Какво е мед от манука. 7 лечебни свойства и ползи от употребата му

Какво е мед от манука. 7 лечебни свойства и ползи от употребата му

Знаете ли какво е манука? Красиво цъфтящо в бели и розови цветове чаено дърво (латинското название на растението е Leptospermum scoparium), чиято родина е Нова Зеландия. Сами разбирате, че пчелите събират прашеца от цветовете, от, които се произвежда мед от манука с много лечебни свойства.

Първите споменавания за мед от манука се срещат в древните вавилонски и шумерски записи, датиращи от хиляди години. Това е един от най-бързо набиращите популярност естествени подсладители в света днес. Освен това понякога се използва за медицински цели.

Медът се създава от пчелите след консумация на нектар от цветя, който реагира с ензими в стомаха им. Връщайки се в кошера, пчелата го съхранява в питите. Именно това вещество наричаме мед. Основната цел на меда е да служи като храна за младите пчели. Пчеларите знаят как да оставят достатъчно мед, за да хранят младите пчели, а останалата част се приема за консумация от човека.

Използването на мед за медицински цели постепенно преминава от алтернативна медицина към класическа. Някои лекари препоръчват този мед за хронични рани на крака, причинени от разширени вени, както и за диабетни язви на стъпалата.

‌‌Откъде идва медът Manuka?

Укрепването на имунната система е от съществено значение за щастието, дълголетието и по-доброто здраве. Медът се използва от хиляди години по целия свят и е почитан заради лечебните си свойства. Обаче не всичкият мед е еднакъв. Някои учени смятат, че  медът от манука  може да има особени ползи за здравето.

Медът от манука започва да получава признание сред учените през 80-те години на миналия век след микробиологично изследване на професор Питър Молан от университета Уайкато в Нова Зеландия. Медът от манука се произвежда от европейски медоносни пчели от нектара на цветето манука (Leptospermum scoparium), което расте в Австралия и Нова Зеландия.

Този уникален мед е монофлорен – добива се от нектара само на едно цвете. Има и полифлорен мед от манука – когато пчелите събират нектар от различни цветя за производството му. Продукт, наречен мед от манука, трябва да бъде тестван независимо, за да се гарантира, че съответства на името.

‌‌Какво има в меда Manuka?

По принцип медът се състои от фруктоза, глюкоза, аминокиселини, ензими, витамини и минерали. Също така съдържа метилглиоксал  , активна съставка, която не се съдържа в други видове мед. Повечето видове мед, включително  мед от манука , съдържат полифенолни съединения и пчелен дефенсин-1, които са отговорни за антибактериалните свойства на меда .

Научните изследвания наскоро помогнаха да се разбере защо този конкретен мед е толкова полезен в традиционната медицина. Неговите  антиоксидантни  свойства могат да насърчат зарастването на рани, възстановяването на клетките и евентуално лечението на стомашни язви.

‌‌Седем лечебни свойства на меда от манука

1. Здраве на устната кухина

Много хора по света страдат от лошо здраве на устната кухина. Проучванията показват, че хората с лоша захапка и липсващи зъби са изложени на по-висок риск от инфаркт и застойна сърдечна недостатъчност . Често препоръчвам на пациентите да се подлагат на редовни стоматологични прегледи – преди всичко, за да поддържат сърцето си здраво. Много хора се притесняват, че консумацията на сладкиши и други рафинирани захари може да доведе до развитие на кариес. Въпреки това,  медът от манука , въпреки сладостта си, вероятно ще има защитен ефект поради своите антибактериални свойства.

 Например , проучване от 2011 г. показа, че медът от манука може да намали броя на вредните бактерии в устата. Изследване от 2014 г., публикувано в Swiss Dental Journal, също показва, че медът от манука може да бъде полезен за потискане на вредните микроорганизми в устата.

В резултат на тези проучвания беше пусната на пазара естествена паста за зъби с мед от манука като една от съставките.

2. Антимикробен ефект

Важно е да се търсят естествени начини за подпомагане на организма да предотвратява и да се бори с инфекциите. Поради прекомерната употреба на антибиотици, изследователите търсят по-безопасни алтернативи. Една от причините да се смята, че медът има антимикробни свойства е наличието на малко количество водороден прекис в състава му, който унищожава вредните бактерии и вируси. Смята се, че  медът от манука  е ефективен срещу различни опасни патогени .

Проучване от 2014 г.  изследва способността на меда от манука да се бори с грипния вирус. Изследователите отбелязват, че „… медът от манука има подчертан потискащ ефект срещу грипния вирус и може да има потенциална медицинска ефективност.“ Това проучване обаче е проведено в клетъчни култури – не е известно дали медът ще бъде толкова ефективен, когато се консумира при хора.

Проучване от 2018 г. сравнява меда от манука с друг популярен мед сред потребителите . Учените отбелязват по-високата антибактериална активност на меда от манука срещу два често срещани щама бактерии: стрептококи мутани и лактобацилус. В други проучвания е доказано, че медът от манука потиска Pseudomonas aeruginosa и бактериите от Е. coli. Тези бактерии често са причина за инфекции на кожата, кръвта и пикочните пътища.

3. Заздравяване на рани

Когато се прилага върху кожата, медът може да ускори зарастването на рани. Смята се, че това се дължи на неговите антимикробни свойства и способността му да поддържа влажна среда. Когато върху кожата се нанесе слой мед, той действа като защитна бариера. Освен това, според изследванията,  медът от манука  помага да се ускори зарастването на рани и възстановяването на тъканите . Това може да бъде полезно при хронични кожни лезии.

Например хората с диабет са изложени на по-висок риск от развитие на инфекция, което понякога дори води до ампутация на пръсти, крака или стъпала. Проучване от 2014  г. показва ефективността на меда от манука при язви на диабет на краката. Когато медът от манука се прилага върху превръзката, раните зарастват с 25% по-бързо, отколкото без използване на мед. Друго  проучване от 2014 г. от Саудитска Арабия показва подобен ефект на мед от манука при лечение на диабетни язви на краката.

И накрая, в проучване от 2008 г.  медът от манука демонстрира способността да убива бактериите Pseudomonas aeruginosa, които са често срещани при тежки диабетни язви и други инфекции на краката.

4. Облекчаване на болки в гърлото и кашлица

Не знам какво е правила баба ти, но моята често ми даваше мед, когато кашлям. Въпреки че не беше учен, очевидно имаше смисъл в нейните действия.

Проучване от 2010 г.  сравнява мед и медикаментозни сиропи за кашлица. Кашлицата е намалена при деца с инфекции на горните дихателни пътища и кашлица, на които са дадени 2,5 ml мед. И накрая, проучване от 2018 г.  също установи, че медът е по-ефективен за облекчаване на симптомите на кашлица в сравнение с плацебо. Медът често облекчава болките в гърлото, ако се яде с чаена лъжичка.

5. Подобряване на храносмилането

Разстроен стомах може да бъде причинен от различни причини – от антибиотици до лоша диета. Вирусните и бактериални инфекции също могат да нарушат баланса на стомашно-чревния тракт и да доведат до къркорене, газове, подуване на корема и дори диария. Чревният дисбаланс е основната причина за нарастването на популярността на пробиотиците през последното десетилетие. Медът от манука може  също да помогне за насърчаване на здравето на стомашно-чревния тракт.

Например, в световен мащаб бактерията Salmonella е отговорна за близо 100 милиона случая на стомашно-чревни инфекции годишно, което води до 150-200 хиляди смъртни случая. Осемдесет процента от тези инфекции са диетични – осигуряването на достъп до чиста храна и вода и намаляване на контакта с болни животни е от съществено значение за намаляване на тяхната честота. Симптомите на салмонелоза включват диария, коремни спазми и треска. Ако бактерията попадне в кръвния поток, това също може да причини болка в ставите и мускулите. Симптомите могат да продължат една седмица или повече.

Изследвания от 2011  и 2015 г.  показват, че медът от манука може да помогне за унищожаването на салмонелата. Необходими са обаче повече изследвания за това дали медът може да се използва като част от лечението. Досега антибиотиците се считат за най-доброто лечение.

Бактериите Clostridium difficile също могат да причинят чревни инфекции. Хората, които приемат много антибиотици или често отиват в болница, са изложени на повишен риск от заразяване с този потенциално смъртоносен микроорганизъм. Клостридиалната чревна инфекция може да доведе до диария, силна коремна болка и често ректално кървене. Често съм попадал на пациенти с тежка дехидратация, причинена от тази бактерия.

Проучване от 2013 г.  отбелязва: „В. difficile е ясно податлив на въздействието на мед от манука. По този начин този мед може да бъде ефективен при лечение на инфекции, причинени от този микроорганизъм. “ Проучване от 2014 г.  също показа ефективността на меда от манука срещу тази бактерия.

В проучване от 2008 г.  при плъхове медът от манука може да е показал, че намалява ректалното възпаление, което може да бъде от полза за улцерозен колит или болест на Crohn.

6. Язва на стомаха

Милиони хора по света страдат от язва на стомаха, а стотици милиони от гастрит и / или киселини. През 80-те години на миналия век учените откриват, че бактерията helicobacter pylori е причина за стомашни язви и те започват да използват антибиотици за борба с нея. В същото време някой използва мед за лечение. Например,  проучване от 1994 г. установява, че  медът от манука  може да помогне за потискане на хеликобактерните бактерии. В  проучване от 2015 г. медът от манука може да е помогнал за предотвратяване на язва на стомаха от консумация на алкохол. Изследването е проведено върху плъхове. Не успях да намеря подобни изследвания с хора. Преди самодиагностика и лечение задължително се консултирайте с лекар.

7. Подобряване на цвета на кожата

Гладката и младо изглеждаща кожа е мечтата на мнозина. Правилният крем за лице, който помага за успокояване на уврежданията от слънцето и незначителните бактериални инфекции или акне, е стъпка към осъществяването на тази мечта. Медът от манука се добавя към почистващи препарати за лице и кремове за подобряване на цвета на кожата.

Медът от манука се  продава както в чист вид, така и в пасти за зъби, таблетки за смучене на гърлото, кремове за лице или спрейове за уста.

Домашен сироп за кашлица Манука

съставки:

 • 2 чаши вода;
 • 8 чл. л. нарязана прясна мащерка;
 • 1 чаша мед от манука .

Инструкции:

 1. Налейте вода в малка тенджера и я оставете да заври на среден до силен огън.
 2. Свалете врящата вода от котлона, добавете мащерката и оставете сместа да къкри поне 10 минути.
 3. Добавете мед от манука и разбъркайте сместа, докато медът се разтвори напълно.
 4. Изсипете сместа в херметичен стъклен буркан, снабден с филтър, ако е необходимо.

Този сироп за кашлица ще запази предимствата си поне три седмици, когато се съхранява в хладилник. Ако се появи болка в гърлото, е полезно да се вземе една супена лъжица сироп.

Маска за лице с мед манука

съставки:

 • 1 ч.ч мед от манука ;
 • 1/2 ч.ч канела ;
 • 1/2 ч.ч розова вода .

Инструкции:

 1. Смесете и трите съставки в малка купа или буркан.
 2. Вземете памучен тампон с чисти ръце и го използвайте, за да разнесете сместа равномерно върху кожата.
 3. Оставете маската върху лицето си поне 20 минути. Активните съставки ще продължат да осигуряват ползи до един час.
 4. Изплакнете маската обилно с топла вода и внимателно подсушете кожата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.