Демотивация: думите които пречат на отслабването?

Демотивация: думите които пречат на отслабването?

Почти всички жени с наднормено тегло мечтаят да отслабнат. Изглежда, че старта към постигането на тази цел е поставен … Но неочаквано по пътя към отслабването се появяват много препятствия. Те са под формата на отрицателни думи, нагласи и мисли. Често повтаряме някои фрази, а някои чуваме от други хора и понякога се навиваме до такава степен, че сме готови да се откажем. Но не бива да го правим. Кои фрази ни пречат да отслабнем и има ли начини да се справим с разрушителната антимотивация?

Какво си казваме?

„Ако не отслабна, няма да ме харесват.“

Шепотът зад гърба и страничните погледи, не са приятни за никого, но не трябва да им обръщате внимание. Важно е да запомните, че винаги и навсякъде, дори и в най-проспериращото общество, ще има хора, които ще бъдат недоволни от нещо. Те ще намерят много причини за укори, негативизъм и дискусии. Има хора, които дори не се нуждаят от причина, за да започнат да укоряват другите – това е просто в характера им. 

С една дума, винаги ще има такива, които обичат да си шушукат зад гърба ви. Просто трябва да ги игнорирате. Не мислите кой, кого и за какво ще клюкарства. Независимо дали ще е възможно да свалите тези излишни килограми или не. Ако човек иска да осъди някого, той определено ще намери причина за това. И не само наднорменото тегло може да се превърне в такава причина, но и твърде големите уши, ниския ръст или неравните зъби. Това изобщо не означава, че трябва да се стремите да угодите веднага на всички!

„Когато отслабна, няма да имам повече към какво да се стремя 

 Винаги има към какво да се стремите! Вероятността човек да постигне състояние, при което няма да има към какво да се стреми, е нула! Всеки, който е постигнал една цел, със сигурност ще намери друга. И след като е свалил излишните килограми, някоий вероятно ще опита да се научи как да рисува или плетене на една кука, а друг ще излезе с идеята да научи друг чужд език или да скочи с парашут. Ето нова цел за вас!

„След отслабването излишните килограми определено ще започнат да се връщат и в крайна сметка ще кача още повече.“

… Страхът на човек от непознатото е разбираем. Именно този страх ни лишава от възможността да постигнем най-амбициозните цели. И защо решаваме, че излишните килограми със сигурност ще се върнат при нас? За да се убедите в това или друго, трябва поне първо да отслабнете. Повечето от нас нямамат ясновидска дарба. Необходима е физическа активност и да опитваме да се храним правилно … Защо излишните килограми биха се върнали и дори с още отгоре? Не забравяйте – който не рискува, не пие шампанско! 

„Не мога да си го позволя финансово“

… Някои от нежния пол са твърдо убедени, че не могат да си позволят да отслабнат. Те често произнасят коварната фраза „Не мога да си го позволя“. Защо коварна? Да, защото подсъзнанието възприема тази фраза като сериозно ограничение – изглежда човек смята, че не е достоен за определени житейски постижения. Всъщност отслабването не винаги е скъпо. Изобщо не е необходимо да се запишете на фитнес, да посетите диетолог или да закупите цял куп скъпи хранителни добавки за отслабване, ефектът от които може да бъде много съмнителен. Можете да тренирате у дома, интернет определено ще ви помогне да коригирате диетата и е по-добре да замените скъпите и често безполезни хранителни добавки с вкусни нискокалорични храни. 

– Нямам време 

 Тази фраза е друга голяма пречка за успеха. Нямате време за упражнения или дълго ходене? Това означава, че си струва да преразгледате графика си. Например можете да намалите времето, прекарано в гледане на телевизионни предавания или в социалните мрежи, тъй като тези дейности очевидно няма да донесат полза нито за здравето, нито за фигурата Ви.

„Аз съм твърде стара за това“

… Никога не е късно да промените нещо в живота си, включително да отслабнете! Възрастта е просто число, най-важното е колко се чувства човек. Със сигурност мнозина са чували за уникалната жена Тамай Ватанабе, която на 63-годишна възраст успя да покори върха на Еверест! Но решителната дама също не спря дотук – повтори своя „подвиг“ дори на 73! След такъв пример някой има ли сърце да заяви, че е твърде стар, за да отслабне?

Фрази, които чуваме от другите

„Защо Ви е необходимо всичко това.?“

 … Обръщането на внимание на тази фраза е най-малкото странно. Желанието да се развивате и да не стоите на едно място и стремежът към нещо повече са нормални човешки желания. Човек трябва да се научи да взема решения и да поема отговорност, само в този случай той ще може да постигне целите си. И не обръщайте внимание на любознателни познати, които се стремят да разберат дали наистина имате нужда от повече от всеки друг.

„Няма да успеете!“

… Тази фраза незабавно обезсилва всички наши усилия. Остава само да го игнорираме или да отговорим остроумно на събеседника, дотолкова, че той вече няма желание да го повтори. В никакъв случай не трябва да проектирате тези думи върху себе си и още по-малко да се отказвате! Всичко определено ще се получи!

„Трябва да бъдете като другите“

… Желанието да бъдеш в крак с другите хора често води до срив на илюзиите. Така вместо да достигнете заветната цел, често се проваляте. И осъзнаването, че нещо не се получава, може да потопи човек в униние. Така той обикновено не иска да продължава да се движи в дадена посока.

Не трябва да се сравнявате с другите и да действате с постоянен поглед към тях. Всеки има свой собствен живот, собствената си съдба и в крайна сметка собствената си фигура. Желанието да придобиете фигура на моден модел за възможно най-кратко време може да бъде изпълнено не само със сериозни заболявания и депресия, но и със смърт, така че няма нужда да се подигравате с тялото си. Важно е да се научите да се радвате на собствените си постижения и успехи, макар и много незначителни досега. Бавното, но сигурно движение към целта също е много добро!

Как да се отървем от антимотивацията?

За да се отървете веднъж завинаги от антимотивацията, не пречи да се въоръжите със следните прости, но много ефективни правила:

Забравете вината  

Не обвинявайте себе си или другите за това, че нещо не се получава или не се получава по начина, по който бихте искали. Да губите енергията си за непонятни преживявания и обвинения, означава да насочите много по-малко енергия в правилната посока.

Освободете се от необходимостта да правите изключително добро впечатление на другите  

Важно е да разберете сами, че ние не сме златни монети, следователно абсолютно всички не могат да ни харесват. И в това няма нищо лошо. Да приемеш и обичаш истинското си аз, означава да спреш да бъдеш зависим от мнението на другите.

Спрете да се опитвате да отговаряте на очакванията на другите… 

Не трябва постоянно да се стремите да отговаряте на очакванията на другите – важно е да слушате вътрешния си глас. И ако той ви каже, че не е нужно да правите нещо, тогава наистина не си струва. Все пак все още не сте марионетка, а осъществен човек!

Откажете се от излишна критика

Всички сме склонни да се критикуваме от време на време, но в този случай основното е да не прекаляваме – всичко е добра мярка. Няма нищо добро в това да си напомняте постоянно за несъвършеното си тяло или за грозната мазнина отстрани. Защо отново да се излагате на допълнителен стрес? Ние сме такива, каквито сме, и само приемайки себе си окончателно, можем да започнем спокойно и премерено да се придвижваме към желаната цел. 

Освободете се от страховете си.

По правило повечето от страховете си създаваме сами. И поразителен пример за това е страхът от провал по такъв труден, но важен въпрос като отслабването. Веднага щом в главата ми се появи мисълта „Какво ще стане, ако не успея?“, Важно е да се озадача от още един въпрос „Ами ако ще се получи по същия начин?“ Определено трябва да опитате! За да може всичко да си дойде на мястото, достатъчно е просто да промените отношението си към случващото се. Не забравяйте, че за някои хора чашата е наполовина празна, но за други е наполовина пълна!

Спрете негативния диалог със себе си… 

Оставянето на негативните емоции и мисли да управляват собствения ви живот е последното нещо! Можем да направим много повече, отколкото си мислим, най-важното е да не се страхуваме да направим крачка напред. Вместо да губите енергията си за негативни мисли, по-добре я насочете към постигане на целите!

Животът ни е даден само веднъж, което означава, че трябва да го изживеем възможно най-интересно, като постепенно постигаме целите си, без да поглеждаме назад към мнението на другите и да не позволяваме на негативните нагласи да завладеят напълно нашето съзнание! Смейте, опитайте и опитайте отново и оставете всичко да се получи за вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.