Топ 5 ползи за здравето от куркумата

Топ 5 ползи за здравето от куркумата

Куркумата  е една от най-консумираните билки в света. Това се дължи на предполагаемите й ползи за здравето. Куркумата, известна още като индийски шафран, се използва от хиляди години в Аюрведа и традиционната китайска медицина. Тя действа като противовъзпалително, антиоксидантно и храносмилателно средство. Днес тя също става популярна сред практикуващите алтернативна медицина и западните лекари.  

Куркуминът, активната съставка в куркумата, е изолиран за първи път през 1815 г. от немските учени Фогел и Пелетие . Въпреки че през последните четири хиляди години куркумата е била използвана от мнозина като  подправка  за подобряване на вкуса на храната, днес продължават изследванията върху приложението на това растение като част от алтернативен подход за лечение на много често срещани заболявания, наранявания и хронични заболявания като ревматизъм и неврологични разстройства, например, загуба на паметта .

През последните няколко години се препоръчва куркума и при възпаление на ставите или артрит.  Много пациенти съобщават, че в резултат на това са успели да намалят количеството предписани противовъзпалителни лекарства.

В традиционната китайска медицина един от предполагаемите ефекти на куркумата, или цзян хуанг, е способността й да движи чи. Това е жизнената енергия, на човек. Смята се, че куркумата подобрява притока на кръв, облекчава коремната болка. Помага за възстановяване на нарушения менструален цикъл – състояние, известно също като аменорея. Механизмът зад подобни случаи все още не е научно доказан. 

Как действа куркумата?  

Вече знаем, че основната активна съставка в  подправката  куркума е  куркуминът , който има множество механизми на действие, което обяснява защо се използва толкова дълго за справяне с различни медицински проблеми. Научните проучвания показват, че куркуминът има противовъзпалителни свойства на молекулярно ниво и действа чрез инхибиране на множество молекулярни пътища като STAT3, Nrf2, RO, NF-κB (ядрен фактор kappa-bi) протеини и ензима циклооксигеназа (COX-2) . Последните две са общи цели за фармацевтични продукти като нестероидни лекарства (ибупрофен, диклофенак, напроксен и други) и стероиди (преднизон, метил-преднизолон). Много противоракови лекарства също потискат капа-би ядрения фактор.

Топ 5 ползи за здравето на куркумата

Артрит

Артритът, който е възпаление на ставите, е заболяване, което е засяга хората от незапомнени времена. Повече от 500 милиона души по света страдат от това заболяване; най-честите видове артрит са остеоартрит (~ 95%) и ревматоиден артрит (~ 5%). Това не означава, че преди появата на съвременните фармацевтични продукти, хората с това заболяване просто са страдали безкрайно от болка. По-скоро са използвали билки и органични храни, за да намалят болката и дискомфорта. Тъй като днес все повече хора започват да се тревожат за страничните ефекти на лекарствата, отпускани с рецепта, мнозина търсят по-безопасни алтернативи. 

Проучване от юли 2021 г. сравнява ефективността на куркумата с плацебо за борба с дискомфорта при артрит. Изследователите стигнаха до заключението, че куркумата е по-добра при контролиране на болката от плацебо. Същевременно по-ефективно възстановява нарушената функционалност при хора с артрит на коляното. Друго проучване от  същата година, което също така специално оценява артрита на коляното, установи, че куркумата намалява възпалението чрез потискане на възпалителните химикали.

В допълнение, проучванията показват, че  куркумата  може да помогне за облекчаване на болката както при ревматоиден артрит, така и при остеоартрит . Учените са открили, че куркумата може да намали възпалението по същия начин, както много лекарства, отпускани с рецепта. Тази билка е в състояние да промени капа-би сигналните пътища и да намали възпалението, което може да причини болка при някой с артрит. Тези химични елементи се наричат ​​циклооксигеназа-2 и 5-липоксигеназа . 

В допълнение към добавките с куркумин, които могат да помогнат в борбата с болката при артрит, прочетете и за други  естествени лечения за артрит . 

Окисление

Окислителните увреждания са основният процес, чрез който телата ни остаряват и в крайна сметка се провалят. Пример за окисляване е потъмняването на месестата част на ябълка или банан, оставена на масата. Появата на ръжда върху стоманена броня, когато е изложена на други елементи, също е пример за окисляване. Окислителните увреждания могат да бъдат причинени от слънцето, въздуха, захарта, преработените храни и токсичните химикали. Плодовете и зеленчуците, богати на фитохимикали (растителни химикали), осигуряват на тялото ни защитни антиоксиданти.

Куркумата  също действа като мощен антиоксидант, както когато се яде като подправка, така и като добавка с куркумин. Смята се, че оксидативното увреждане може да бъде причина за рак и сърдечни заболявания. Според доклад от 2016 г. в списание Diseases , е доказано, че куркумата предотвратява окисляването.

астма

Астмата е респираторно заболяване, често срещано при деца и възрастни. Дефинира се като хронично и обратимо обструктивно заболяване на дихателните пътища, което обикновено се лекува с лекарства с албутерол. За щастие, ако заболяването се диагностицира правилно и се установи причината за него, астмата може да бъде успешно лекувана. Въпреки способността ни да контролираме симптомите на астма, предотвратяването на пристъпите също е много важно. Куркуминът играе важна роля в това. 

Проучване от 2010 г.  демонстрира по-ефективно лечение на бронхиална астма с помощта на куркума, приемана в комбинация с  Boswellia serrata  и  корен от женско биле . Резултатите от проучването показват подобрена профилактика на прекомерен оток и производство на слуз, свързани с астма, намалено възпаление и повишен антиоксидантен капацитет на организма.

В проучване от 2014 г., публикувано в Journal of Clinical and Diagnostic Research , учените заключиха също, че когато се приема през устата, куркумата може да помогне за подобряване на белодробната функция при хора с астма. 

В допълнение, проучване от 2019 г. установи,  че куркумата може не само да помогне за намаляване на възпалението в дихателните пътища, но и да намали производството на слуз. Потенциалната полза от куркумин за намаляване на възпаление на белите дробове при лечението на хора с астма се проявява и в 2018 проучване . 

депресия

Депресивното разстройство засяга милиони хора по света. Причините за него могат да бъдат доста сложни, представляващи комбинация от социален стрес и биохимичен дисбаланс. Симптомите включват сънливост, намален интерес към различни дейности, вина, проблеми с концентрацията, бавно движение и понякога мисли за самонараняване. Ако имате това състояние, е наложително да потърсите медицинска помощ.

Мнозина търсят естествени начини за борба с депресията. Проучване от 2008  г. установи, че куркумата може да повиши нивата на серотонин и допамин, осигурявайки действие, което може да бъде полезно при лечението на депресия. Това проучване също използва пиперин, който в комбинация с куркума повишава ефективността на лечението. Проучване от 2014 г.  показа, че  куркумата  може да бъде ефективно и безопасно лечение за тежка депресия при хора без суицидни мисли. 

Мета-анализ на проучвания, публикувани от 2020 г. насам, разглежда 930 статии, девет от които са включени в окончателния анализ. Изследователите отбелязват, че куркуминът обикновено се понася добре и, когато се използва в комбинация със стандартни лечения. Може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия и тревожност при хора с депресивно разстройство. Те обаче предупреждевет, че поради малкия размер на извадката, тези резултати трябва да се „тълкуват с повишено внимание“. 

Загуба на паметта

Има много видове деменция. Болестта на Алцхаймер е най-честото мозъчно заболяване, засягащо възрастните хора. Загубата на паметта, объркването и трудностите с ежедневните взаимодействия са едни от най-честите симптоми на това прогресиращо и опустошително заболяване.   

Що се отнася до здравето на мозъка, д-р Дейл Бредесен от Калифорнийския университет, Лос Анджелис, автор на книгата Краят на Алцхаймер от 2017 г., Краят на болестта на Алцхаймер, публикувана през 2017 г., вижда куркумата като важна част от борбата със симптомите на деменция и болестта на Алцхаймер. Много научни изследвания доказват ползите от него. Едно проучване  установи, че куркумата може да играе роля в намаляването на натрупването на амилоидна плака в мозъка, за която се смята, че е причината за болестта на Алцхаймер. 

В друго проучване от  2017 г., публикувано в Journal of Alzheimer’s Disease, авторите стигат до заключението, че куркумата може да играе важна роля за предотвратяване на загубата на памет. Има много слухове около възможната роля на куркумата за предотвратяване на леки когнитивни увреждания. А в крайна сметка болестта на Алцхаймер. Трябва да се счита за една от ключовите добавки за всеки, който иска да подобри производителността на паметта.

В проучване от 2018 г.  40 души без деменция са разделени на две групи. Двадесет участници приемаха куркума, а двадесет други приемаха плацебо добавка. Участниците бяха проследени в продължение на 18 месеца и изследователите стигнаха до заключението, че куркумата подобрява паметта при хора без когнитивни увреждания. След това субектите са подложени на мозъчно сканиране (FDDNP-PET изображения), което показва, че куркумата също намалява отлагането на протеини в мозъка (амилоид и тау протеин), което е свързано с развитието на деменция. 

Други проучвания за състояния показват, че приемането на куркума може да помогне,  включват:

  • улцерозен колит (възпаление на ректума);
  • диабет;
  • хипертония;
  • язва на стомаха, причинена от бактерията Helicobacter pylori;
  • лошо храносмилане;
  • образуването на камъни в жлъчния мехур;
  • атеросклероза и сърдечни заболявания;
  • живак от тялото.

Взаимодействие на куркума с лекарства

Поради възможността за взаимодействия с някои лекарства, моля, консултирайте се първо с Вашия лекар, за да определите дали консумацията на куркума или нейното производно куркумин е безопасна за Вас. Възможните лекарствени взаимодействия са изброени по-долу:

  • Куркумата и лекарствата за диабет могат да увеличат риска от ниска кръвна захар или хипогликемия . Докато куркумата има потенциал да намали нуждата от лекарства за диабет, не спирайте да приемате предписаните ви лекарства, без първо да говорите с Вашия лекар.
  • Куркумата може да взаимодейства с антикоагуланти. Когато се комбинира с куркума и лекарства като клапидогрел (Plavix) или варфарин (Coumadin), рискът от кървене може леко да се увеличи. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемате тези продукти по едно и също време. 

Препоръчителна дозировка

Много хора консумират  куркума  като чай, използват я под формата на прах за определени кожни състояния, а също така я приемат през устата в капсули. Добавките с куркума или куркумин обикновено се приемат в дози от 500 mg на ден или 500 mg до три до четири пъти на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.