Девет хранителни добавки за детоксикация на тялото

Девет хранителни добавки за детоксикация на тялото

Хората са изложени на токсини ежедневно. Това са химикали, чужди на тялото, които могат да увредят клетките и органите и в големи количества подкопават здравето като цяло. Те могат да проникнат в тялото чрез въздух, вода и храна.

Според проучване 2017, „Непрекъснато замърсяване с тежки метали, представлява сериозна заплаха за всички форми на живот, поради техните токсични ефекти . “ През последните 100 години тежките метали и други вредни химикали се използват широко в индустрията и проникват в живота ни. Веднъж погълнати, те се натрупват в тялото и могат да причинят краткосрочни или дългосрочни здравословни проблеми.

Какво представляват токсините?

Токсините включват по-познати вещества като захар и кофеин. Както каза Парацелз, бащата на съвременната токсикология, „всичко е отрова, всичко е лекарство; и двете се определят от дозата. “ Това означава, че дори веществата, с които сме свикнали, могат да имат токсичен ефект върху тялото, ако се използват прекомерно.

Потенциалните токсини включват:

 • алкохол;
 • кофеин;
 • захар;
 • никотин;
 • лекарства с рецепта;
 • лекарства;
 • хранителни консерванти;
 • пестициди.

Алкохол

Алкохолът е един от най-често консумираните токсини. Според Световната здравна организация повече от три милиона души умират от алкохол всяка година в света. Това представлява повече от 5% от годишната смъртност в света. Алкохолът бързо преминава от стомаха в кръвта и действа като депресант за централната нервна система. Черният дроб разгражда около 90% от консумирания алкохол. Останалото се отделя от тялото с урина, пот и дори с дишане. Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до затлъстяване на черния дроб, състояние, при което е по-вероятно да развиете цироза на черния дроб.

Кофеин

Общите източници на кофеин включват кафе, чай и сода. За повечето хора една или две чаши кафе на ден не представляват заплаха и дори могат да бъдат от полза. Някои хора обаче имат генетични черти, които затрудняват метаболизма на кофеина. В този случай дори малки дози от него могат да доведат до безпокойство, нарушения на съня и понякога до повишаване на сърдечната честота. Важно е да знаете вашата индивидуална норма.

Захар

Захарта е едно от най-консумираните и пристрастяващи вещества в света. До 17 век захарта е много рядък деликатес, достъпен само за богатите. Прекомерната консумация на захар и прости въглехидрати (които се разграждат до захар) увеличава риска от диабет, сърдечни заболявания, инсулт, висок холестерол, подагра и дори болест на Алцхаймер. Захарта е безопасна в умерени количества. Алтернативите включват  стевия ,  маймунски плодове ,  еритритол  и  ксилитол .

Никотин

Никотинът попада в тялото чрез пушене на цигари и вейпи. Малко неща са по-пристрастяващи от тютюнопушенето. Уви, много цигари съдържат токсични химикали като арсен и кадмий (друг тежък метал). Пушенето на цигари значително увеличава риска от преждевременна смърт с около 10 години, както и вероятността от инфаркт, инсулт и рак на белия дроб и пикочния мехур.

Хранителни химикали

Много преработени храни съдържат химикали за подобряване на вкуса и удължаване на срока на годност. Много от тези съставки обаче са чужди на човешкото тяло и степента на тяхното влияние върху нас тепърва започва да се проучва. Яденето на храни в естественото им състояние и избягването на преработени храни с изкуствени химикали, доколкото е възможно, е умно решение. Яжте органични плодове, зеленчуци, ядки  и  семена , както и месо и птици без хормони, когато е възможно  .

Лекарства с рецепта

Лекарствата с рецепта са токсини, които лекарите са се научили да използват в малки дози за медицински цели. Например лекарствата за високо кръвно налягане в прекомерни количества могат да причинят опасни спадания на кръвното налягане, когато в правилната дозировка са полезни и намаляват вероятността от сърдечен удар. Здравословната диета и здравословният начин на живот често могат да намалят нуждата от лекарства. Често обаче е важно да приемате лекарства. Тялото също има свои собствени механизми (главно в черния дроб) за отстраняване на токсините.

‌‌Промените в начина на живот за детоксикация на тялото

Храненето на здравословна диета е един от основните начини да подготвите тялото си да елиминира токсичните химикали. Пресните плодове и зеленчуци са богати на хранителни вещества и  антиоксиданти, необходими за възстановяване на увредените клетки.

Изберете богата на антиоксиданти диета

Здравословната диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци не само ще осигури на тялото хранителни вещества, но и антиоксиданти, които ще помогнат на тялото да се отърве от токсичните химикали. Антиоксидантите  също помагат на тялото да възстанови обратимо увредените клетки.

В идеалния случай трябва да ядете храни, отглеждани с малко или никакви пестициди. Пестицидите могат да добавят допълнителна токсичност към тялото и да влошат способността му да се отърве от вредните химикали.

Зеленчуците като къдраво зеле, спанак, домати и маруля са богати на витамини и минерали, необходими за детоксикация.

Следните храни могат да помогнат на тялото да изхвърли токсините:

 • плодове асаи;
 • бадем;
 • масло от авокадо;
 • Кафяв ориз;
 • Кокосово масло;
 • червена боровинка;
 • ленено масло;
 • зехтин;
 • тиквени семена;
 • сусам.

Други витамини и минерали, които помагат детоксикация на организма включват витамини  А ,  В ,  D  и  Е ,  магнезий ,  калций ,  калий ,  и омега-3 мастни киселини .

Постенето е чудесен начин за изхвърляне на токсините

Постенето може да помогне за премахването на токсините от тялото. Някой не яде от 24 до 72 часа и по това време пие само вода. Поради това тялото по-интензивно отстранява отпадъците. През такива периоди тялото може да навлезе в кетоза, като задейства механизма на автофагия („самопотребление“). Автофагията е процес, при който тялото унищожава болни и увредени клетки, използвайки останалите полезни молекули от тях, за да създаде нови клетки.

Постът със сок и интервалното гладуване също са популярни тактики за детоксикация на тялото. Адекватният прием на витамини, минерали и антиоксиданти може да подпомогне първата и втората фаза на детоксикация на черния дроб.

Бентонитовата глина може да помогне за детоксикация на кожата

Бентонитовата глина обикновено се прилага върху кожата за отстраняване на токсините и тежките метали. Смята се, че локалното му приложение върху рани може да помогне за предотвратяване и лечение на инфекции. Използвайте според указанията на етикета.

Девет добавки за детоксикация на тялото

Много лекари вярват, че следните добавки могат да помогнат за премахването на токсините от тялото:

 • Активен въглен;
 • листа от глухарче;
 • зелен чай;
 • пробиотици;
 • люспи от семена на живовляк
 • N-ацетилцистеин (NAC);
 • бял трън;
 • спирулина;
 • куркума.

1. Активен въглен

Активният въглен  често се използва в отделенията за интензивно лечение по целия свят като противоотрова за токсични количества лекарства или лекарства, отпускани по лекарско предписание . Дава се на жертвите в опит да се сведе до минимум количеството токсини, постъпващи в червата. На теория може да помогне за предотвратяване на абсорбцията на токсини от храната. Продава се в таблетки и прахове.

2. Глухарче листа

Глухарчето е често срещано цъфтящо растение, произхождащо от Евразия и Северна Америка. Тя е с висока хранителна стойност   и е богата на витамини  A ,  C  и  K . Глухарчето  има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и е отличен източник на  фибри , както и на  калций ,  желязо  и  магнезий . Това е естествен диуретик, който помага да се премахне излишната течност, натрупана в тялото.

Проучване от 2014 г., публикувано в International Journal of Food Sciences and Nutrition, установява, че глухарчето може да насърчи растежа на лактобацили и бифидобактерии, благоприятни за червата. Глухарче може да се консумира като храна, добавка, инфузия или билков чай.

3. Зелен чай

Зеленият чай  е една от най-популярните напитки в света, на второ място след водата и кафето по консумация. Смята се, че има антиоксидантни свойства и помага да се предпази тялото от окислителните ефекти на свободните радикали. Основният биоактивен компонент на зеления чай е катехинът, известен също като  епигалокатехин-3-галат (EGCG) .

Двойно сляпо, рандомизирано, плацебо контролирано проучване от 2016 г.  показва намаляване на чернодробното възпаление при мъже и жени с безалкохолно затлъстяване на черния дроб в сравнение с плацебо група. Авторите стигат до заключението, че добавките със зелен чай могат да бъдат полезни при мастни чернодробни заболявания. Здравият черен дроб е от съществено значение за премахването на токсините от тялото.

Пиенето на две до три чаши зелен чай на ден може да бъде от полза за вашето здраве. Можете също така да приемате добавки със зелен чай.

4. Пробиотици

Пробиотиците  са добри бактерии, а понякога и дрожди. Токсините влизат в организма, след като се абсорбират в червата. Проблеми с червата като синдром на раздразнените черва, хронична диария и подуване на корема обикновено развиват  пропускливост на червата , което води до нарушена абсорбция. При ненадеждна чревна бариера, абсорбцията на токсини и тежки метали, постъпващи в тялото, се увеличава. Вашето здраве на червата може да се подобри, като ядете здравословни храни и приемате пробиотици и  пребиотици .

Смята се, че средното човешко тяло се състои от 10 трилиона собствени клетки. Обаче в нас все още живеят около 100 трилиона бактерии – и полезни, и не особено добри. Това означава, че тялото ни е дом на 10 пъти повече бактерии и дрожди, отколкото има свои собствени клетки.

Повечето от тези полезни бактерии са концентрирани в червата. Освен това трилиони бактерии живеят в дихателните пътища, гениталиите и кожата, където играят важна защитна роля. Тези бактерии предпазват тялото и участват в метаболизма.

Най-често срещаните пробиотични щамове са  лактобацили ,  бифидобактерии  и  ацидофилус , както и дрожди  saccharomyces boulardii . Препоръчителна доза: според етикета.

‌‌‌‌5. Люспа от семена на живовляк

Люспите от семена  на живовляк се получават от растението Plantago ovata. Използва се в традиционната китайска и индийска медицина повече от хиляда години. Това е често срещана добавка за понижаване на нивата на холестерола и облекчаване на хроничен запек. Когато се консумира редовно, помага и за изхвърлянето на токсините от червата, които се натрупват в него по време на нередовно изпразване. Продава се под формата на прахове и добавки.

‌‌6. N-ацетилцистеин (NAC)

N-ацетилцистеинът (NAC)  може да бъде много полезен за предотвратяване на тежко окислително увреждане на черния дроб. Вярвам, че тази добавка е от съществено значение за тези, които редовно пият алкохол или приемат лекарства без рецепта или лекарства без рецепта като парацетамол (ацетаминофен, тиленол).

NAC може да помогне за защитата на черния дроб от окислително увреждане, според проучване от 2014 г., публикувано в British Journal of Nutrition . Проучване от 2016 г. във фармацевтичната биология също показа, че може да е доказано, че NAC намалява възпалението и подобрява мастната чернодробна болест, често срещано състояние, свързано с прекомерна консумация на алкохол, захар, прости въглехидрати и бърза храна.

‌‌‌‌7.Бял трън

Белия трън , чиято активна съставка е силибинин – е основната активна съставка на силимарин, се използва от векове за подпомагане на черния дроб. Проучване от 2013 г.  също установи, че бял трън може да предпази черния дроб от токсини и възпаления. Може да се приема самостоятелно или с  N-ацетилцистеин . Препоръчителна доза: според етикета.

8. Спирулина

Мнозина спирулина се счита за  суперхрана. Принадлежи към синьо-зелените водорасли, лесно се смила и продава под формата на таблетки и прах. Спирулина се образува от цианобактерии.

Той може да помогне за прочистването на тялото от тежки метали. Например, спирулината може да помогне за премахването на арсен от тялото, което е свързано с повишен риск от неврологични заболявания и диабет. Тези данни идват от проучване в  Индия, където водата често е с високо съдържание на арсен.

‌‌9. Куркума

Куркумата  (Curcuma longa или индийски шафран) е кореново растение от семейство джинджифилови, което често се консумира заради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, както и способността му да поддържа храносмилането. Основното съединение в куркумата е  куркуминът . Смята се, че именно те определят основните му полезни свойства. Въпреки че през последните 4000 години куркумата се използва от мнозина предимно като ароматизираща подправка, тя също е изиграла значителна роля в традиционната медицина и против стареене.

Според доклад от 2016 г. в „Болести“, куркумата може да помогне за предотвратяване на клетъчното окисление, за което се смята, че е водеща причина за стареенето.

Проучване от 2017 г. в невронната регенерация установи, че куркумата също така помага да се защитят нервните връзки в мозъка от възпаление и окислително увреждане, често срещани ефекти от излагането на токсини. Препоръчителна доза: 500 до 2000 mg на ден, когато се приема като хранителна добавка или на вкус, когато се използва като подправка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.