Опасно ли е да използвате Саксенда за отслабване

Опасно ли е да използвате Саксенда за отслабване

Това, което ще прочетете по – долу не е съвет, а информация. Публикуваме листовката на лекарствения продукт Саксенда с идеята, че тези които го употребяват без лекарско предписание, с цел отслабване рискуват сериозно здравето си. Три писалки с разтвор се продават на цена около 250 – 300 лева във фармацевтичната мрежа.

Saxenda ® (лираглутид) инжекция 3 mg е инжекционно лекарство с рецепта, използвано за възрастни с наднормено тегло (ИТМ ≥27), които също имат свързани с теглото медицински проблеми или затлъстяване (ИТМ ≥30), и деца на възраст 12-17 години с телесна тегло над 132 паунда (60 kg) и затлъстяване, за да им помогне да отслабнат и да запазят теглото си. Saxenda ® трябва да се използва с нискокалорична диета и повишена физическа активност.

Как действа Saxenda ®

Saxenda ® се занимава с една от естествените реакции на вашето тяло към загуба на тегло.

 • Вашето тяло естествено произвежда хормон на апетита, известен като глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1), който помага да регулирате глада си
 • Saxenda ® работи като GLP-1, като регулира апетита ви, което може да доведе до прием на по-малко калории и загуба на тегло

Продуктът изисква рецепта и не може да бъде закупен онлайн. Четете внимателно!

ЛИСТОВКА САКСЕНДА ПЕН 6 мг / мл 3 мл * 3


Листовка: Информация за пациента
Saxenda 6 mg/ml инжекционен разтвор в предварително напълнена писалка
лираглутид (liraglutide)
Този лекарствен продукт подлежи на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. Можете да дадете своя принос, като съобщите всяка нежелана реакция, която сте получили. За начина на съобщаване на нежелани реакции вижте края на точка 4.
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.
Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка

 1. Какво представлява Saxenda и за какво се използва
 2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Saxenda
 3. Как да използвате Saxenda
 4. Възможни нежелани реакции
 5. Как да съхранявате Saxenda
 6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
 7. Какво представлява Saxenda и за какво се използва
  Какво представлява Saxenda
  Saxenda е лекарство за намаляване на теглото, съдържащо активното вещество лираглутид. То е подобно на естествено произвеждания хормон, наречен GLP-1, който се отделя от червата след хранене. Saxenda функционира, като действа върху рецептори в мозъка, контролиращи апетита, и така Ви кара да се чувствате по-сити и по-малко гладни. Това може да Ви помогне да ядете по-малко и да намалите телесното си тегло.

За какво се използва?

Saxenda се използва за намаляване на теглото в допълнение към диета и упражнения при възрастни на и над 18-годишна възраст, които имат

ИТМ 30 или повече (затлъстяване) или
ИТМ 27 и по-малко от 30 (наднормено тегло) и свързани с теглото здравословни проблеми (като диабет, високо кръвно налягане, отклонения в нивото на мазнини в кръвта или проблеми с дишането по време на сън, наречени „обструктивна сънна апнея“).
ИТМ (индекс на телесната маса) е мярка за теглото спрямо ръста Ви.

Трябва да продължите да използвате Saxenda, само ако сте загубили поне 5% от началното си телесно тегло, след 12 седмици при доза 3 mg/дневно (вижте точка 3). Консултирайте се с Вашия лекар, преди да продължите.

Диета и упражнения


Вашият лекар ще Ви назначи програма за диета и упражнения. Придържайте се към нея, докато използвате Saxenda.

 1. Какво трябва да знаете, преди да използвате Saxenda
  Не използвайте Saxenda:
  ако сте алергични към лираглутид или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
  Предупреждения и предпазни мерки
  Обърнете се към Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да използвате Saxenda.

One thought on “Опасно ли е да използвате Саксенда за отслабване”

 1. Христина каза:

  добре е че има от къде да прочетем такава информация.Благодаря,дали има противопоказания при стеатозен черен дроб,болни бъбреци ,инсулти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.