Как да изберем висококачествени екологичночисти добавки?

Как да изберем висококачествени екологичночисти добавки?

Хранителните добавки  стават все по-популярни. Потребителите искат да купуват безопасни, качествени и ефективни добавки без ненужни пълнители или неясни съставки. 

Представяме ви екологично чисти добавки. Какво представляват чистите добавки? Тези добавки по-безопасни, по-здравословни и по-ефективни ли са от конвенционално направените добавки? Защо чистите добавки са толкова популярни?

Може би популярността им нараства, защото могат да осигурят ползи за здравето по няколко начина.

Какво представляват чистите добавки?

Съставът на чистите добавки е ясно посочен на етикетите, включва прости компоненти с минимално количество обработка.

Много компании за хранителни добавки също ограничават употребата на консерванти, изкуствени хранителни оцветители и алергенни съставки като глутен.

Основният фокус на производителите на органични добавки е върху чистотата и простотата на формулите без нищо вредно, излишно или ненужно. Това означава, че някои компании дори могат да регистрират добавките си като органични. Това се прави от агенции с нестопанска цел като Clean Label Project.

Проектът за чист етикет е организация с нестопанска цел, която предлага независими лабораторни тестове на хранителни добавки, за да се гарантира, че не съдържат вредни замърсители.

Наличието на добавка, сертифицирана като чиста от независима организация, гарантира на потребителите, че получават продукт, който не съдържа вредни консерванти, тежки метали и опасни химикали.

Чистите добавки набират популярност, защото могат да осигурят ползи без никакви вредни или ненужни екстри. Те също са търсени, защото могат да осигурят уникални ползи за здравето.

Екологични добавки и консерванти

Има определени предимства при избора на чисти добавки пред конвенционално произведените добавки. Например органичните добавки може да съдържат по-малко консерванти и изкуствени хранителни оцветители. Докато много консерванти подобряват срока на годност на добавките, някои хора може да реагират негативно на тях.

Например, едно in vitro проучване показа, че консервантите намаляват имунния отговор на Th1 клетките. Th1 имунният отговор допринася за борбата срещу вирусни инфекции и развитието на ракови клетки. Той също така помага за балансиране на Th2 имунния отговор.

Th2 имунният отговор помага в борбата с токсините, бактериите, паразитите и съединенията, причиняващи алергии.

Свръхактивният и небалансиран Th1/Th2 имунен отговор е свързан със заболявания като алергии и астма.

Изследванията показват също, че консерванти като натриев бензоат могат да допринесат за заболявания като астма, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), сърдечни заболявания и дори затлъстяване.

В допълнение, проучванията показват, че консумацията на изкуствени хранителни оцветители може да бъде свързана с увеличаване на хиперактивността при децата. Един мета-анализ на 15 проучвания установи, че изкуствените хранителни оцветители повишават хиперактивното поведение при деца, които вече са били диагностицирани с хиперактивност.

Мета-анализът е проучване, което комбинира данни от няколко проучвания по една и съща тема.

Друго проучване установява, че изкуствените хранителни оцветители изострят симптомите на хиперактивност при деца с ADHD. Също така насърчават хиперактивно поведение при деца без хиперактивно разстройство.

Много производители на чисти хранителни добавки умишлено избягват използването на тези видове консерванти и изкуствени хранителни оцветители в производствения процес. По този начин изборът на чисти добавки може да помогне за намаляване на приема на консерванти.

Това не означава, че чистите добавки изобщо не съдържат консерванти. Ако е необходимо използването на консерванти, производителите на чисти добавки са склонни да използват естествени разновидности, когато е възможно.

Изследванията показват, че естествени консерванти като  цветове от див кестен  и лимонена киселина могат да предотвратят растежа на бактериите, без да компрометират хранителната стойност на добавката.

Екологични добавки и пестициди

Друго предимство на чистите добавки е, че те могат да намалят излагането на пестициди. Много компании за чисти добавки доставят своите материали от органични фермери с малко или никакво използване на пестициди.

Широкото използване на пестициди в селското стопанство е свързано с различни заболявания. Например високо кръвно налягане, аутизъм, диабет и рак. Дългосрочното излагане на пестициди е особено вредно за децата. То е свързано с нарушения в развитието, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, мозъчни тумори и остра лимфоцитна левкемия (ALL).

Тъй като производителите на чисти добавки често се стремят да използват органични изходни материали, това може да доведе до по-малко излагане на потребителите на пестициди.

Родителите могат дори да избират чисти добавки за децата си. Те са органични и ще намалят риска от хронично излагане на пестициди.

Тъй като много органични добавки използват органични съставки, допълнителната полза е по-доброто усвояване на хранителните вещества в добавката. Проучванията показват, че естествените хранителни вещества се усвояват по-добре и са по-бионалични от синтетичните.

Например, в едно двойно-сляпо, рандомизирано проучване, участниците бяха разделени на две групи. На една група е даден естествен B-комплекс, получен от  кълнове от киноа, докато на другата група е даден същият синтетичен витаминен комплекс.

Серумните нива на витамин В се увеличават и в двете групи. Но групата с естествено срещащи се хранителни вещества, серумните нива на витамин В нарастват стабилно по време на проучването. В сравнение с естествената група на витамин В, втората група е имала само трайно повишаване на нивата на витамин В2 и В12.

Изследванията също така показват, че химическият състав на естествените витамини може да се различава от синтетичните. Това може да повлияе на колиечстото витамини които може да се усвоят и лесно да се използват от тялото.

Приемайки чисти добавки, можете да спрете да гадаете колко хранителни вещества е усвоило тялото. Тъй като ще получите продукти, които са възможно най-близки до формата, замислена от самата природа.

Екологични добавки и тежки метали

Друго предимство на чистите добавки са значително по-ниските нива на тежки метали в сравнение с конвенционално произведените добавки. Тежките метали са естествено срещащи се елементи, които са изключително плътни. Въпреки че някои тежки метали са безопасни и дори важни за нашето здраве, като желязото, много от тях са токсични за хората.

Проучванията показват, че излагането на тежки метали, дори в малки дози, може да причини редица здравословни проблеми. Например, излагането на ниски дози арсен е свързано с повишен риск от рак на пикочния мехур, белия дроб и кожата.

Излагането на ниски нива на живак се свързва с нарушена двигателна функция, дефицит на вниманието и дефицит на паметта както при деца, така и при възрастни.

Ниските дози олово са свързани с широк спектър от здравословни проблеми при хората, от анемия и високо кръвно налягане до бъбречни и неврологични заболявания. Токсичният ефект на тежките метали води до намаляване на продължителността на живота и влошаване на качеството му.

Токсични тежки метали като арсен, олово и живак понякога се срещат в добавките.

Повечето производители на добавки се стремят да осигурят на своите потребители висококачествени продукти, но този процес може да бъде компрометиран, какъвто беше случаят с добавки като спирулина в миналото.

Спирулина  е синьо-зелено водорасло, което е богато на хранителни вещества като витамин В и  желязо и може да има мощен ефект против стареене. Изследванията показват, че спирулина, която расте както в прясна, така и в солена вода, може да има няколко ползи за здравето, като поддържане на здравословна загуба на тегло и повишаване на липидите в кръвта.

За съжаление, спирулина също е била обект на спорове, подхранвани от проучвания, които предполагат, че някои видове синьо-зелени водорасли съдържат тежки метали. Проучванията са установили, че спирулина, замърсена с тежки метали, съдържа следи от олово, живак и арсен. Съдържанието на тежки метали в спирулина често се дължи на наличието на замърсители, които са резултат от употребата на пестициди и торове.

Производителите на чисти добавки се стремят да премахнат замърсяването с тежки метали, като предлагат органични, непреработени или минимално преработени храни, включително спирулина.

Три начина да изберете екологични и качествени добавки

1. Изберете органично 

Когато избирате добавка, потърсете етикети, които показват, че продуктът е органичен. Органичните добавки или добавките, които притежават органичен сертификат,  е по-вероятно да бъдат произведени по екологичен начин с по-малък риск от замърсяване от остатъци от пестициди или тежки метали.

2. Прочетете информацията за състава

Прочетете списъка на съставките на етикета. Етикетите на добавките обикновено са разделени на две части, едната изброява основните съставки, а другата изброява „други съставки“. Разделът с основните съставки обикновено изброява веществото или веществата, които са най-често срещаните или най-активните в добавката, заедно с хранителни факти.

Разделът „други съставки“ обикновено е по-малък от основния раздел и се намира под хранителните факти. Този раздел обикновено изброява всичко останало, което съставлява продукта.

Чистите продукти обикновено съдържат минимално обработени съставки с описателни имена. Освен това те обикновено съдържат по-малко консерванти. Ако в секцията „други компоненти“ практически няма консерванти и други допълнителни вещества, тогава добавката вероятно е произведена по екологичен начин.

3. Изберете доверени марки

Потърсете надеждни марки при специализирани търговци на добавки. Много марки, които са в индустрията за добавки от дълго време, знаят как да произвеждат висококачествени чисти добавки за своите клиенти. Закупуването на добавки от специализиран търговец на дребно, който работи в тясно сътрудничество с тези марки, може да ви помогне да увеличите шансовете си да изберете екологично чиста добавка.

Вместо заключение от Dietyc.com

Днес чистите добавки са по-популярни от всякога. Изборът на чисти добавки може да помогне за минимизиране на отрицателните ефекти, свързани с дългосрочното излагане на обикновени консерванти и оцветители, пестициди и дори тежки метали. Когато става въпрос за производство на добавки, устойчивите продукти могат да проправят пътя към по-безопасно и по-здравословно бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.