Вредна ли е рибата за вашето здраве ?

Вредна ли е рибата за вашето здраве ?

Понякога изборът на здравословна храна е лесен: Знаете, че сезонните зеленчуци са полезни, а захарта е най-добре да оставите на рафта.

Но що се отнася до рибата, нещата могат да се усложнят. Въпреки че рибата често се препоръчва като част от здравословната диета, трябва да знаем, че масово отглежданата за консумация риба може да е повече вредна, отколкото полезна.

Богата на полезната омега-3, рибата е нискокалоричен източник на протеин, който също е с ниско съдържание на наситени мазнини. Редица здравни организации препоръчват да се приема най-малко два пъти седмично мазна риба. Пример за мазна риба е сьомгата.

Ето един поглед върху противоречието около ползите и клопките на сатково отглежданите в сравнение с диво уловените риби.

Какъв е проблемът с изкуствено отглежданата риба?

По-голямата част от рибата на пазара е отгледана в рибни ферми, което означава, че се отглежда и добива при контролирани условия в морски клетки или мрежести сатки. Според някои изследователи проблемът е, че пренаселените условия на повечето ферми могат да причинят замърсяване. Доклад от Екологичната работна група (EWG) установява, че седем от десет риби, отглеждани в стопанства, закупени в хранителни магазини в Сан Франциско, Вашингтон, окръг Колумбия и Портланд, са били замърсени с причиняващи рак полихлорирани бифенили (PCBs). И то в „нива, които са притеснително високи за човешкото здравето. „

Освен това е установено, че отглежданата в садки риба съдържа токсични химикали на живачна основа и диоксини, а рибните ферми са обвинени в замърсяване на океаните, насърчаване на болести и разпространение на морски въшки. Фермите за риба също са критикувани за други съмнителни практики, включително съдържанието на фуража, което често се допълва с химикали, за да придаде на рибите розовия им цвят (дивата сьомга го развива естествено).

Рисковете за здравето от отглежданата риба надвишават ли ползите?

Някои експерти твърдят, че селскостопанските практики се подобряват и стават по-устойчиви, а отглежданите риби се хранят по-здравословно с цел да подобрят хранителните си профили. Някои търговци, като Whole Foods, са въвели строги стандарти за качество, за да гарантират, че доставят отглеждани морски дарове от строго регулирани ферми. Но това са твърдения в световен мащаб. За съжаление у нас контролът върху предлаганите риби в търговската мрежа се извършва от БАБХ. Българската Агенция по Безопасност на Храните е институция е доказала многократно своята некомпетентност и безконтролност вурху безопасността на храните и фуражите у нас. Така всичко остава в ръцете на производители и търговци, за които парите са водеща сила.

Заключение:

Ако искате да сте сигурни, че се храните здравословно, препоръчваме консумацията на диво уловени риби. Това никак не е трудна задача. С правилната подготовка и екипировка. Ако сте начинаещ и не сте сигурни от какви такъми имате нужда, за да уловите вашата здравословна храна, може да попитате експертите от риболовен магазин Ribata.eu. Вече сте на ти с риболова и знаете точно каво Ви е необходимо за успешния улов – изберете сами, на най-добри цени, риболовни принадлежности. Съчетайте приятното с полезното. Престоят на открито, с въдица в ръка, е изключително благоприятно за вашето физическо и психическо здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.