Диети и особености на храненето при деца с аутизъм. Оптимален списък с храните

Диети и особености на храненето при деца с аутизъм. Оптимален списък с храните

Разстройството от аутистичния спектър (съкращение на английския термин Autism spectrum disorder – ASD) – неговото медицинско име – е наименованието за редица състояния. Те влияят върху начина, по който човек общува и взаимодейства със заобикалящия го свят и върху неговите интереси и поведение.

Това не е заболяване или болест, а състояние, с което хората се раждат. Родените с аутизъм, го имат през целия си живот. Понякога го наричат ​​„състояние на аутистичния спектър“ (autism spectrum condition – ASC) вместо ASD.

След статията : Безглутенова диета за деца с целиакия и аутизъм

доста родители на деца с аутизъм изпратиха запитване по темата. Затова тук се нядяваме да надградим и допълним темата за диетата на децата с аутизъм. За статията са използвани са източници като BBS , BDA, различни научни изследвания и публикации.

Проучвания показват, че децата и възрастните с аутизъм често имат значителни хранителни дефицити. Сред тях са метаболитен дисбаланс и храносмилателни проблеми.

Няколко проучвания за хранително и диетично лечение показват ползи при лечението на тези основни състояния . По долу можете да видите конкретни изследвания, свързани с витамини, минерали, незаменими мастни киселини, митохондриални разстройства / проблеми със стомашно-чревни разстройства (храносмилателни проблеми и хранителна чувствителност). Цялото научно изследване можете да прочете на:

Comprehensive Nutritional and Dietary Intervention for Autism Spectrum Disorder—A Randomized, Controlled 12-Month Trial

Официалната медицина ясно ни казва, че аутизмът е нелечимо разстройство за психично развитие през целия живот. Представителите на така наречения „холистичен“ подход, включително диетолози и натуропати, работещи с проблемни деца, са по-оптимистични.

Те дават на родителите надежда, че с правилно хранене и попълване на дефицита на най-важните витамини и минерали, подобряване на организма на ниво биохимични процеси, е възможно, ако не напълно да се отърве детето от аутизъм, то поне значително да намали проявата от неговите симптоми. И ако добавите интензивно образование и поведенческа програма към биомедицинското лечение на деца с аутизъм, можете да получите впечатляващи резултати.

Този подход се подкрепя активно от британската благотворителна организация Treating Autism, която наскоро проведе презентация по темата в Лондон за родители на деца с аутизъм и професионалисти. Голяма част от родителите, вярват в диетите и биомедицинската намеса.

„Холистичният“ подход се основава на идеята, че аутизмът се развива не само поради генетично предразположение, но и поради нарушение на много жизненоважни процеси в организма – храносмилане, елиминиране на токсините и функционирането на имунната система. Според лекарите натуропати, чревните паразити и патогенните бактерии, наред с други неща, могат да бъдат виновни за проявата на аутистични симптоми.

Токсини вместо витамини

От ранно детство децата, които впоследствие са диагностицирани с аутизъм, са много придирчиви към храненето и храната като цяло, затова и страдат от постоянни смущения на червата или, обратно, запек и други храносмилателни разстройства.

Спорад диетологът Лусинда Милър, поради самоограниченията на храната и проблемите с чревната функция при деца с аутизъм, мозъкът просто „гладува“, тоест хранителни вещества, витамини и минерали, които на теория трябва идват с храна и осигуряват човешкия растеж и функционирането на мозъка просто не се усвояват правилно. В допълнение към това при такива деца е нарушен процесът на отстраняване на токсините, които се утаяват като мъртво тегло в тялото.

В резултат на това вместо необходимите витамини, желязо, магнезий, лецитин и омега киселини, мозъкът получава вредни химикали, които увеличават проявите на аутизъм при дете, включително на пръсти и самоагресия.

Специализираната диета може да помогне, твърдят още няколко диетолози:

Много родители на деца с аутизъм знаят основните принципи на тази диета:

– без продукти, съдържащи глутен (като пшеница и ечемик), – без казеинови продукти (мляко), – пълно отхвърляне на продукти с подобрители на вкуса и аромата (мононатриев глутамат и неговите „колеги“, криещи се под обозначенията от E620 до E625 ), – отхвърляне на подсладителя аспартам (E951), – изключване на продукти с консерванти и аромати, дори ако е написано, че те са „естествени“, – ограничаване на консумацията на захар, соя и продукти, съдържащи мая.

Това е само основен списък, който може да бъде допълнен, ако детето страда от алергии или непоносимост към някои други храни.

Задължително е да се отбележи, че официалната медицина, не поддържа тази диета и вярва, че ако детето няма изразена цьолиакия (непоносимост към глутен), тогава не е необходимо да го лишавате от пшеница тестени изделия, пица и пайове. И все пак много родители и лекари натуропати намират този хранителен режим за ефективен.

Какво мислим ние от dietyc.com за храненето при деца и хора с аутизъм?


Децата от аутистичния спектър имат редица поведенчески различия и вътрешни борби. Проблемите са както с вербалната, така и с невербалната комуникация, с разбирането на социалния етикет, затруднения с обхвата на вниманието и паметта. Хората, които са диагностицирани като аутисти, обикновено се нуждаят от поведенческа терапия.

Терапията с приложен анализ на поведението (ABA) е най-широко използваният и препоръчителен подход за подпомагане на децата с аутизъм да управляват поведението си чрез промяна на неадаптивните практики в положителни взаимодействия.

Тези поведенчески борби могат да станат очевидни при децата с аутизъм като проблеми с храненето. Проблемите на аутиста с храната могат да се проявят като:

 • Ритуали около храненето.
 • Смукане на храна, вместо дъвчене.
 • Силно предпочитане на определени храни. Дори хранене само с определени храни.
 • Избягване на определени храни.

Децата с аутизъм могат да избягват определени храни поради физическия дискомфорт, който свързват с тези усещания.

За жалост, някои родителите на деца с аутизъм ограничават храната на детето си само до тези храни, за които знаят, че ще бъдат приети. Това обаче не е устойчив модел за развитие на здравословно хранене.

Важно е с вашия диетолог и поведенчески терапевт, за да разширите диетата на детето си. С течение на времето можете да разработите списък с оптимални храни, които детето ви харесва, както и списък с храни, които да избягвате, които често водят до проблеми с храносмилането.

Диети в подкрепа на позитивното поведение и здравословното хранене

Много родители с деца аутисти се обръщат към специализирани диети в опит да подпомогнат благосъстоянието на детето си.

Няколко проучвания показват, че децата с аутизъм са склонни да отбягват по-здравословни храни , като зеленчуци и пресни плодове, в полза на полуфабрикати и бързи закуски. 

За да насърчат промяната в това поведение, родителите често опитват определени подходи към проблемите с храненето. Това са трите най-често срещани диети при аутизъм: 

 1. Хранителен план при аутизъм: Това не е само диета. Родителите могат да тренират в цялостен поведенчески подход, за да могат най-добре да помогнат на децата си. Поведенческите терапии като ABA са най-ефективният подход за справяне с проблемите с храненето при хора с аутизъм. В плана акцентите са върху промяна на отношението към определени храни. Това все още е сравнително нов подход за подпомагане на децата с аутизъм да задоволят хранителните си нужди.  Все още са необходими бъдещи изследвания, за да се разбере дали прилагането на този специфичен поведенчески подход може да помогне на децата в дългосрочен план .
 2. Диета без глутен / казеин (GFCF): Много родители поставят децата си на диета GFCF. Тъй като както глутенът, пшеничен протеин, така и казеинът, млечен протеин, могат да влошат храносмилателните проблеми при хора с аутизъм, изглежда логично да се премахнат от диетата на детето. В безглутенова / без казеин диета може да подобри поведението на около храната за известно време, но може да бъде трудно да се уверите, че детето ви получава достатъчно протеини, пълнозърнести храни, както и аминокиселини, които често са част от хляб и млечните продукти. Важно е да се намерят други възможности за храна, които да отговорят на тези нужди.
 3. Модифицирана кетогенна диета: Тази диета с ниско съдържание на въглехидрати, умерено протеини и мазнини може да помогне на децата с аутизъм да получат необходимите протеини за развитието на мозъка и мускулите, като същевременно премахва потенциалните източници на храносмилателен дискомфорт като пшеницата. Фокусът върху определени видове протеини може дори да ви помогне да премахнете млечните продукти от диетата на детето си, ако сиренето или млякото им причиняват храносмилателен дистрес. Тъй като тази диета е обвързана с по-висок прием на хранителни вещества, като същевременно премахва някои дразнители, тя може да бъде по-ефективна за деца с аутизъм от други диети. Важно е да внимавате с количеството консумирана мазнина, тъй като това може да допринесе за сърдечни заболявания и затлъстяване, особено ако детето ви се бори да яде други здравословни храни като плодове и зеленчуци.

Оптималният списък с храни за деца с аутизъм

Проучване установи, че най-честите хранителни недостатъци при деца с аутизъм са фибри , фолиева киселина , калций , желязо , цинк и витамини A, C, D, E, K, B6 и B12. Поради хранителни предпочитания или мании, някои деца могат да имат твърде много от един или два от тези хранителни вещества. Избягването на храна означава, че много деца с аутизъм нямат достатъчно от тези витамини и минерали. За да помогнете на детето си да постигне правилния баланс на тези важни хранителни вещества, опитайте да добавите тези храни към диетата си с помощта на поведенчески терапевт:

 • Фасул и черен боб
 • Фъстъци и фъстъчено масло
 • Слънчогледови семки
 • Яйца
 • Морска храна
 • Семена от чиа
 • Соево мляко
 • Бадеми и бадемово мляко
 • Сушени смокини и кайсии
 • Едамаме
 • Кръстоцветни зеленчуци като кейл и броколи
 • Спанак
 • Укрепена зърнена закуска
 • Леща за готвене
 • Тъмен шоколад, като случайно сладко лакомство
 • Постно говеждо, пуешко и пилешко
 • Нахут
 • Овесена каша
 • Зелен грах
 • Манго
 • Пъпеши като пъпеш
 • Домати и доматен сок
 • Моркови
 • Сладък червен пипер
 • Тиква
 • Цитрусови като портокали и грейпфрут
 • Гъби
 • Зелено цвекло
 • Скуош от Butternut
 • Авокадо
 • Ориз
 • Лук и чесън

Много от тези храни предлагат множество хранителни вещества, така че комбинирането им по различни начини чрез планиране на храненето може да помогне на детето ви да получи висококачествени хранителни вещества, да избягва храни, които причиняват дискомфорт, и бавно да добавя нови преживявания към хранителните навици на детето ви.

Започнете да планирате ястия, които съдържат няколко плодове, зеленчуци, зърнени храни и протеини, така че има разнообразни възможности. Поръсете с нови храни с изпитани варианти, които знаете, че ще харесат на вашето дете.

Храни, които трябва да се избягват

Ако забележите, че определена храна води до проблеми със стомаха или негативно поведение, избягвайте я. Това са често срещани храни, които могат да причинят проблеми при деца с аутизъм:

 • Мляко и други млечни продукти
 • Пшенични продукти
 • Храни с високо съдържание на захар
 • Преработени меса

Работете с педиатър на детето си и потенциално диетолог, за да определите най-добрите храни, които детето ви да яде. Поведенчески терапевт може да изготви план, който да ви помогне да въведете нови храни в диетата им по оптимален начин.

One thought on “Диети и особености на храненето при деца с аутизъм. Оптимален списък с храните”

 1. Елена Илиева каза:

  Много добра статия. Работя с ученици със аутизъм и преподавам по практическо обучение по Кулинарни техники и технологии. БлагоДаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.