Стромба. Какво представлява Станозолол?

Стромба. Какво представлява Станозолол?

Стромба е търговското название на веществото Станозолол. Това е синтетичен стероид, който се извлича от тестостерон и има анаболни и андрогенни свойства. За първи път се появява на пазара през 1962 г. С течение на времето маркетингът и етикетирането на станозолол са променени поради изискванията на FDA и промените на пазара на лекарства. През 2010 г. е изтеглен от американския пазар. Той е класифициран като контролирано вещество от списък III съгласно федералната регулация съгласно Закона за контрол на анаболните стероиди от 2004 г. и актуализирания Закон за контрол на дизайнерските анаболни стероиди от 2014 г.

Как се прилага стромба (Станозолол)

Стромба може да се прилага перорално или интрамускулно. Някои от терапевтичните му приложения включват лечение на апластична анемия и наследствен ангиоедем. Той също така е показан като допълнителна терапия за лечение на различни други медицински състояния. Такива са : съдови нарушения и недостатъчност на растежа. Страничните ефекти на станозолол включват тези, които обикновено се свързват с анаболни стероиди. Менструални нередности, акне, атрофия на гърдите при жените и импотентност, атрофия на тестисите, хипертрофия на простатата при мъжете. Рискове от инфаркти, инсулти, увреждане на черния дроб и психиатрични разстройства могат да възникнат и при двата пола.

Стромба забранен ли е като допинг?

Анаболния стероид Стромба е забранен за първи път в спорта от Международния олимпийски комитет и Международната федерация по атлетика за аматьори (IAAF) през 1974 г. Забележителният му отпечатък в историята на спорта идва през 1988 г., когато канадският спринтьор Бен Джонсън дава положителна проба за станозолол на Олимпийските игри и е лишен от златния си медал на 100 метра.

Станозолол е забранен от Световната антидопингова агенция и е включен в забранения списък на анаболните агенти като вещество, което е забранено по всяко време. Метаболитите на станозолол в урината могат да бъдат открити чрез методи като газова хроматография-мас-спектрометрия (GC-MS) и тандемна мас-спектрометрия с течна хроматография (LC-MS/MS). Съгласно Световния антидопингов кодекс от 2015 г., олимпийски и параолимпийски спортисти, които имат положителна проба за станозолол, могат потенциално да се сблъскат с четиригодишна забрана за спорт за умишлено нарушение.

Dietyc.com e против използването на анаболни стероиди

Спортистите са отговорни за това, което влагат в тялото си. Хранителните добавки и други продукти могат да бъдат неправилно етикетирани, за да представят неправилно съставките, съдържащи се в тях. В миналото изследванията на някои хранителни добавки са показали, че те съдържат забранени вещества, включително анаболни стероиди като станозолол. Тези анаболни стероиди не са специално декларирани от производителя на етикета на продукта за добавка. Мултивитаминовите продукти също са показали, че са кръстосано замърсени с анаболни стероиди като станозолол. Консумацията на кръстосано замърсени мултивитамини може да доведе до неволни положителни тестове и следователно спортистите трябва да са наясно с веществата, които консумират по всяко време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.