Не можете да отслабнете? Черният дроб е „виновен“

Не можете да отслабнете? Черният дроб е „виновен“

Често се случва да наблюдавате диетата си, да броите калории, да тренирате редовно и да отслабвате подозрително бавно. Започвате да търсите причината в хранителните разстройства (които се случват на всички), обвинявайки за неуспехитевъзрастта или хормоните. Въпреки това, доста често причината, поради която не можете да отслабнете, е чернодробно заболяване.

Черният дроб е енергийната станция на тялото

Черният дроб е орган с голямо разнообразие от функции. Това е филтър, храносмилателна жлеза, много важни за организма вещества се синтезират в черния дроб. Освен това е истинска „електроцентрала“. Факт е, че всяка чернодробна клетка съдържа до 800 специални органели – митохондрии. Митохондриите осигуряват всички енергийни процеси на клетката, върху техните мембрани, по-специално се получава разграждането на мазнините. Колкото по-активни са митохондриите, толкова по-активен е процесът на отслабване.

Излишните мазнини и глюкоза изключват черния дроб

Включително натрупването на мазнини се случва в чернодробните клетки – хепатоцитите. Постепенно те се пълнят изцяло с капки (или една голяма капка) мазнини и не могат да изпълняват нормално функцията си. Тази патология се нарича неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ). Заболяването води до постоянни скокове в нивото на глюкозата в кръвта и е придружено от намаляване на активността и нарушаване на митохондриите.

При неалкохолната мастна чернодробна болест пациентите могат да забележат мастни натрупвания в корема, ръцете и бедрата, а контурите на лицето могат да се променят.

Често ли страдат хората от неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ)?

Около 40% от пациентите, които търсят помощ от терапевти, завършват с диагноза НАМЧБ.  Това е общо клинико-
морфологично понятие, което включва простата чернодробна стеатоза (ЧС) и неалкохолния стеатохепатит (НАСХ). Чернодробната стеатоза се характеризира с натрупване на триглицериди в черния дроб без абнормна алкохолна консумация. Основната опасност от това заболяване е, че то постепенно води до цироза и спиране на нормалното функциониране на черния дроб. До 20% от пациентите с диагноза НАМЧБ умират от чернодробно заболяване.

Как да диагностицираме омазняването на черения дроб на ранен етап? Симптоми:

 • тежест и болка в дясната част на корема
 • разстроена диета
 • умора, но в същото време безсъние през нощта
 • зрително увреждане
 • влошаване на състоянието на кожата, включително обриви и др.

Защо възниква НАМЧБ?

Рисковите фактори, които имат най-голямо влияние върху появата на мастни чернодробни заболявания, са затлъстяването и обездвижването. Въпреки, че не заболяването не е предизвикано от прекомерната консумация на алкохол, пиенето може да влоши драстично състоянието. Липсата на достатъчно протеини в диетата също влияе отрицателно върху метаболизма на мазнините в черния дроб, така че дори вегетарианците могат да развият НАМЧБ.

Как се лекува мастната чернодробна болест?

До определен етап НАМЧБ е обратим: чернодробната функция може да бъде възстановена. Но само докато започне дегенерацията на хепатоцитите и заместването на здрави чернодробни тъкани със съединителна тъкан. За да възстановите нормалното състояние на черния дроб, трябва:

 • Изключете от диетата мазни, консервирани храни, животински мазнини, алкохол и бързи въглехидрати.
 • Включете в менюто възможно най-много храни с нисък гликемичен индекс (някои храни, които смятаме за диетични, имат висок гликемичен индекс и това трябва да се вземе предвид)
 • Поддържайте индекс на телесна маса не повече от 25.
 • Отслабвайте с умерено темпо, около 1 кг на седмица.
 • Пий повече вода.
 • Тренирайте 3-4 пъти седмично, довеждайки пулса до 60-70% от максималната норма за възрастта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.