Колаген за красива кожа и здрави стави.

Колаген за красива кожа и здрави стави.

Този малко известен протеин е жизненоважен за целостта на нашето тяло.


Най-богатият на аминокиселини протеин в човешкото тяло, колагенът , също е основен компонент на съединителните тъкани, които изграждат сухожилията, връзките, хрущялите, костите и кръвоносните съдове.

С напредване на възрастта богата на колаген тъкан, която поддържа кожата (дермата), се променя. Активността на фибробластите, клетките, отговорни за колагена, е отслабена, което води до стареене на кожата.

Синтезът на колаген в нашите стави също се забавя с възрастта, което може да доведе до артроза. Освен това намаляването на колагена в костната тъкан е ключов фактор за развитието на остеопороза. Количеството колаген определя количеството „свързващ минерал“. Когато съдържанието на колаген намалява, костта става по-крехка и рискът от фрактури се увеличава драстично.

Повишено съдържание на колаген


За да решим успешно проблема с намаляването на нивата на колаген, трябва да увеличим активността на клетките, произвеждащи колаген. Един от най-добрите начини да направите това е с холин, стабилизиран с ортосилициева киселина (ChOSA). В едно проучване, при което жени с признаци на стареене на кожата са приемали 10 mg Chosa дневно, е имало 30% намаление на фините линии, 55% увеличение на еластичността на кожата и намаляване на чупливостта на ноктите и косата.

ChOSA също показа ясни ползи по отношение на укрепването на костите. Проведено е подробно, двойно-сляпо клинично проучване при жени в менопауза с ниска костна плътност. Установено е, че Chosa увеличава костния колаген с 22 процента и костната плътност с 2 процента. Обичайната доза е 6-10 mg на ден.

Флавоноидите са критични


Флавоноидите са специални растителни пигменти, които поддържат здравословни нива на колаген. Особено полезни са сините или лилави пигменти – антоцианидини и PCO (проантоцианидинови олигомери), намиращи се в грозде, боровинки , борова кора и екстракти от гроздови семки . Техните предимства:

Те подобряват естествената способност на колагеновите влакна да се свързват, което осигурява образуването на колагеновата матрица на съединителната тъкан.
Те предотвратяват разрушаването на колагеновите структури от ензими, освободени от белите кръвни клетки по време на възпаление.
За да се възползвате успешно от предимствата на тези флавоноиди, трябва да увеличите приема на ярко оцветени плодове и други плодове. И също така го допълнете с екстракти, обогатени с PCO, като екстракти от гроздови семки или борова кора (50-150 mg на ден) за цялостна подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.