Тест за хранителна непоносимост. Кога се налага?

Тест за хранителна непоносимост. Кога се налага?

Доста хора търсят информация, за това къде могат да си направят тест за хранителна непоносимост. Предполага се, че храната е удоволствие, но понякога някои храни могат да причинят стрес или дискомфорт. За да ви е ясно кога се налага тест за хранителна непоносимост трябва първо да идентифицирате причините. Това може да ви помогне да започнете отново да ядете любимите си храни и да откриете нови неща. В тази статия ще научите за някои от по-често срещаните видове хранителни непоносимости и как добавките с храносмилателни ензими могат да бъдат полезни. Освен това ще получите съвети за действие както при самостоятелно приготвяне на храна, така и при хранене навън. 

Хранителната непоносимост е реакция на стомашно-чревния тракт към определена храна, докато алергията е имунен отговор на организма. Непоносимостта може да бъде причинена от хранителни съставки, ензимни дефицити, проблеми със стомашно-чревния тракт или физическата страна на храносмилането. 

Обичайните хранителни непоносимости включват непоносимост към сложни въглехидрати, млечна захар (лактоза), млечен протеин (казеин), глутен, феноли и въглехидрати с къса верига, наричани заедно FODMAPS (ферментируеми олиго-, ди-, монозахариди и полиоли). Сериозността на последствията от хранителна непоносимост варира от нарушаване на ежедневието до ядене на определени храни само при специални поводи. 

Хранителните непоносимости засягат способността на тялото да усвоява или разгражда определени храни или хранителни вещества. Появата на симптомите може да отнеме няколко часа и включва:  

 • метеоризъм; 
 • подуване на корема;
 • колики;
 • периодични киселини;
 • диария
 • разтройство; 
 • други храносмилателни проблеми. 

Шестте най-често срещани хранителни непоносимости 

Списъците с най-често срещаните хранителни алергени 1  и храните, които причиняват хранителна непоносимост се припокриват, но има разлики. Хранителната непоносимост засяга до 2 на 10 американци 2 и най-често е резултат от консумация на следните съставки: 

FODMAPS : Тъй като тези въглехидрати не се усвояват в долната част на стомашно-чревния тракт, те избутват вода в храносмилателния тракт, което води до дискомфорт. Храните с високо съдържание на FODMAP включват: лук и чесън, пшеница, ръж, бобови растения, артишок, млечни продукти, плодове, мед, агаве, гъби и грах. 

Захар и млечен протеин : В допълнение към непоносимостта към лактоза (млечна захар), някои хора може да имат затруднения с разграждането на казеина (протеина, който се съдържа в млечните продукти).  Има хранителни добавки, които  може да помогнат за разграждането на лактоза (млечна захар), казеин (млечен протеин) и млечни мазнини за насърчаване на здравословно храносмилане.    

Глутенова непоносимост. Пшеница : Глутен 3  е основният протеин в пшеницата, ръжта и ечемика. Чувствителността към пшеницата може да бъде ограничена до глутен или да включва други протеини като глиадин и глутенин. Някои хора страдат от непоносимост към различни компоненти на пшеницата, докато други не понасят глутен. (Непоносимостта към глутен или пшеница не е същото като цьолиакия.) Потърсете  добавки с храносмилателни ензими , които осигуряват подкрепа за диета без глутен или без казеин. 

Непоносимост към феноли 4 : Намерени в някои растения, тези антиоксидантни хранителни вещества са от съществено значение за здравето, но има хора с чувствителност към фенол. 

Непоносимост към фруктоза : Проста захар, намираща се в плодовете, някои зеленчуци, мед, агаве и други подсладители, към които някои хора проявяват чувствителност. 

Фибрите в суровите зеленчуци и други сложни въглехидрати в храни като боб могат да причинят храносмилателен дискомфорт. Диетичните мазнини или протеини също могат да причинят храносмилателни проблеми. Каквато и да е вашата хранителна чувствителност, имате избор! 

Храносмилателни ензимни добавки

За да смила напълно храната и да абсорбира основните хранителни вещества, тялото се нуждае от достатъчно количество храносмилателни ензими. Добавките с храносмилателни ензими  осигуряват храносмилателна подкрепа, когато липсват в тялото. Добавките с храносмилателни ензими помагат за противодействие на непълното храносмилане и предотвратяват симптомите, свързани с ензимен дефицит. 

Когато избирате ензимни добавки, потърсете продукти, при които ензимите се измерват чрез нива на активност, като се използват уникални стандарти за всеки тип в съответствие с международните указания на Codex Food Chemicals за чистота, качество и идентичност на хранителните съставки. 

Как да избягваме храни, които причиняват проблеми

Ето шест начина да избягвате храни, които съдържат проблемни съставки и да се научите как да намирате храни, които са не само вкусни, но и здравословни за вас. 

 1. Четете етикетите. Най-често срещаните алергени обикновено са с удебелен шрифт, така че ако имате непоносимост към някой от тях, ще ви бъде по-лесно да го идентифицирате. Прочетете внимателно информацията за всяка съставка. Някои съставки имат повече от едно име. 
 2. Изберете продукти с етикет без глутен, без млечни продукти, без соя, без царевица, без яйца и без фъстъци. Тези продукти често се произвеждат в съоръжения, където не се допуска кръстосано замърсяване, което намалява рисковете. Етикетите на тези продукти изброяват всички потенциално опасни вещества, за да ви помогнат да вземете информирано решение. 
 3. Гответе по-често у дома. Безобидна „тайна съставка“ или смес от подправки може да предизвика хранителна чувствителност, когато ядете навън. Правенето на собствено готвене гарантира, че избягвате подобни задействания. 
 4. Задавайте въпроси относно ястията в менюто и как се приготвят. Обадете се в ресторанта предварително, прегледайте менюто онлайн и помислете дали да донесете със себе си списък с задействащи храни. Все повече и повече ресторанти се грижат за различни диетични предпочитания, така че потърсете онлайн ресторанти близо до вас. 
 5. Намерете съмишленици. Да имаш хора, които те разбират, може да бъде голяма помощ. Следвайте групи във Facebook, свързани с вашата хранителна непоносимост, търсете подходящи хаштагове в Instagram и следвайте блогъри, които изпитват същите проблеми. 
 6. Потърсете информация в интернет. От брашно от карфиол и беззърнени тортила чипс до кесо от кашу и кисело мляко от лупина, почти всичко може да бъде заменено с нещо друго, ако имате непоносимост. 
 7. Бъди подготвен. Носете лека закуска със себе си, в случай че огладнеете, и дръжте под ръка необходимите ензими. Те ще помогнат за подпомагане на храносмилателния процес у дома и в движение. 

Какво да направите, ако подозирате, че имате хранителна непоносимост?

 • Проследявайте симптомите си, за да направите връзка между това, което ядете и как се чувствате след хранене. Тези наблюдения също могат да помогнат на Вашия лекар да насочи лечението Ви. 
 • Опитайте елиминационна диета. Това включва премахване от диетата за определено време на храните, които най-вероятно причиняват непоносимост. След това продуктите постепенно се добавят обратно, за да се проследи реакцията на тялото. 
 • Посетете здравен специалист за тест, за да определите дали вашите симптоми са причинени от определени храни или съставки. 
 • Бъдете търпеливи и не бъдете прекалено строги към себе си. Може да отнеме време, за да разберете какво се случва и кои продукти периодично причиняват проблеми. 

Първо се консултирайте с медицински специалист. С няколко прости стъпки можете да започнете да идентифицирате кои храни може да причиняват проблеми и да научите как да се справяте с тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.