Лечебни свойства на магарешкото мляко – научно доказани

Лечебни свойства на магарешкото мляко – научно доказани

Магарешкото мляко е сходно с човешкото

През последните години магарешкото мляко привлича повече внимание. Причина за това се приликите си с майчината кърма [ 1 , 2 ] и уникалното предимство да бъде добавка към човешкото мляко. 

Например съдържанието на суроватъчен протеин в магарешкото мляко е високо. Освен това магарешкото мляко има много ненаситени мастни киселини. Особено линолова киселина, и ниско съдържание на мазнини и холестерол. Богато е на калций и селен [ 3 – 6 ]. 

Магарешкото мляко също има силна антиоксидантна активност. Забавя процеса на стареене. Съдържа вещества, повишаващи имунитета на човешката имунна система [ 7]. Лечебната стойност на магарешкото мляко е записана в двете ценни рецепти за спешни случаи от Сун Симиао от династията Тан и сборника на Materia Medica от Ли Шижен от династията Мин.

В Перу магарешкото мляко се използва за лечение на заболявания като астма, бронхит, диабет, анаброза, гастрит и дори облекчаване на климактеричния дискомфорт [ 8 ]. Има и много хора, лекуващи туберкулоза и стомашна язва, като пият магарешко мляко в Синдзян, Китай [ 9 , 10 ]. В някои страни в Европа и Америка магарешкото мляко е не само съставка на много биологични продукти, един вид здравни продукти, приемани от все повече хора 

В обобщение, магарешкото мляко има висока хранителна стойност и широка лечебна стойност.

Тъй като неразтворимия протеин, казеин е трудно смилаем и може да образува големи и твърди буци в стомаха на бебето. Все пак суроватъчният протеин, принадлежащ към разтворимия протеин, образува само малки и меки бучки в стомаха на бебето. Той лесен за усвояване и усвояване. Освен това суроватъчният протеин съдържа разнообразие от протеини. И такива с висока биологична активност – ензими, пептиди, имунни фактори и растежни фактори. Те играят важна роля в растежа и умственото развитие на човека. 

Хранителната стойност и биологичната сила на суроватъчния протеин са много високи, поради което той е възхваляван като „краля на протеина“. Съотношението на суроватъчен протеин и казеин в млякото е свързано с храненето и усвояването от организма. В тялото лактозата може да се превърне в глюкоза, която осигурява енергия и участва в състава на тъканите и органите, и галактоза, която може да синтезира гликолипид, един от основните материали за нервната тъкан и има жизненоважна роля в развитието на нервната система на бебетата. 

В допълнение, лактозата може да насърчи пролиферацията на чревните пробиотици, да инхибира растежа на развалящи се бактерии, да подобри усвояването на калций, фосфор и други минерални елементи и да повиши качеството и здравината на скелета.

Добивът на магарешко мляко е сравнително нисък. 

Магарето произвежда само 100–150 кг за един период на лактация за преработка и употреба. Но магарешкото мляко има особена стойност в научните изследвания и ефективността на отглеждането [ 11].

 В Китай магареттата се отглеждат главно в северозападния регион, чието географско местоположение е сравнително отдалечено и икономическото развитие е сравнително изоставащо. Поради трудностите при придобиването, съхранението, транспортирането и етническите обичаи на млякото, развитието на магарешкото мляко не се приема сериозно. 

Хранителните стойности на магарешкото мляко не са добре проучени.

А системните изследвания все още са празни. В днешно време няма критерии за приемане на мляко от магарета, поради което се изискват подходящи стандарти за стандартизиране на пазара на магарешко мляко, засилване на инспекцията на качеството на продуктите от магарешко мляко и регулиране на пазара, запазване на правата на потребителите и бизнеса.

Следователно разработването и оползотворяването на магарешкото мляко има голяма икономическа стойност и социална стойност.

 Хранителните качества и функциите на мляко от магарета обаче не са добре проучени и е необходимо да се съберат основни данни, което ще ограничи развитието на индустрията за магарешко мляко. 

В изследването е получено магарешкото мляко на прах. Изследван е съставът на конвенционалните хранителни вещества, аминокиселини, мастни киселини и антиоксидантната активност на млякото от магарета. Това би хвърлило светлина върху развитието на индустрията за магарешко мляко, подобряване на коефициента на цялостно използване на ресурсите от магарешко мляко, събуждане на ентусиазма за отглеждане на магаре, увеличаване на доходите на фермерите и пастирите и насърчаване на икономическото развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.