Кето диетата: плюсове и минуси, менюта, 8 рецепти

Кето диетата: плюсове и минуси, менюта, 8 рецепти

Кето диетата получава името си от думата кетоза. Това състояние се характеризира с повишаване на нивото на кетонни тела в тялото, което по-късно използва, за да поддържа собствените си жизнени функции.

Ако човек получава недостатъчно количество въглехидрати от храната, черният дроб започва да произвежда кетонни тела от мастни киселини. Те са алтернативен източник на енергия. В резултат на това балансът на мазнините, протеините и въглехидратите се променя, което позволява стартиране на процеса на изгаряне на мазнини в тялото.

Съдържание:

 • Основите на кето диетата
 • Правилата за постигане на кетоза
 • Етапи на адаптация на организма към кетоза
 • Признаци на кетоза
 • Три вида кето диета
 • Кето диета план хранене
 • Приложения за преброяване на калории за Android и IOS
 • Меню за седмицата на кето диетата
 • Позволени и забранени кето диетични храни
 • Вкусни рецепти за кето диета
 • Плюсовете и минусите на кето диетата
 • Странични ефекти от кето диетата
 • Противопоказания
 • Отзиви и резултати
 • Какво казват лекарите за кето диетата

Основите на кето диетата

Кетозата е реакцията на организма към производството на кетонни тела. Те са представени от молекули, които носят енергиен заряд. Тялото произвежда кетонни тела само когато получава по-малко глюкоза от храната, т.е. когато нивото на кръвната захар е ниско.

Простите въглехидрати от храната се разграждат бързо, което провокира повишаване на нивата на глюкоза в кръвта. Ако няма достатъчно от тях, тогава тялото започва производството на кетонни тела. В този случай е необходимо количеството протеин от храната да е в достатъчен обем. В противен случай тялото ще започне да обработва собствената си мускулна маса.

Можем да говорим за кетоза от момента, в който тялото стартира процеса на производство на кетонни тела. Ако напълно откажете храна, то тя ще започне много скоро. Такъв радикален метод за отслабване обаче е опасност за здравето.

За да не навредите на тялото си, по-добре е да прибегнете до кето диета. Освен това може да се наблюдава в продължение на дълъг период от време. Това няма да навреди на здравето и ще се стартира процесът за избавяне от наднорменото тегло.

Правилата за постигане на кетоза

За да влезете в тялото в състояние на кетоза, трябва да се спазват следните насоки:

 • Общото дневно количество въглехидрати, доставяни с храна в тялото, трябва да бъде равно на 35-50 грама. В чист вид това число е 20 g.
 • Храни, съдържащи мазнини на кето диета, могат да се ядат без никакъв страх, че процесът на отслабване ще бъде спрян. В този случай те са енергийни източници.
 • Ще трябва да пиете поне 3 литра чиста вода на ден.
 • Закуски на кето диета не са разрешени, тъй като те провокират повишаване на нивата на инсулин в кръвта.
 • Упражнения и тренировки трябва да се правят по време на диетата, но не трябва да са изтощителни Половинчасово натоварване на ден е достатъчно, за да ускори процеса на разграждане на мазнините.
 • За да отслабнете, трябва да намалите дневния прием на калории с 500 ккал. За да качите мускулна маса, трябва, напротив, да увеличите дневния прием на калории с 500 ккал. Това не са абсолютни стойности и могат да варират в зависимост от телесното тегло и разхода на енергия.
 • Приемът на сол трябва да бъде ограничен.
 • Трябва да се храните поне 5 пъти на ден с интервал от 3-4 часа. Последното хранене трябва да се проведе три часа преди нощната почивка.

Ако спазвате всички правила на кето диетата, ще можете да свалите 0,5-2,5 кг тегло за една седмица. Що се отнася до конкретните числа, крайният резултат зависи от индивидуалните характеристики на организма. Диетата е популярна както сред обикновените хора, така и сред спортистите по културизъм. Това е така, защото няма загуба на мускулна маса по време на кето диетата. Знаменитости като Алис Милано, Мелиса Маккартни и Ким Кардашиян не крият пристрастяването си към кето диетата.

Етапи на адаптация на организма към кетоза

 1. Етап 1. Цялото количество въглехидрати трябва да се консумира сутрин. В този случай енергията от тях ще бъде напълно употребена за енергийните нужди на организма. Тогава гликогенът ще започне да метаболизира, като произвежда глюкоза.
 2. Етап 2. Въглехидратните храни са сведени до минимум. Сега гликогенът от черния дроб и мускулите са напълно отговорни за производството на енергия. След още 2-3 дни тялото ще започне да търси алтернативни източници на енергия.
 3. Етап 3. След три дни всички гликогенови резерви ще бъдат изчерпани. Тялото остава с 2 източника, от които може да получава енергия – това са протеините и мазнините. Мазнините ще започнат да изгарят, но пълната кетоза на третия етап все още не е дошла. Протеините от храната, тялото започва да преработва в глюкоза. Ако човек получи недостатъчно количество протеинови продукти, тогава тялото ще изгори мускулите, което е много лошо. Следователно кето диетата предполага двукратно увеличаване на протеините в менюто. Тоест, вместо 2 g протеин, за всеки килограм тегло, сега ще трябва да изядете 4 g.
 4. Етап 4. След една седмица тялото осъзнава, че въглехидратите няма да се доставят с храна. След това започва да го извлича от телесните мазнини. Едва от този момент можем да считаме, че кетозата е напълно стартирала.

Признаци на кетоза

Признаци, които показват кетоза:

 • Увеличаване на броя на кетонните тела в урината. Можете да проверите това със специални тест ленти.
 • Намален апетит.
 • Подобрено настроение.
 • Прилив на енергия, бодрост и сила.
 • Появата на миризма на ацетон от устата. Подобна миризма може да дойде от потта и урината.

Три вида кето диета

Има три вида кето диети, включително:

 • Стандартната схема за отслабване. Стандартната кето диета е най-лесната диета за отслабване. Тази схема не предполага хранене, така наречените определени периоди от време, в които е необходимо да се увеличи количеството въглехидратна храна. Балансът на мазнините, въглехидратите и протеините не се променя по време на диетата. Тази опция е оптимална за хора, които не се занимават с активен спорт или се чувстват добре по време на тренировка на фона на нисък прием на въглехидрати.
 • Целева техника за отслабване. Целенасочената кето диета включва въвеждането на храни, т.е. ще трябва да ядете въглехидратни храни. Това се прави преди и след физическа активност. Тези препратки ви позволяват да подобрите ефективността на тренировките си, като увеличите нивата на кръвната си глюкоза. През останалото време човек трябва да се придържа към менюто с кето диета. Наложително е да се представят препоръки за хора, които изпитват срив по време на физическо натоварване.
 • Циклична кето диета. Цикличната кето диета включва въвеждането на рефери в момент, когато доставката на гликоген в мускулната маса е напълно изчерпана. Тази опция за кето диета е подходяща за хора, които ясно осъзнават кога точно трябва да увеличат приема на въглехидрати. Тоест, той е по-подходящ за „напреднали“ потребители. Невъзможно е да се определи точното време на изчерпване на запасите от гликоген, тъй като това е чисто индивидуален процес. За да определите кой трябва да опитате други, по-леки варианти на кето диета.

Ако кето диетата се практикува за първи път, тогава най-добре е да започнете със стандартна техника. Вече след 7 дни ще можете адекватно да оцените собственото си здраве и как кето диетата влияе върху продължителността и интензивността на физическата активност. Ако здравословното състояние се влоши, има срив, тогава тялото трябва да се храни с въглехидрати. Така че е време да преминете към целенасочена или циклична кето диета.

Кето диета план хранене

За да започнете да следвате стандартна кето диета, трябва да изчислите дневния си прием на калории. Ако планирате да отслабнете чрез изгаряне на мазнини, тогава 500 kcal ще трябва да бъдат извадени от полученото число. Ако трябва да качите мускулна маса, тогава 500 kcal ще трябва да се добавят към полученото число.

1 g на 1 kg чиста мускулна масаКалории в 1 g
Протеин2.24 ккал
Мазнини1,8-1,889 ккал
Въглехидрати0,22-0,444 ккал

За да определите чиста мускулна маса, трябва да знаете процента на телесните мазнини. Ако не е възможно да се изчисли точно, можете да се съсредоточите върху представената картина.

Първо, трябва да изчислите дневния прием на протеини и въглехидрати. Останалото ще остане за мазнините.

Пример за изчисление: мъжът тежи 80 кг, а височината му е 175 см.

Мазнините в тялото му са 20%, а чистата мускулна маса е 64 кг. Неговата задача е да изгаря излишните мазнини. Ежедневното съдържание на калории е еквивалентно на 2500 ккал – това число му позволява да се храни нормално, но да не отслабва. За да стартира процеса на изгаряне на мазнини, 500 ккал отнема от 2500. Така че, за изгаряне на мазнини, мъжът ще трябва да получава 2000 kcal на ден.

Те включват:

 • Протеин: 2,2 * 64 = 140 g (560 kcal).
 • Въглехидрати: 0,44 * 64 = 28 (112 kcal).
 • Мазнини: 2000 – 560 = 1328 kcal (150 g).

Можете да разбиете полученото количество мазнини, въглехидрати и протеини на 4 хранения. Въпреки че това условие не е задължително. Човек може да яде по свое усмотрение. Основното е, че балансът не се нарушава.

Дневната норма на килокалории може да се изчисли, като се използва формулата на Mifflin-Geor. През 1990 г. е адаптиран към начина на живот на съвременния човек.

За жени: (10 × тегло (кг)) + (6,25 × височина (см)) – (5 × възраст (години)) – 161

Пример за изчисление: (10 × 70) + (6,25 × 165) – (5 × 25) -161 = 700 + 1031-125-161 = 1445 – дневно съдържание на калории

За мъже: 5 + (10 × тегло (кг)) + (6,25 × височина (см)) – (5 × възраст (години))

Пример за изчисление: 5+ (10 × 90) + (6,25 × 180) – (5 × 30) = 5 + 900 + 1125-150 = 1880 – дневно съдържание на калории.

Насочена кетонна диета

За да се придържате към целенасочена кето диета, трябва да добавите 0,5 – 1 g въглехидрати преди всяка сесия. Те ще се използват по време на тренировка като източник на енергия. За да не се надвишава даденото съдържание на калории, количеството мазнини може да бъде намалено. Ако е необходимо, целият обем въглехидратна храна може да бъде разделен на 2 дози. Половината от него се консумира преди тренировка, а другата половина след тренировка.

Циклична кетонна диета

След 14 дни от началото на диетата се добавят 5-10 g въглехидрати на 1 kg сухо тегло. Зареждането с въглехидрати може да продължи 9-36 часа. Трябва да започнете с минималния брой часове, а именно от девет. Постепенно ще е необходимо да добавите два часа и да проследите резултата. В такива дни трябва да ядете протеинови храни, но мазнините се режат, за да не надхвърлят дневното съдържание на калории. Натоварването с въглехидрати се повтаря веднъж седмично.

Ако целта на кето диетата е изгаряне на мазнини, тогава във въглехидратните дни дневното съдържание на калории остава същото, без да се отнемат 500 ккал от него.

Приложения за броене на калории за Android и IOS

Много е удобно да се изчислява дневното съдържание на калории с помощта на специални приложения. Те са предназначени както за потребители на Android, така и за IOS. Можете да ги изтеглите от PlayMarket и AppStore.

Приложенията са свободно достъпни и не е необходимо да плащате за тях. Някои от тях обаче са допълнени със специални платени опции, които ви позволяват да разширите възможностите на програмата, която използвате. Въпреки че стандартната версия ще бъде достатъчна за изчисляване на килокалории.

Меню за седмицата на кето диетата

Примерно меню за кето диета # 1:

ЗакускаВечеряВечеряПреди лягане
1Кефир и зелен чайПилешко филе и билкиСалата: краставица, домат, черен пиперИзвара
2Кисело мляко, бадемиПилешко филе, пилешки бульон, билкиЛиста маруля, сиренеАсорти ядки
3Орехи, зелен чайБъркани яйца с шунка, краставицаСирене и зеленчуциИзвара и кисело мляко
4Сирене и кисело млякоЧервена риба, броколиБъркани яйца, зелена зеленчукова салатаКефир и ядки
5Яйце и доматПечена риба, сиренеСалата: сирене фета, краставица, доматЗелен чай и извара
6Извара и чаша кефирТелешки ребра, краставицаСирене, варена рибаКисело мляко, ядки
7Риба и извараСирене и бъркани яйца с беконСьомга и зеленчуциЯдки и кисело мляко

Пример за меню с кето диета №2:

ЗакускаЛека закускаВечеряЛека закускаВечеряПрез нощта
1Варени яйца – 3 броя.Салата от зеле и краставици.Неподсладен черен чай.Извара и ябълково пюре (ябълката трябва да се задуши).Супа от зеленчуци в месен бульон. Пилешко филе. 2 пълнозърнести багети. Зеленчукова салата. Компот без захар.Варено телешко месо.Варена риба и чай.Протеинов шейк.
2Тост със сирене – 1 брой.Суфле от рибно филе.Чай.Мазна извара.Пилешки бульон с месо. Шолети от говеждо месо. Кафяв ориз. Сирене.Три яйца под формата на омлет.Зелен чай.Варено пилешко филе. Салата и чай.Казеин (или извара).
3Пуешко филе и сухар.Извара и печена ябълка.Пилешки бульон. Сьомга. Кафяв ориз. Зеленчукова салата.Сирене.Мляно заешко кюфте. Зелен чай.Протеинов шейк.
43 варени яйца и чай.Извара.Кюфтета супа.Хек кайма кюфтета.Чай.Настойка от извара и шипка.Телешки пастет. Кисело млякоКазеин (или извара)
5Оризов пудинг.Извара.Сухар.Чай.Бульон от сирене и дрян.Рибен бульон с кюфтета. Пилешко суфле. Бульон от дюля.Отвара от шипка.Салата.Пилешко филе. Чай.Кефир.
6Варени яйца – 3 броя.Тост със сирене.Чай.Сирене.Бульон върху месо. Мляно пилешко котлет. Зеленчукова салата. Кисело мляко.Бульон от пукнатини и шипки.Червена риба.Тост със сирене. Чай.Протеинов шейк.
7Говеждо котлет.Сухар и зелен чай.Извара и чай от шипка.Телешки бульон с кайма. Кюфтета от филе от щука. Кисел.Сирене.Три яйца в омлет.Зеленчукова салата.Чай.Кисело мляко.

Представеното меню с кето диета е предназначено за онези хора, които планират да изгарят мазнини, а не да качват мускулна маса. Тоест 500 ккал бяха отстранени от дневното съдържание на калории.

Позволени и забранени кето диетични храни

Позволени кето диетични храни:

Хранителни продукти, които могат да се консумират:

 • Червено месо, независимо как е приготвено.
 • Пиле и пуйка.
 • Заешко месо.
 • Мазни морски и речни риби.
 • Морска храна.
 • Пилешки яйчен белтък.
 • Растителни масла.
 • Твърдо сирене.
 • Масло.
 • Заквасена сметана и извара, както и други мазни млечни продукти.
 • Зелени зеленчуци: зеле, тиквички, краставици, маруля, зелен фасул, целина.
 • Ядки.
 • Ленено семе и маслини.

Калории и макронутриенти при разрешените за кето режим храни

ПродуктПротеинМазниниВъглехидратиКалории на 100 g
Зеленчуци, гъби, билки:
Гъби3.522.5тридесет
Чернооките грахчета2.80,48.447
Айсберг (салата)0.90,11.814.
Маслини0.810.76.3115
Краставици0.80,12.815
Карфиол / пекинско / брюкселско зеле2,5 / 1,2 / 4,80,3 / 0,2 / 05.4 / 2/830/16/43
Тиквички0.60,34.624
Зелен грахпет0.213.873
Целина0.90,12.112
Ядки:
Ленено семе18.342.228.9534
Фъстък26.345.29.9551
Ядки154020500
Крупи:
кафяв ориз7.41.872.9337
Сос:
Майонеза2.4673.9627
Млечни продукти:
Айран2.844.267
Заквасена сметана 25% мазнина2.6252.5248
Крем 20% мазнини2.8203.7205
Съдържание на мазнини в кефира 3,2%2.83.24.156
Мляко със съдържание на мазнини 3,2%2.93.24.759
Месо, колбаси и птици:
Гъска16.133.30364
Патица16.561.20346
Пуйка19.20.7084
Варено пиле25.27.40170
Наденички12.325.30277
Наденички10.131.61.9332
Пушена наденица9.963.20,3608
Сушена наденица24.138.31455
Шунка22.620.90279
Бекон23.450500
Заек21.80156
Варено телешко месо3.70.90131
Варено говеждо месо25.816.80254
Сланина2.4890797
Свинско16.21.60259
Яйце:
Варено меко сварено пилешко яйце12.811.60.8159
Риба и морски дарове:
Шпроти17.432.40,4363
Акне14.530.50332
Риба тон23.един0101
Масло от черен дроб на треска4.265.71,2613
Херинга16.310.70161
Есетра16.410.90163
Морска храна15.5един0,185
Сьомга19.86.30142
Червен хайвер32150263
Розова сьомга20.56.50142
Масло и мазнини:
Олио099,70897
Животински мазнини099,70897
Ленено масло099,80898
Масло0,582.50.8748
Растително масло0990899
Напитки:
Минерална вода0000
Зелен чай0000
Черен чай205.16.9152

Забранени кето храни:

Храни, които са забранени за консумация:

 • Захар и мед.
 • Бисквитки, брашно, сладолед, шоколад, сладкиши, сладко и консерви.
 • Нишесте.
 • Напитки на прах.
 • Трици и семена.
 • Газирана вода.
 • Храни, съдържащи сорбитол и фруктоза.
 • Тестени изделия.
 • Хляб и сухари.
 • Зеленчуци: цвекло, моркови, картофи.
 • Мляко и ферментирали млечни напитки, съдържащи захар.
 • Плодове, включително грозде, банани, пъпеш.
 • Сок, кафе и бира.

Калории и макронутриенти при забрънениете при кето режим храни

ПродуктиПротеинМазниниВъглехидратиКалории на 100 g
Зеленчуци и плодове:
Грозде0.60.216.865
Цвекло1.50,18.840
Ряпа1.50,16.230
Репичка1,20,13.419.
Морков1,30,16.932
Картофи20,418.180
Хляб, тестени изделия, брашно, зърнени храни:
ръжен хляб6.61,234.2165
Пълнозърнест хляб92.236217
Кнедли11.912.429275
Вареники7.62,318.7155
Палачинки6.112.326233
Спагети10.41.171.5344
Тестени изделия10.41.169.7337
бял ориз6,70.778.9344
Просо11.53.369.3348
Пшенична крупа11.51,362316
Перлен ечемик9.31.173,7320
Грис10.3173.3328
Сладкиши, сладолед:
Пчелен мед0.8081.5329
Шоколад5.435.356.5544
Торта4.423.445.2407
Сладолед3.76.922.1189
Тесто7.91.450.6234
Крекери със стафиди8.44.978.5395
Бисквитки7.511.874.9417
Бонбони4.319.867,5453
Конфитюр0,30,156238
Конфитюр0,30.263263
Млечни продукти:
Кондензирано мляко7.28.556320
Кисело мляко с плодове 3,2% масленостпет3.28.585
Напитки:
Малинов сок0.8024.7100
Кисел0.2016.768
Крушов сок0,40,31146
Гроздов сок0,3014.54
Компот0,5019.581
Енергийна напитка0011.345
Пепси008,738
Сладко кафе с мляко0.7111.258
Кола0010.442
Сайдер0.20,328.9117
Бира0,304.642
Ликьор0,31.117.2242

Вкусни рецепти за кето диета

Кето супа със сирене и броколи

За да приготвите ястието, ще ви трябват следните продукти:

 • Сметана 1/4 чаша.
 • Пилешки бульон – 2 чаши
 • Броколи е чаша.
 • Супена лъжица сирене Филаделфия.
 • Две супени лъжици масло.
 • Лук – 1/8 чаша.
 • Половин чаена лъжичка чесън.
 • Чаша сирене чедър.
 • Бекон – 2 броя.
 • Сол и черен пипер.

Беконът се нарязва и се запържва. Чесънът и лукът се запържват отделно в масло. Броколите се варят със сол и черен пипер. Към бульона добавете сирене Филаделфия, настъргано сирене Чедър, чесново-лучено печено и крем. Получената супа се вари, докато сиренето се разтопи. Изключете газта, изсипете супата в купички, докато изстине. Гарнирано с пържен бекон.

Кето пица с тиквички

За да приготвите ястието, ще ви трябват следните продукти:

 • Тиквички – 6 бр.
 • Зехтин – супена лъжица.
 • Чесънът е карамфил.
 • Маринара сос или кетчуп – чаша.
 • Моцарела – 1,5 чаши
 • Пармезан – 1/3 чаша
 • Наденички от пеперони – 1/2 чаша
 • Риган – 2 чаени лъжички
 • Пипер и сол.

Тиквичките се измиват, краищата се отрязват, нарязват се на 2 половини. Разстила се върху лист за печене, покрит с пергамент, сол и черен пипер. Намажете тиквичките със сос Маринара отгоре, поръсете с настърган кашкавал, разпределете парчетата наденица в центъра. Печете във фурна, загрята до 200 ° C за 18 минути. След като извадите от фурната, поръсете готовите тиквички с наситнен риган.

Салата от риба тон

За да приготвите ястието, ще ви трябват следните продукти:

 • Листни зеленчуци (рукола, спанак, маруля и др.) – 2 чаши
 • Кутия консервиран тон без мазнина.
 • Половин авокадо.
 • Тиквички.
 • Домат.
 • 10 маслини.
 • Куп мента и куп магданоз.
 • Супена лъжица зехтин.
 • Стрела от зелен лук.
 • Пипер и сол на вкус.

Всички зеленчуци и зеленчуци се нарязват и нарязват. Тиквичките се пържат на скара, охлаждат се. Всички компоненти се смесват, заливат се с растително масло.

Ролки със сирене от тиквички

За да приготвите ястието, ще ви трябват следните продукти:

 • 0,35 кг тиквички.
 • 150 г меко сирене.
 • 25 г зехтин и слънчогледово олио.
 • Китка босилек.
 • Чаена лъжичка лимонов сок.
 • Млян черен пипер.
 • Сол.

Тиквичките се обелват и нарязват на тънки филийки. Маслата се смесват отделно, осоляват се и към тях се добавя пипер. Намажете тиквичките с масло и запържете в тиган за не повече от 3 минути от всяка страна. Разстелете върху хартиена кърпа, за да позволите излишното масло да попие.

Отделно смесете меко сирене с накълцан босилек и лимонов сок. Разпределете плънката върху тиквичките и оформете рула от тях.

Кето хляб

За да приготвите ястието, ще ви трябват следните продукти:

 • Бадемово брашно – 1/4 чаша
 • Живовляк на прах – 5 супени лъжици.
 • Бакпулвер – 2 чаени лъжички.
 • Морска сол – чаена лъжичка.
 • Ябълков оцет – 2 чаени лъжички
 • Вряща вода – 1/4 чаша.
 • Протеин – 3 бр.
 • Сусамово семе – 2 супени лъжици

Всички сухи компоненти трябва да се смесят. Ябълковият оцет и протеините се въвеждат във варена вода, след това се добавят към сухата маса и се смесват с миксер. Хлябът се оформя от тестото, разстила се върху лист пергамент, поръсва се със сусам. Те се пекат във фурната за един час при температура 175 ° С.

Гювеч със сирене с броколи

За да приготвите ястието, ще ви трябват следните продукти:

 • Две яйца.
 • Броколи – 0,2 кг.
 • 20 г сирене.
 • 50 г лук.
 • 20 г масло.
 • 50 мл сметана.

Броколите се разглобяват на съцветия, варят се в подсолена вода за 15 минути. Лукът се нарязва на пръстени, запържва се в масло. Когато лукът стане златистокафяв, към него се добавят броколи и се запържват още 5 минути. След това добавете 2 разбити яйца в тигана. Масата се смесва, към нея се добавят настърган кашкавал и сметана. Покрийте тигана с капак и запържете още 10 минути. Гювечът е готов.

Омлет от сирене с бекон

 • Две яйца.
 • 30 г сирене.
 • 60 г бекон.
 • 15 г сушени гъби.
 • 10 г зехтин.

Изсушените гъби се накисват във вода, нарязват се на ивици. Разбийте яйца, запържете в тиган с гъби. Добавете бекон, покрийте и оставете на огън още 10 минути.

Салата с ядки и спанак

За да приготвите ястието, ще ви трябват следните продукти:

 • 150 г спанак.
 • 30 г ядки.
 • 50 г сирене.
 • 50 г бекон.
 • 20 г зехтин.

Беконът се нарязва и се запържва в тиган. Смелете сиренето, нарежете спанака на филийки, смесете с бекон, поръсете с ядки, сол, подправете със зехтин.

Вижте още и:

Плюсовете и минусите на кето диетата

Предимствата на кето диетата включват:

 • Диетата може да намали нивата на кръвната захар , което прави възможно борбата с диабета. Също така тази диета може да се използва профилактично, за да се предотврати развитието на болестта.
 • Желанието за „ядене на сладки неща“ изчезва напълно. Дори тези със сладък зъб престават да бъдат.
 • По време на диетата се увеличават умствените способности и по-специално концентрацията на вниманието се увеличава. Това се дължи на обогатяването на диетата с мастни киселини.
 • Кето диетата може да помогне в борбата с епилепсията . Той не само подобрява благосъстоянието, но също така ви позволява да приемате по-малко лекарства.
 • Диетата помага да се поддържат нормални нива на холестерол и триглицериди. Но количеството „добър“ холестерол често дори се увеличава. Това е отлична профилактика на заболявания, свързани с високи нива на холестерол в кръвта и високо кръвно налягане .
 • Състоянието на кожата се подобрява, тъй като въглехидратите се премахват от менюто.

Недостатъци на кето диетата:

 • Нарушения в работата на храносмилателната система, които са причинени от недостатъчен прием на фибри в организма. За да избегнете подобни неприятности, трябва да включите в менюто 50 г храни, съдържащи фибри, но не повече.
 • Умората и неразположението могат да се увеличат поради недостатъчен прием на витамини и минерали в организма. Ето защо, след завършване на диетата, се препоръчва да се пие витаминно-минералният комплекс.
 • По време на адаптацията на тялото към кето диетата е възможно да се увеличи сънливостта и раздразнителността, както и намаляване на умствената активност.

Странични ефекти от кето диетата

Странични ефекти от кето диетата:

 • Запек .
 • Развитие на недостиг на витамини .
 • Конвулсии .
 • Тахикардия .
 • Скок в нивата на холестерола в кръвта.
 • Намалена издръжливост.
 • Повишена умора.
 • Нарушение на лактацията.
 • Косопад.
 • Развитието на кетоацидоза и неуспех в метаболитните процеси.
 • Болка в жлъчния мехур, ако в него има камъни.
 • Повишено образуване на газове и подуване на корема.
 • Сърбяща кожа.

Противопоказания

Кето диетата не трябва да се спазва в следните случаи:

 • Остър или хроничен панкреатит .
 • Болести на жлъчния мехур.
 • Чернодробна недостатъчност.
 • Стеаторея.
 • Наличието на тумор в коремната кухина.
 • Стомашна байпас хирургия.
 • Нарушения в работата на храносмилателния тракт.
 • Бъбречна недостатъчност .
 • Кърмене, бременност.
 • Порфирия.

Отзиви и резултати

Ирина, 26-годишна: „Кето диетата може да бъде ефективна само ако жената се занимава със спорт. Режимът трябва да се спазва много стриктно. Както всяка друга диета, тя не е подходяща за всички. „

Невена, 35-годишна: „Кето диетата ме устройва. Преди се придържах към диетата на Дюкан, а сега предпочитам кето диетата. Правя я вече 5 години, две седмици в годината. Изгубените килограми не се връщат. През този период средно успявам да се отърва от 6 кг наднормено тегло, което е моята цел. Но не бих се осмелила да остана на кето диета повече от 14 дни. „

Силвия Петрова, 45-годишна: „Аз съм лекар, затова избрах кето диетата за себе си. Не е подходящ за начинаещи, така че ако за първи път правите диета, най-добре е да опитате друга система за отслабване. Но ако се задълбочите в същността на кето диетата, тогава за кратко време можете да загубите до 10 кг наднормено тегло. Често го практикувам преди различни празници, когато трябва бързо да вляза във форма. Не препоръчвам да се включвате в диетата, камо ли да седите на нея с месеци. „

Какво казват лекарите за кето диетата

Иван Чакъров, диетолог:

„Кето диетата излага тялото на стрес. Той има много противопоказания и не е подходящ за всички. Не препоръчвам да се придържате към него повече от 10 дни. Предписвам го на пациенти, които страдат не само от наднормено тегло, но и от нарушение на водно-солевия баланс. В същото време стриктно следя за спазването на всички препоръки и наблюдавам благосъстоянието на пациентите си. Те определено трябва да спортуват, така че мазнините да започнат да се разграждат. През първите два дни тялото получава енергия от собствените си запаси от гликоген.

Здравословното състояние на пациентите е нарушено, те често са раздразнителни и агресивни, присъединяват се и слабост, сънливост и летаргия. Ето защо, по време на ПМС, не препоръчвам да се придържате към тази техника.

На третия ден започва процесът на активно разграждане на мазнините, което се случва под въздействието на кетонни тела. Апетитът намалява, здравето се подобрява. Важно е да се контролира функционирането на отделителната система и червата.

След 10 дни диетата приключва, въглехидратите се връщат в менюто. През този период е възможно да се отървете от 10 кг наднормено тегло. Освен това, в допълнение към мазнините, излишната течност се отделя от тялото.

Напоследък има тенденция консумацията на мазнини да бъде все по-оправдана. Следователно хората безмислено започват да включват мазни храни в диетата си. Много често обаче съдържат транс-мазнини, които се натрупват в организма и водят до сериозни последици за здравето. Може би развитието на инсулт или инфаркт. Затова ви съветвам да не се доверявате сляпо на всичко, което чувате. Необходимо е да се придържате към правилната диета, при която 30% се отнемат от мазнините. Не забравяйте, всяка ефективна диета, която е подходяща

Михаил Гаврилов, психотерапевт:

„Преди това кетогенната диета се препоръчваше за хора с епилепсия, болест на Алцхаймер и други здравословни проблеми. По-късно той е привлечен от вниманието на търговците, които го популяризират. В края на краищата е много удобно – можете да ядете любимите си мазни и протеинови храни, но в същото време да отслабнете.

Всъщност мазнините по време на кето диетата започват да се разграждат. Този метод за отслабване обаче крие редица рискове.

Лекарите препоръчват диета на своите пациенти, за да облекчат стреса от всеки болен орган. Когато здравият човек започне да се придържа към такава диета, теглото първо изчезва и след това се връща и то в двоен обем. Затова изобщо не препоръчвам да се придържате към ограничителни диети.

Въглехидратите са естествен източник на енергия, от който се нуждае човешкото тяло. Кето диетата включва отказ от тях. В допълнение, увеличаването на количеството мазнини и протеини в менюто е строго противопоказано за чернодробни пациенти, пациенти с патологии на пикочната система. Не бих препоръчал да се придържате към такава хранителна система за пациенти с атеросклероза, хора с нарушения в работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Увеличаването на пуриновите основи е благоприятен фактор за отлагането на сол и развитието на подагра.

Високите нива на холестерол в кръвта допринасят за развитието на проблеми в работата на сърдечно-съдовата система и причиняват спад в нивата на тестостерон. В бъдеще това може да доведе до затлъстяване.

Остеопорозата, чернодробните патологии и образуването на камъни в бъбреците са резултат от консумацията на големи количества протеинова храна.

Метаболитните нарушения и инсулиновата резистентност често причиняват вътрешно възпаление.

Високите нива на кетонни тела в кръвта провокират гадене, лош апетит, лош дъх, умора и слабост.

Ако всичко това не е пречка за човек и той наистина иска да опита кето диета, тогава първо трябва да получите медицинска помощ.

Аз от своя страна твърдо вярвам, че можете да се отървете от наднорменото тегло, просто като промените диетата си към правилно хранене. „

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.