Стрес и набъбречна умора. Как да се справим

Стрес и набъбречна умора. Как да се справим

Какво представлява надбъбречната умора?

Просто казано, надбъбречната умора е синоним на претоварване. Симптомите могат също да включват загуба на енергия, замъглено съзнание и лошо настроение.

Смята се, че надбъбречната умора възниква, когато надбъбречните жлези не функционират правилно в резултат на прекомерен, хроничен стрес. Надбъбречните жлези са жлези с големина на орех, разположени над бъбреците. Тези жлези играят решаваща роля при задействане на стресовия отговор чрез освобождаване на хормони като кортизол, адреналин и норепинефрин.

Известно е, че надбъбречните жлези функционират неправилно, често в отговор на тежък емоционален или физически стрес. Надбъбречната недостатъчност или болестта на Адисън е общоприета стандартна медицинска диагноза. Умората на надбъбречните жлези обаче предполага, че те могат да се износват и да функционират лошо дори без пълна повреда. 

Поради противоречивия характер на реакцията на стрес, са направени аргументи както за, така и срещу заболявания като надбъбречната умора. Изследвания, показващи промени в нивата на стресовите хормони в ситуации на хроничен стрес, показват, че може да настъпи надбъбречна умора. Сложността и променливостта на тези процеси обаче могат да затруднят поставянето на окончателна диагноза, което допринася за противоречията.

Диагностика на надбъбречна умора

Медицинските специалисти, които вярват в надбъбречната умора, използват тест за кортизол в слюнката за оценка на надбъбречната функция. Обикновено те вземат четири проби за един ден. Въпреки това, няма стандартизация на тези тестове между лабораториите и резултатите от тестовете могат да бъдат повлияни от ежедневните стресови фактори.

Ако се подозира надбъбречна умора, трябва да се изключат други състояния, които могат да причинят или допринесат за тези симптоми, включително хипотиреоидизъм, хранителни дефицити, автоимунни заболявания, депресия, безсъние, сънна апнея и фибромиалгия.

Анализът на слюнката не е непременно критичен, но все пак може да предостави полезна информация. Обикновено човек, борещ се с надбъбречна умора, изпитва хронично високи нива на стрес и други причини за техните симптоми са изключени.

Лечение на надбъбречна умора

Ако надбъбречната умора е спорна диагноза, тогава прегарянето е добре познато психоемоционално състояние, обикновено свързано с професионалните дейности на човек. Поради ограниченото признаване на надбъбречната умора като диагноза, не са направени достатъчно изследвания за нейното лечение. 

Въпреки това, проучванията за ефектите на хранителни вещества и билки, които имат благоприятен ефект върху реакцията на стрес и стресовото поведение, се считат за надеждни. Здравословният начин на живот и приемът на хранителни вещества могат да подобрят толерантността към стреса, физическото и умственото представяне и настроението при страдащите от надбъбречна умора.

Хранителни вещества, които влияят на стресовата реакция

Има няколко хранителни вещества, които помагат за балансиране на нивата на кортизол и влияят върху реакцията на стреса. Те включват пантотенова киселина, витамин С, магнезий и L-тирозин.

Пантотенова киселина

Пантотенова киселина  или витамин В5 е основен кофактор за производството на стероидни хормони. Дефицитът на този витамин води до намаляване на нивата на кортизол, умора, болка, депресия и прекомерно възпаление. Проучванията при хора показват, че пантотеновата киселина може да поддържа и увеличава производството на стероидни хормони.

В едно от старите проучвания върху мишки, допълнени с пантотенова киселина, е установено, че продължителността на живота им се е увеличила с 19%. Поради способността си да подпомага производството на стероидни хормони, включително кортизол, пантотеновата киселина често се счита за основно хранително вещество за лечение на надбъбречната умора.

Обикновено, когато приемате всеки витамин В, се включват други витамини от група В, за да се подобри ефективността на терапията. Витамините от група В се комбинират най -добре в активни форми, тъй като не изискват допълнителни биохимични промени, за да осигурят своите полезни свойства.

Витамин C

От всички органи на тялото на човека надбъбречните жлези съдържат някои от най-високите нива  на витамин С . Надбъбречните жлези се нуждаят от този витамин за производството на кортизол, адреналин и норепинефрин. Трябва да се отбележи, че в отговор на стрес надбъбречните жлези отделят витамин С в кръвта. В допълнение, витамин С помага за намаляване на нивата на кортизол в отговор на стрес. Като правило, допълването с витамин С помага на надбъбречните жлези да работят.

Магнезий

Магнезият  е минерал против стрес. Когато сме стресирани, нуждата ни от магнезий се увеличава, тъй като тялото задържа по -малко от този минерал. В случай на хроничен стрес, намаляването на нивата на магнезий може да влоши реакцията на стрес. Следователно поддържането на адекватни количества магнезий е от решаващо значение за нормалната толерантност към стреса.

Изследванията показват, че магнезият помага за намаляване на повишените нива на кортизол в отговор на различни стресови фактори. Тъй като дефицитът на магнезий се открива почти винаги, той често е една от най-важните добавки за подпомагане на справянето със заболявания, свързани със стреса.

L-тирозин

L-тирозинът   е аминокиселинен и протеинов компонент, който действа като предшественик на невротрансмитерите и хормоните на щитовидната жлеза. Той подобрява или подобрява физическото и психическото представяне в стресови ситуации. В едно проучване хората, приемащи L-тирозин, са били изложени на студен стрес и ниски нива на кислород. Субектите показаха подобрение в настроението и представянето.

Няколко други проучвания, в които хората са били изложени на ниски температури, показват подобни резултати. Отделно проучване при млади възрастни също показва подобрения в когнитивните постижения и по -ниско кръвно налягане с добавки на тирозин.

Проучване на ВМС на САЩ показа подобрена производителност при стрес на работното място и липса на сън. Проучване, проведено сред кадети при интензивна бойна подготовка, също установи подобрение в представянето при прием на тирозин.

Докато тирозинът може да помогне при остър стрес, някои изследвания показват, че ползите от тирозин започват да намаляват след няколко седмици при продължителна употреба. Тирозинът вероятно ще работи най-добре на ad-hoc и краткосрочна основа.

Добавки срещу надбъбречна умора, стрес и прегаряне

Ашваганда

Ашваганда  е класическа аюрведична билка, която се използва от хиляди години за тонизиране и поддържане на здравето. Последните изследвания само потвърдиха нейната вековна употреба. В скорошен експеримент учените стигнаха до извода, че „[екстрактът от ашваганда] проявява изразена антистрес и анти-тревожна активност при опити с животни и хора“. Те също така отбелязват потенциалните ползи от ашваганда за тревожност и депресия. 

Други проучвания показват, че ашваганда е като цяло полезна за физическото представяне както при мъжете, така и при жените. Изглежда, че ашваганда има продължителен ефект върху понижаването на нивата на кортизол.

Родиола

Друга билка, която е добре проучена за лечение на тези в стрес,  е родиола . Тази билка отдавна се използва в Русия и скандинавските страни за поддържане на енергия и настроение. Клиничните изпитвания на Rhodiola са показали, че подобрява физическата и умствената работа в ситуации, които изискват многозадачност, а също така намалява стреса, тревожността, депресията и гнева. Резултатите от изследванията също така подкрепят неговите ползи за подобряване на умственото представяне при хора, страдащи от преумора и умора.

Шизандра

Шизандра или Шизандра  е тонизираща китайска билка, чието клинично приложение масово започва в средата на миналия век. Поради полезните си свойства, тази билка е включена в Държавната фармакопея на Русия и Държавния регистър на лекарствата. Проучванията при животни показват, че той повишава физическата работоспособност и устойчивостта на множество физиологични стресови фактори. Хората, приемащи шизандра, са забелязали подобрения във физическото и психическото представяне, както и понижени нива на хормоните на стреса.

Женшен

Женшенът   е класическа китайска билка, която стимулира умствената и физическата работоспособност. Тази билка отдавна се използва за лечение на различни заболявания, а последните изследвания показват, че женшенът е полезен в борбата със стреса, депресията и тревожността. Едно скорошно проучване установи, че женшенът подобрява реакцията на стрес при хора под интензивен работен стрес. Други проучвания са установили повишени нива на физическа и умствена работоспособност при пациенти с необяснима умора.

Въздействие върху начина на живот

Всеки пациент, страдащ от симптоми на надбъбречна умора, също трябва да намали броя на стресорите в ежедневието си. Работата през нощта или пътуването до различни часови зони може да доведе до здравословни проблеми според моя опит. Когато е възможно, трябва също да намалите нивата на стрес в лични и работни ситуации. Освен това почивката и упражненията са от решаващо значение за облекчаване на надбъбречната умора.

Както при другите заболявания, храненето играе важна роля. Като цяло хората трябва да се стремят да премахнат или намалят приема на преработени храни и рафинирани въглехидрати от диетата си. Счита се за полезно да се консумират качествени протеини и мазнини заедно със сложни въглехидрати. Също така е важно да получавате много антиоксиданти от плодовете и зеленчуците. Плодовете са особено полезни  .

Нормализирането на моделите ви на сън също е от ключово значение. Мелатонинът  е просто средство за подобряване на качеството на съня или за преместване на графика ви на сън към по -нормални часове, когато е необходимо. 

Вместо заключение от Dietyc.com

Докато надбъбречната умора е противоречива диагноза, винаги има хора, които се борят с необяснима умора, прегаряне, депресия и тревожност. Такива хора могат да се възползват от научно доказани методи за подобряване на стресовата реакция на организма. Като се има предвид безопасността на добавките, когато се използват правилно, ползите от лечението на надбъбречната умора вероятно надвишават всякакви притеснения относно противоречивата диагноза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.