Диета на Петър Димков

Диета на Петър Димков

Петър Димков е български лечител един от основоположтиците на алтернативната медицина в България. Днес у нас се предават от ръка на ръка негови диети, хранителни режими за изчистване на тялото, редуциране на килограми или лечение на различни здравословни болежки. Всички те отразяват неговия богат опит. Научете повече за тази диета на Петър Димков.

Меню за диетата

Ден първи от диетата на Петър Димков

Ядат се само картофи, но без сол. За целта се сварява един килограм, който се разделя на равни порции, така че да стигне за целия ден. Никаква друга храна не е позволена.

Диета на Петър Димков ден втори

През този ден се препоръчва само кисело мляко. Три кофички са напълно достатъчни. Ако има хора с непоносимост към този млечен продукт, се препоръчва печена или варена тиква, но без добавка на подсладители.

Ден трети от диетата

Килограм и половина плодове и зеленчуци. Те могат да се хапват в суров вид, а при проблеми със стомаха и усвояването на целулозата може да се приготвят и на пара. Някои експерти днес изтъкват, че при консумация суровите плодове и зеленчуци не бива да се смесват на едно хранене.

Ден четвърти

Неограничено количество печена или варена тиква, но без никакви подсладители. Може компот от тиква. Яде се през целия ден.

Диета на Петър Димков ден пети

Варят се сутринта три яйца. Те се хапват за закуска, обяд и вечеря, но натюр без добавки на подправки и мазнини.

Ден шести

Той отново е посветен на вегетарианската храна. Но този път тя е по-оскъдна – половин килограм сурови плодове и зеленчуци.

Ден седми

Както втория ден и тук цар е негово величество киселото мляко. То обаче в едно или две хранения може да се замени с 300 г варено пиле или тиква (печена или варена). Тя може да се хапва в неограничено количество, разбира се, без да се преяжда.

Ден осми

По време на ден осми от тази диета на Петър Димков се приема се само вода – минерална или изворна. 1.5 литра се разпределят на няколко приема. Разбира се, ако е горещо може и повече.

Всъщност приживе Димков лекува далеч по-сложни заболявания от наднорменото тегло.

С помощта на билки и отвари, както и с ирисова диагностика той се справя с нелечими наглед диагнози. Самият той на младини е имал доста проблеми.

От биографията му се знае, че през 1899 г. заминава заедно с брат си за Петербург, където завършва Военна академия. Неговата дъщеря Лили Димкова споделя, че там се запознава с трудовете на Лев Толстой, които стават основа на мирогледа му. През време на ученето си успоредно посещавал и лекции по медицина в Медицинския университет. Интересувал се е също от хомеопатия, посещавал лекции, беседи по тибетска медицина.

Неговият близък довереник доц. Живко Куновски разказваше, че като кадет младият Петър се връща абсолютно разбит като физика и психика от Русия. Млад човек, а вече с десетина мъчителни болести. По онова време е страдал ужасно много. В един момент започнал сам да търси изход за своето спасение и здраве. Така започнал сам да се подлага на различни хранителни режими, които да рестартират органите и системите на тялото му. Успоредно Петър Димков навлиза в дебрите на австрийско-немската лечебна школа за природно лечение и по-конкретно – методите на Луи Куне. По-късно, през 30-те години, вече познава и трудовете на Себастиан Кнайп.

Диета на Петър Димков – Рецепти

След като хармонизира здравето си, Димков избистря и доста рецепти, но и правила за хранене. Например той твърди, че бозата е доста полезна и не бива да се отхвърля с лека ръка. Според него макар и калорична тя е носител на важни микроелементи за тялото ни заради просото в нея. Той я препоръчва горещо на деца, особено на родени по-рано, болнави или с проблеми с апетита. Освен здравословна захранка за малчугани и извор на енергия, бозата е полезна за стомаха и червата, регулира обмяната на веществата и изгражда навици за правилно хранене.


Друго, което според знахаря е полезно за менюто ни, е халвата. В основата й стои таханът, който е богат източник на калции и елементи, които стимулират кръвотворенето, борят анемията и половата слабост.
Според Димков именно таханът е способен дотолкова да подсили организма, че да го направи победител в борбата с всякакви болести. Освен това в народната медицина се е утвърдил като ефикасно средство за борба с гастрит и язва.


Противно на ширещото се мнение, че хлябът е вреден, Димков е категоричен, че той е незаменим за българите. Но прави важното уточнение, че става въпрос за симида, който се е месил открай време по домовете ни. Това е онзи хляб, докоснат от ръцете ни, който е фокусирал в себе си енергията на българската пшеница зряла по нашите земи и живата закваска, а не фабричната мая.


Димков дава още доста напътствия за хранене, изобилни от природни продукти. Например при отпадналост, мигрена, липса на енергия и малокръвие той съветвал да се хапват сутрин пресни сурови яйца, разбити със захар и малко жълъдово кафе по вкус, с прибавка по желание на сварено мляко, чай със сирене. Друго, което Лечителя е предписвал за закуска, са две супени лъжици овесени ядки, запарени с 200 г вряща вода с по една лъжица смлени сладки бадеми, орехи или фъстъци и чист пчелен мед по вкус.

Печен лук

Преди обяд и вечеря като предястие той казвал да се изяжда или по 1-2 глави печен кромид лук без захар, или салата от върховете на люцерна с листа от магданоз, моркови, настъргани на ренде, овкусени със зехтин. Обедът може да е 100-150 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба със салата.
Според Димков идеалната вечеря е безмесна: кисело мляко с 1-2 лъжици с настъргани моркови или зеленчуци.
Негови съвременници казват, че приживе той е дал и различни режими за детоксикация, които водят до отслабваме. Всеки организъм е индивидуален, но в най-благоприятния случай при един от тях човек може да свали за 8 дни близо 10 килограма. Диетата е лесна и всеки би могъл да я приложи в ежедневието си. Разбира се, винаги се препоръчва преди това да се съветва с диетолог или лекар специалист. Според препоръките на Петър Димков диетата трябва да се спазва веднъж месечно. Ако пък човек след края й не е доволен от резултата, може да я повтори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.