Повече мускули означава по-добро регулиране на кръвното налягане

Повече мускули означава по-добро регулиране на кръвното налягане

Хората с повече мускули, отколкото мазнини имат повишена способност да регулират своето кръвно налягане в отговор на стрес. Това сочи проучване на Медицински колеж на Джорджия. ( MCG )

„Фитнесът улеснява способността за регулиране на кръвното налягане.

Затлъстяването пречи на способността ви да регулирате кръвното налягане чрез способността ви да регулирате натрия“. Това казва д-р Грегъри Харшфийлд. Той е изследовател на хипертонията и втори автор на изследването в ноемврийския брой на American Journal of Hypertension.

„Когато сте под стрес, кръвното ви налягане трябва да се повиши. Когато стресът свърши, то трябва да се понижи“, казва Марта Уилсън, ръководител на изследването и водещ автор на изследването. „Вижте олимпийските спортисти. Със сигурност кръвното им налягане се повишава. Когато плуват, бягат или правят гимнастика, но съм сигурна, че кръвното им си понижава сравнително бързо след това.”

Предишни проучвания са направили привидно странната връзка между чистата телесна маса и по-високото кръвно налягане при възрастни и деца. 

Когато изследователите на MCG започват да анализират данните за това как 127 млади възрастни с нормално кръвно налягане реагират на стрес, те откриват същото. „Мислех, че данните са грешни“, казва д-р Харшфийлд.

Това, което може да е погрешно, е схващането, че повишаването на кръвното налягане е лошо. „Ако се замислите, тази концепция няма смисъл“, казва д-р Харшфийлд. „Ако сте в стресова ситуация, кръвното ви налягане трябва да се повиши. Ако не стане, значи имате проблем“. Казва той, като се позовава на естествения механизъм за борба или бягство. Този механизъм позволява повече кръв и кислород да достигнат до тялото по време на стрес.

Когато изследователите изследват процентите на мазнини и мускулна тъкан при участниците в проучването си, разглеждат способността им да отделят натрий. Това е основният механизъм за понижаване на кръвното налягане до нормалното. Така откриват, че хората с повече мазнини имат намалена способност да отделят натрий.

Изследователите на MCG казват, че сухата телесна маса маса може да е получила лоша оценка, тъй като предишни проучвания разглеждат случайното кръвно налягане и не са взели предвид приноса на мазнините. 

За разлика от изграждането на мускули в отговор на вдигането на по-големи тежести, тялото също така изгражда повече чиста тъкан, за да поддържа повече мазнини. „Аргументът беше, че трябва да имате по-голяма чиста маса, за да носите по-голямата мастна маса, така че наистина по-голямата мастна маса беше виновникът“, казва д-р Харшфийлд. „Сигурен съм, че това е вярно, особено при възрастни.“

Мазнината, особено коремната, отделя ангиотензин. Той се превръща в ангиотензин II, мощен вазоконстриктор, който насърчава бъбреците да абсорбират повече натрий. Така кръвоносните съдове задържат повече течности, казва д-р Харшфийлд. Изследванията, които публикува през 2003 г. в Hypertension, показват, че момчетата с наднормено тегло имат по-голямо повишаване на кръвното налягане в отговор на стрес и намалена способност да се върнат към нормалното, спрямо техните връстници момичата.

За новопубликуваното проучване изследователите измерват кръвното налягане на участниците в проучването на всеки 15 минути през двучасов период. Един час състезателни видеоигри и двучасов период на възстановяване.

Те открили, че докато кръвното налягане се повишава с подходяща средна стойност от 5 процента в отговор на стреса от видеоигрите, участниците, които имат повече чиста мускулна маса, отколкото мазнини, са по-способни да се върнат към нормалните нива чрез този процес на отделяне на натрий, наречен натриуреза.

Предишни проучвания на д-р Харшфийлд показват, че расата също допринася за повишено кръвно налягане след стрес.

Поради намалената способност на чернокожите да отделят натрий. Новото проучване показва, че високите телесни мазнини са друг независим предиктор за анормалния отговор.

„Основната констатация на това проучване е, че телесният състав е свързан с реакцията на натриурезата под налягане към психическия стрес“, пишат изследователите. „По-конкретно, (чистата телесна маса) се свързва с по-високо (кръвно налягане) по време на стрес. Обратно, по-голямата телесна мазнина се свързва с по-бавен натриуретичен отговор на стрес, както и с по-бавна натриуреза по време на стрес, което отчасти е свързано с (ангиотензиса II).

Тези открития сочат обратно към поговорката, че фитнесът е добър и трябва да започне рано в живота, казва г-жа Уилсън.

Изследването е финансирано с безвъзмездни средства от NIH. Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.