Бъз: ползи и опасности 

Бъз: ползи и опасности 

Бъзът е едно от най-често използваните лечебни растения в света.

Традиционно коренното население го използвало за лечение на треска и ревматизъм, докато древните египтяни го използвали за подобряване на тена си и за лечение на изгаряния.

Все още се събира и използва в народната медицина в много части на Европа.

Днес бъзът най-често се приема като добавка за лечение на симптоми на настинка и грип.

Известно е обаче, че суровите плодове, кората и листата на растението също са отровни и причиняват стомашни проблеми.

Тази статия разглежда по-отблизо:

 • бъз
 • доказателствата в подкрепа на неговите здравни претенции
 • опасностите, свързани с консумацията му

Какво е бъз?

Бъзът се отнася до няколко различни сорта на дървото Sambucus , което е цъфтящо растение, принадлежащо към семейство Adoxaceae .

Най-разпространеният вид е Sambucus nigra , известен още като европейски бъз или черен бъз. Това дърво е родом от Европа, въпреки че се отглежда широко и в много други части на света (12 ).

S. nigra расте до 9 метра височина и има гроздове от малки бели или кремави цветове, известни като цветове от бъз. Плодовете се намират в малки черни или синьо-черни гроздове (1).

Плодовете са доста тръпчиви и трябва да се сварят, за да се ядат. Цветовете имат деликатен аромат на мускат и могат да се консумират сурови или варени (1).

Други разновидности включват американски бъз, джудже бъз, син бъз, дамски бъз и червеноплоден бъз (1).

Различни части от дървото бъз са били използвани през цялата история за медицински и кулинарни цели ( 2 ).

Исторически, цветовете и листата са били използвани за облекчаване на болка, подуване, възпаление, стимулиране на производството на урина и предизвикване на изпотяване. Кората се използвала като диуретик, слабително и за предизвикване на повръщане (1).

В народната медицина сушените плодове или сока се използват за лечение на грип, инфекции, ишиас , главоболие, зъбни болки, сърдечни и нервни болки, както и като слабително и диуретично средство ( 2 ).

Освен това плодовете могат да се варят и да се използват за приготвяне на сок, конфитюри, чътни, пайове и вино от бъз. Цветята често се варят със захар за приготвяне на сладък сироп или се вливат в чай ​​(1).

РЕЗЮМЕ

Бъзът се отнася до няколко разновидности на дървото Sambucus , което има гроздове от бели цветове и черни или синьо-черни плодове. Най-разпространеният вид е Sambucus nigra , известен още като европейски бъз или черен бъз.

Ползи за здравето от бъз

Има много докладвани ползи от бъза. Те не само са питателни, но могат също така да помогнат за справяне със симптомите на настинка и грип , да поддържат здравето на сърцето и да се борят с възпалението и инфекциите, наред с други ползи.

Високо съдържание на хранителни вещества

Бъзът е нискокалорична храна, пълна с антиоксиданти.

Една чаша (145 грама) пресни плодове съдържа 106 калории, 26,7 грама въглехидрати и по-малко от 1 грам мазнини и протеини (3).

Освен това те имат много хранителни ползи. Бъзът е:

 • Високо съдържание на витамин С. Има 52 mg витамин С на чаша плод, което представлява 57% от дневната стойност (34 ).
 • Високо съдържание на диетични фибри. Бъзът съдържа 10 грама фибри на чаша пресни плодове, около 36% от дневната стойност (5).
 • Добър източник на фенолни киселини. Тези съединения са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на щетите от оксидативния стрес в тялото ( 4 , 6 ).
 • Добър източник на флавоноли. Бъзът съдържа антиоксидантните флавоноли кверцетин, кемпферол и изохамнетин. Цветовете съдържат до 10 пъти повече флавоноли от плодовете ( 4 ).
 • Богат на антоцианини. Тези съединения придават на плода характерния тъмен черно-лилав цвят и са силен антиоксидант с противовъзпалителни ефекти ( 4 ,7).

Точният хранителен състав на бъза зависи от:

 • разнообразието на растението
 • зрялост на плодовете
 • екологични и климатични условия

Следователно порциите могат да варират в хранителната си стойност ( 4 , 8 ).

РЕЗЮМЕ

Бъзът е нискокалорична храна, пълна с витамин С, диетични фибри и антиоксиданти под формата на фенолни киселини, флавоноли и антоцианини. Цветята са особено богати на флавоноли.

Може да подобри симптомите на настинка и грип

Доказано е, че екстрактите от черен бъз и запарките от цветовете му помагат за намаляване на тежестта и продължителността на грипа (9).

Търговските препарати от бъз за лечение на настинки се предлагат в различни форми, включително течности, капсули, таблетки за смучене и дъвки.

Едно проучване от 2004 г. на 60 души с грип установи, че тези, които са приемали 15 mL сироп от бъз четири пъти на ден, показват подобрение на симптомите за 2 до 4 дни, докато на контролната група са били необходими 7 до 8 дни за подобряване (10).

Освен това, проучване на 312 пътници, приемащи капсули, съдържащи 300 mg екстракт от бъз три пъти на ден, установи, че тези, които се разболяха, са имали по -кратка продължителност на заболяването и по -малко тежки симптоми (11).

Необходими са по-нататъшни широкомащабни проучвания, за да се потвърдят тези резултати и да се определи дали бъзът може също да играе роля в предотвратяването на грип (9).

Имайте предвид, че повечето изследвания са извършени само върху търговски продукти. Има малко информация за безопасността или ефикасността на домашно приготвените лекарства (9).

РЕЗЮМЕ

Установено е, че екстрактът от бъз помага за намаляване на продължителността и тежестта на симптомите, причинени от грипния вирус. Въпреки че тези резултати са обещаващи, са необходими допълнителни мащабни изследвания върху хора.

Високо съдържание на антиоксиданти

По време на нормалния метаболизъм могат да се отделят реактивни молекули, които могат да се натрупват в тялото. Това може да причини оксидативен стрес и може да доведе до заболявания като диабет тип 2 и рак (121314).

Антиоксидантите са естествени компоненти на храните, включително някои витамини, фенолни киселини и флавоноиди, които могат да помогнат за премахването на тези реактивни молекули. Изследванията показват, че диетите с високо съдържание на антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания ( 8 ,1415).

Цветовете, плодовете и листата на растението бъз са отлични източници на антиоксиданти. Например, един от антоцианините, открити в горските плодове, има 3,5 пъти по-голяма антиоксидантна сила от витамин Е ( 4 ,1516 ,17).

Едно проучване, сравняващо 15 различни сорта плодове, и друго проучване, сравняващо видове вина, установиха, че бъзът е един от най -ефективните антиоксиданти (1819 ).

Освен това едно проучване установи, че антиоксидантният статус се подобрява при хора 1 час след изпиване на 400 ml сок от бъз. Друго проучване при плъхове установи, че екстрактът от бъз помага за намаляване на възпалението и оксидативното увреждане на тъканите ( 20 , 21 ).

Докато бъзът е показал обещаващи резултати в лабораторията, изследванията при хора и животни все още са ограничени. Като цяло, консумацията му в диетата има само малък ефект върху антиоксидантния статус (19).

В допълнение, обработката на плодовете от бъз, като екстракция, нагряване или изцеждане на сок, може да намали тяхната антиоксидантна активност ( 4 ).

Следователно продукти като сиропи, сокове, чайове и конфитюри може да имат намалени ползи в сравнение с някои резултати, наблюдавани в лабораторни изследвания ( 16 ).

РЕЗЮМЕ

Плодовете, листата и цветовете на бъза са силни антиоксиданти. Въпреки това, техните защитни ефекти върху хората изглежда са незначителни. Освен това, обработката на плодовете и цветовете може да намали тяхната антиоксидантна активност.

Може да е добро за здравето на сърцето

Бъзът може да има положителен ефект върху някои маркери за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Проучванията показват, че сокът от бъз може да намали нивото на мазнините в кръвта и да намали холестерола. Освен това е установено, че диета с високо съдържание на флавоноиди като антоцианини намалява риска от сърдечни заболявания (1722).

Независимо от това, едно проучване при 34 души, получавали 400 mg екстракт от бъз (еквивалентно на 4 mL сок) три пъти дневно в продължение на 2 седмици, не установи значително намаляване на нивата на холестерола (23).

Въпреки това, друго проучване при мишки с висок холестерол установи, че диета, включваща черен бъз, намалява количеството холестерол в черния дроб и аортата, но не и в кръвта (24).

По -нататъшни проучвания установяват, че плъховете, хранени с храни, съдържащи полифеноли, извлечени от бъз, са имали понижение на кръвното налягане ( 25 ).

Освен това плодовете от бъз могат да намалят нивата на пикочна киселина в кръвта. Повишената пикочна киселина е свързана с повишено кръвно налягане и отрицателни ефекти върху здравето на сърцето ( 4 ,26).

Нещо повече, бъзът може да увеличи секрецията на инсулин и да подобри нивата на кръвната захар . Като се има предвид, че диабет тип 2 е основен рисков фактор за сърдечни и съдови заболявания, управлението на кръвната захар е важно за предотвратяване на тези състояния ( 4 ,9).

Проучване установи, че цветовете на бъз инхибират ензима алфа-глюкозидаза ( α- глюкозидаза), който може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар. Също така, изследвания върху плъхове с диабет, на които е даван бъз, показват подобрен контрол на кръвната захар ( 4 ,1629).

Въпреки тези обещаващи резултати, пряко намаляване на сърдечните пристъпи или други симптоми на сърдечно заболяване все още не е демонстрирано и са необходими допълнителни изследвания при хора.

РЕЗЮМЕ

Бъзът има някои ползи за здравето на сърцето, като например намаляване на холестерола, пикочната киселина и нивата на кръвната захар. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се покаже дали тези ефекти са значителни при хората.

Други ползи за здравето

Има много други съобщени ползи от бъз, въпреки че повечето от тях имат ограничени научни доказателства:

 • Помага в борбата с рака. Установено е, че както европейският, така и американският старец притежават някои свойства, инхибиращи рака в проучвания с епруветки ( 7 ,929).
 • Бори се с вредните бактерии. Установено е, че бъзът инхибира растежа на бактерии като Helicobacter pylori и може да подобри симптомите на синузит и бронхит (9).
 • Може да подкрепи имунната система. При плъхове полифенолите от бъз подкрепят имунната защита чрез увеличаване на броя на белите кръвни клетки ( 30 ).
 • Може да предпази от UV радиация. Установено е, че продукт за кожата, съдържащ екстракт от бъз, има слънцезащитен фактор (SPF) от 9,88 (31).
 • Може да увеличи уринирането. Установено е, че цветовете на бъз увеличават честотата на уриниране и количеството отделяне на сол при плъхове (32).
 • Може да има някои антидепресантни свойства. Едно проучване установи, че мишките, хранени с 544 mg екстракт от бъз на килограм (1200 mg на kg), имат подобрена производителност и маркери за настроение (33).

Въпреки че тези резултати са интересни, са необходими допълнителни изследвания при хора, за да се определи дали ефектите са наистина значителни.

Освен това е важно да се отбележи, че няма стандартизиран метод за измерване на броя на биоактивните компоненти като антоцианини в тези търговски продукти.

Едно проучване показа, че в зависимост от метода, използван за измерване на антоцианините, една добавка може да твърди, че съдържа 762 mg/L, но всъщност съдържа само 4 mg/L. Следователно, определянето на ефекта от наличните в момента продукти може да бъде трудно (17).

РЕЗЮМЕ

Бъзът е свързан с много допълнителни ползи за здравето, като борба с рака и бактериите, имунна подкрепа, UV защита и диуретични ефекти. Тези твърдения обаче имат ограничени доказателства и са необходими допълнителни изследвания.

Рискове за здравето и странични ефекти

Докато бъзът има някои обещаващи потенциални ползи, има и някои опасности, свързани с консумацията му.

Кората, неузрелите плодове и семената съдържат малки количества вещества, известни като лектини , които могат да причинят стомашни проблеми, ако се консумират твърде много ( 2 ).

В допълнение, растението бъз съдържа вещества, наречени цианогенни гликозиди, които могат да отделят цианид при някои обстоятелства. Това е токсин, намиращ се също в кайсиевите семена и бадемите (13, 4).

На 100 грама пресни плодове има 3 mg цианид и 3–17 mg на 100 грама пресни листа. Това е само 3% от очакваната фатална доза за човек с тегло 130 паунда (60 кг) ( 2 , 35 ).

Търговските препарати и варените плодове обаче не съдържат цианид, така че няма съобщения за смъртни случаи от консумацията им. Симптомите на ядене на сурови плодове, листа, кора или корени на бъз включват гадене, повръщане и диария ( 2 ).

Има един доклад за осем души, които се разболяват, след като са пили сока от прясно набрани плодове, включително листата и клоните, от сорта бъз S. mexicana . Те изпитват гадене, повръщане, слабост, виене на свят, изтръпване и ступор (36).

За щастие, токсичните вещества, открити в плодовете, могат безопасно да бъдат отстранени чрез готвене. Въпреки това, клоните, кората или листата не трябва да се използват при готвене или приготвяне на сок ( 2 ).

Ако сами събирате цветовете или плодовете, уверете се, че правилно сте идентифицирали растението като американски или европейски бъз, тъй като други видове бъз може да са по-токсични. Също така, не забравяйте да премахнете кората или листата преди употреба.

Бъзът не се препоръчва за деца и юноши под 18 години, бременни или кърмещи жени. Въпреки че в тези групи не са докладвани отрицателни събития, няма достатъчно данни, за да се потвърди, че е безопасен ( 2 ).

РЕЗЮМЕ

Неварените плодове, листа, кора и корени на растението бъз съдържат химикалите лектин и цианид, които могат да причинят гадене, повръщане и диария. Готвенето на плодове и семена ще премахне цианида.

Долния ред

Докато бъзът се свързва с много обещаващи ползи за здравето, повечето от изследванията са проведени само в лабораторни условия и не са тествани широко при хора.

Следователно бъзът не може да се препоръча за някаква конкретна полза за здравето.

Разумни доказателства подкрепят употребата му за намаляване на продължителността и тежестта на симптомите на грип.

Освен това може да поддържа здравето на сърцето, да подобри антиоксидантния статус и да има различни противоракови, противодиабетни и противовъзпалителни ефекти.

Освен това, бъзът е ароматно допълнение към здравословната диета и добър източник на витамин С, фибри и антиоксиданти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.