учените смятат, че повече от 200 уникални вирусни щама могат да причинят симптоми на настинка. 

Типичните симптоми на настинка са кашлица, хрема, треска, възпалено гърло и задух. След тяхното елиминиране човекът се връща към нормалния живот.

Ето прости начини, които могат да помогнат за засилване на имунната ви система и намаляване на риска от разпространение на инфекции на горните дихателни пътища:

  • редовно миене на ръцете с антисептичен  сапун  и топла вода
  • социално дистанциране (намалява излагането на по-висок вирусен товар, ако някой наблизо е болен)
  • когато кашляте, трябва да кашляте в ръкава си и да не покривате устата си с ръка. Това ще помогне за намаляване на разпространението на микроби. 
  • носете  маска за лице , когато сте на закрито или според препоръките въз основа на риска от предаване на вирус във вашата общност. (Маските помагат за намаляване на вирусния товар, което означава, че имунната система не трябва да работи усилено, за да се бори с повече патогени. В края на краищата, както се казва, „малкото е лекарството, твърде много е отровата“.
  • яжте повече храни, богати на  антиоксиданти  (зеленчуци, плодове)
  • Минимизирайте приема на захар, прости въглехидрати и преработени храни, които могат да отслабят имунната система. 
  • Редовната физическа активност помага за подобряване на реакцията на имунната система.

Според научни изследвания, следните добавки играят важна роля в подкрепата на имунната система. 

Витамин Ц

Витамин С  (аскорбинова киселина или аскорбат) е един от най-изучаваните витамини през последните 50 години. Повече от 55 000 изследвания са проведени върху витамин С от 1968 г. в научната литература. Техните резултати показват, че помага за укрепване на имунната и сърдечно-съдовата система, полезен е за мозъка и кожата и има множество други ползи. 

Редица учени смятат, че някога човешкото тяло е могло да произвежда витамин С, но с течение на времето губи тази способност. Почти всички животни, включително бозайниците, произвеждат собствен витамин С. Единствените изключения са хората, маймуните и морските свинчета. Максималната концентрация на витамин С се наблюдава в мозъка и надбъбречните жлези – 15-50 пъти по-висока, отколкото в кръвта.

Витамин С се препоръчва за имунитет от десетилетия. Все още няма лек за обикновената настинка, но проучване от 2014 г. установи, че витамин С може да помогне за намаляване на риска от развитие на настинка и да съкрати продължителността й в сравнение с плацебо (захарни хапчета). Необходими са обаче повече изследвания. 

В допълнение, проучване от 2021 г. предполага, че високите дози витамин С могат да бъдат полезни в ранните етапи на вирусна инфекция и пневмония. Смята се, че витамин С помага за укрепване на имунната система, намалява възпалението и съсирването на кръвта. 

Препоръчителната дневна доза  витамин С  е 500-2000 mg.

Витамин D

80% от хората имат дефицит на витамин D. При по-малко слънчев климат дефицитът на витамин D е дори по-често срещан. Обикновено препоръчваме добавки с витамин D.

Според проучване от 2019 г., публикувано в Journal of Environmental Research and Public Health, хората с по-високи нива на витамин D в кръвта са изложени на по-нисък риск от развитие на инфекции на горните дихателни пътища в сравнение с хора с по-ниски нива на витамин D в кръвта.

Авторите на проучване от 2017 г. (British Medical Journal) анализираха 25 рандомизирани контролирани проучвания, включващи 11 321 субекта на възраст от няколко седмици до 95 години. 

Като цяло, добавянето на витамин D намалява риска от инфекции на горните дихателни пътища с 12%. Тези с кръвни нива на витамин D под 25 nmol/L (10 ng/dL) виждат максимална полза от добавките с витамин D и имат 70% намаление на инфекциите. Честотата на респираторни инфекции при участници с кръвни нива на витамин D над 25 nmol/L (10 ng/dL) намалява с 25%.

И накрая, мета-анализ от 2021 г. изследва десет проучвания с над 360 000 участници. Анализът установи, че хората с най-ниски нива на витамин D са с 43% по-склонни да се заразят с вирусна инфекция, отколкото тези с по-високи нива на витамин D в кръвта. 

Препоръчителната дневна доза  витамин D  е 1000-2000 IU за деца и 2000-5000 IU за възрастни. 

Цинк

С напредването на възрастта усвояването на основни минерали като  цинк може да намалее. Цинкът е основен елемент за правилното функциониране на имунната система. Световната здравна организация изчислява, че до една трета от световното население има дефицит на цинк. Освен това, недостатъчният прием на богати на цинк храни или редовната консумация на алкохол може да доведе до хроничен дефицит на цинк. Хората над 65-годишна възраст са по-склонни да страдат от дефицит на цинк в сравнение с тези под 65-годишна възраст. 

Известно е също, че цинкът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. 

Препоръчителна доза:  Цинкови таблетки за смучене  , 30 mg (според етикета). Цинкът се предлага и под формата на капсули и като част от мултивитамини.

Бъз

Бъзът  (Sambucus sp.) е цъфтящо растение, което се използва в медицината по целия свят от стотици години. През последните години бъзът придоби особена популярност. Твърди се, че индианците са използвали бъз за лечение на различни инфекции и трески.

Проучване от 2016 г. установи, че плодовете от бъз могат да намалят продължителността на симптомите на настинка при пътниците на авиокомпанията. 

Проучването, публикувано в Complementary Therapies in Medicine през 2019 г., включва 180 души. Установено е, че бъзът може значително да намали симптомите на инфекция на горните дихателни пътища. 

В допълнение, проучвания през 2001 и 2002 г. показват ползата от бъз за повишаване на имунния отговор. Именно той служи като основа за предотвратяване и контрол на всяка инфекция. 

Бъзът  се предлага под формата на хранителни добавки, сироп, мармалад и близалки.

Вижте как можете да направите сами у дома си домашен сироп от бъз:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.