Хиалуроновата киселина помага при болки в ставите и артрит

Хиалуроновата киселина помага при болки в ставите и артрит

Хиалуроновата киселина може да помогне за предотвратяване на артрит.

Преди няколко години кореспондентът на ABC News Кони Чанг съобщи за японското село Юзури Хара, известно с невероятното си дълголетие. Не само, че много от селяните са добре в 90-те си години, но и изглеждат много по-млади с по-гладка кожа без бръчки и рядко страдат от обичайните заболявания, свързани със стареенето.
Местните лекари свързват здравето и младостта на селяните с диетата си. Хълмовете на Юзури Хара са по-подходящи за събиране на различни кореноплодни зеленчуци. За тях сега е известно, че са богати на хиалуронова киселина. Това химично съединение играе огромна роля в човешкото здраве. Благодарение на високата консумация на хиалуронова киселина, тези селяни са изпитали положителните му ефекти.

Какво е хиалуронова киселина и какво прави тя?

Хиалуроновата киселина е лепкав мукополизахарид, който телата ни естествено произвеждат. Той е компонент на това основно вещество („вътреклетъчен цимент“), който държи нашите тъкани заедно. Също така осигурява структурна подкрепа за нашата кожа, стави, мускули, сухожилия и сухожилия.

Хиалуроновата киселина в естественото си състояние може да се намери в повечето клетки в тялото ни. Тя е особено богата в кожната тъкан. Всъщност почти 50 процента от хиалуроновата киселина в нашето тяло се намира в кожата. Намира се както във видимите й горни слоеве, така и на по-дълбоки нива. С напредване на възрастта намаляването на естествените нива на хиалуроновата киселина обикновено е до 80 процента за хората на възраст между 40 и 70 години. Намаляването на съдържанието на хиалуронова киселина води до образуване на бръчки. С това намалява и еластичността на кожата и увеличава нейната сухота. За щастие е доказано, че попълването на хиалуроновата киселина (45-200 mg на ден) повишава нивата на хиалуроновата киселина и спомага за неутрализирането на тези ефекти, като подпомага производството на колаген в организма.

Хиалуроновата киселина подобрява здравето на ставите

Загубата на хиалуронова киселина в ставите е една от основните причини за остеоартрит (ОА), който се характеризира с дегенерация на хрущяла. Наред с глюкозамин сулфата и колагена , хиалуроновата киселина е един от най-важните компоненти на здравия хрущял. Намаляването на съдържанието на хиалуронова киселина в организма на хора на възраст около 40 години може да бъде основната причина за дегенерация на хрущяла при много от тях.

Доказано е, че инжекциите на хиалуронова киселина в ставите на хора с ОА (лечение, известно като Viscosupplementation) намаляват болката. Това улесняват работата на ставите и подобряват други фактори. Но инжекциите не са задължителни. Приемането на добавки с хиалуронова киселина може да бъде ефективен начин за повишаване нивата на хиалуроновата киселина в тялото ви. А това ще доведе до облекчаване на симптомите на остео артрит.

Три двойно-слепи, плацебо контролирани проучвания подкрепят използването на добавки с хиалуронова киселина. В първото проучване 20 пациенти с остео артрит са получавали добавки с хиалуронова киселина (80 mg на ден) или плацебо дневно в продължение на осем седмици. Болката беше значително намалена в групата с хиалуронова киселина в сравнение с групата на плацебо. Във второ проучване 60 пациенти с остео артрит са разпределени на случаен принцип да получават 200 mg хиалуронова киселина, 100 mg хиалуронова киселина или плацебо дневно в продължение на осем седмици. Пациентите с най-силна болка изпитват значително облекчение и облекчение на много други симптоми с употребата на 200 mg, а не на 100 mg хиалуронова киселина.

В скорошно проучване, проведено в Токио в JR Tokyo General Hospital, пациенти с остео артрит на възраст между 40 и 70 години, които консумират 200 mg на ден Hyabest (силно пречистена форма на хиалуронова киселина), са имали значително облекчаване на симптомите за период от 12 месеца .

Борба с болестта

Проучванията показват, че тялото непрекъснато се опитва да се поправи и този процес е напълно възможен, ако има необходимите градивни елементи за това. Ако сте загрижени за артрозата, обърнете сериозно внимание на терапиите и добавките, които могат да помогнат за забавяне на заболяването и да доведат до регенерация и качество на хрущялната матрица. За тази цел естествените агенти като хиалуроновата киселина могат да бъдат изключително ценни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.