Целината, активното и вещество 3-n-бутилфталид (3nB) и хипертонията.

Целината, активното и вещество 3-n-бутилфталид (3nB) и хипертонията.

Целината принадлежи към семейство сенникови, заедно с морковите, магданоза и копъра. Целината, която познаваме днес, идва от дивата целина. Нейна Родина е средиземноморския регион, където семената й някога са били високо ценени като лекарство. Както при много други народни лекарства, настоящите изследвания подкрепят лечебната стойност на този широко разпространен зеленчук. По-конкретно, учените анализират най-мощния лекарствен компонент на целината, съединение, известно като 3-n-бутилфталид или 3nB .

Какво е 3nB?

3nB е уникално вещество, което се намира само в целината . То е отговорно за характерния аромат и мирис на този зеленчук. Изследователи, които са се опитали да обяснят някои от лекарствените ефекти на целината, са установили, че 3nB е неговата активна съставка. 3nB за пръв път спечели значително научно внимание, когато изследователи от Медицинския център на Университета в Чикаго твърдят, че този компонент на целината е отговорен за понижаването на кръвното налягане.

Идеята за това проучване идва от бащата на един от учените, който яде по 250 грама целина всеки ден. Това става в продължение на една седмица. Вследстви е установява, че кръвното му налягане е спаднало от 158 на 96 до нормално ниво от 118 на 82. Последващи проучвания върху животни показват, че много ниски количества от 3nB намаляват кръвното налягане с 12-14%, а също така намалява нивата на холестерола с около 7%.

Как целината и 3nB понижават кръвното налягане?

Ефектът на понижаване на кръвното налягане от 3nB изглежда се дължи на няколко фактора.

Кръвното налягане е силата, с която кръвта тече през вашите съдове. Високото кръвно налягане обикновено е резултат от излишната течност в кръвта и негъвкавите или устойчиви кръвоносни съдове. Задържането на натрий (сол) води до увеличаване на обема на течността в кръвта. Втвърдяването на артериите и хормоните, отделящи се по време на стрес, причиняват загуба на гъвкавост или стесняване на кръвоносните съдове. Ако поставите палеца си върху градинския маркуч, натискът върху палеца и произтичащото от него налягане от потока вода от маркуча могат да бъдат намалени или чрез затваряне на крана (намаляване на количеството подавана течност), или чрез изпускане на повече вода от маркуча (разширяващ се съд).

За лечение на високо кръвно налягане лекарите обикновено предписват диуретици.

А пък за намаляване на обема на течността и вазодилататори за отпускане на артериите и намаляване на съпротивлението на кръвния поток. Изпалзват се и бета-блокери за намаляване на изпомпващото действие на сърцето. 3nB изглежда помага за понижаване на кръвното налягане. Действа едновременно като диуретик и вазодилататор, както и действа подобно на лекарства, наречени блокери на калциевите канали. В допълнение е доказано, че 3nB намалява нивата на холестерола и активността на образуването на артериални плаки. Този ефект може да увеличи еластичността на кръвоносните съдове и следователно да доведе до намаляване на показанията на кръвното налягане. В допълнение, 3nB изглежда

Предимството на 3nB при лечение на високо кръвно налягане се крие в очевидната му безопасност. Също и в изключително необичайния му механизъм на действие като диуретик. Повечето диуретици променят съотношението на натрий към калий в кръвта. Това води до опасни странични ефекти от излишък на калий или натрий. За разлика от това, 3nB действа като диуретик, но не променя съотношението на натрий към калий в кръвта.

Изследванията върху ефектите на от целината и семена от целина върху понижаването на кръвното налягане са много предварителни.

Но може би си струва да опитаме, тъй като някои хора съобщават за значително намаляване на кръвното налягане. Изследванията вероятно ще покажат, че някои хора с високо кръвно налягане реагират на екстракт от семена от целина, докато други не. Това явление не е необичайно; лекарите ще ви кажат, че подобен феномен се случва при често срещани лекарства, използвани за високо кръвно налягане.

Друго истинско предимство на екстракта от семена от целина пред конвенционалните лекарства, използвани за високо кръвно налягане, е, че тези лекарства намаляват притока на кръв към мозъка. Въпреки че този ефект е полезен за намаляване на вероятността от инсулт, той често кара хората да се чувстват уморени, депресирани, забравящи и замаяни. За разлика от това, доказано е, че екстрактът от семена от целина помага за предотвратяване на инсулт, но също така подобрява притока на кръв, защитава мозъка и увеличава производството на енергия в мозъка по начин, подобен на този на екстракта от гинко билоба.… Този екстракт също индуцира активно възстановяване на неврологичната и мозъчната функция при животните, както е показано в проучвания, симулиращи инсулт. Освен това е доказано, че значително увеличава продължителността на живота на животните.

Какви други ефекти има 3nB?

При проучвания върху животни 3nB е показал огромен потенциал като противораково фитонутриент и помощ за детоксикация, но е получил най-голямо внимание като болкоуспокояващо средство при артрит, фибромиалгия и подагра.

Екстрактът от семена от целина, стандартизиран да осигурява 85% 3nB, е оценен при лечението на ревматизъм (общ термин за артритни и мускулни болки и остра болка). В това проучване ефикасността на 3nB е оценена съгласно утвърдени клинични протоколи, използвани за оценка на ефикасността на традиционните лекарства за артрит и мускулна болка. Тези протоколи позволяват обективно измерване на клиничната болка, която може да бъде оценена статистически и за индивидуални сравнения. Поради хроничния, нестабилен характер на ревматизма, проучването сравнява резултатите от лечението с и без добавки 3nB.

В 12-седмично проучване 15 пациенти, страдащи от остеоартрит, остеопороза или подагра, са получавали по 34 mg екстракт от семена от целина два пъти дневно. Всички субекти страдаха от рецидиви или постоянна болка в продължение на около 10 години, което доведе до липса на подвижност на ставите и болезнени усещания, които пречат на домакинските задължения, хобитата и други дейности.

Резултатите от проучването са изключително положителни и статистически значими. 

Вероятността тези резултати да се дължат на плацебо ефект е по-малка от една хилядна. След три седмици прием на екстракт от семена от целина, субектите са имали средно намаляване на оценката на болката с 68 процента, а някои пациенти са имали 100 процента облекчаване на болката. Повечето от пациентите получиха максимална полза след шест седмици приема на екстракта, въпреки че някои забелязаха подобрения още в процеса на използване на екстракта. Подробният анализ на кръвта и клиничната оценка на пациентите не разкриват никакви странични ефекти. Много субекти забелязаха, че екстрактът от семена от целина има диуретичен ефект, но не забелязаха промени в баланса на натрий и калий.

Въз основа на положителните резултати от това малко пилотно проучване е проведено по-голямо проучване със 70 пациенти. Субектите са получавали 75 mg екстракт от семена от целина два пъти дневно в продължение на три седмици. При тази по-висока доза пациентите отчитат по-добри резултати от пилотното проучване. Имаше статистически и клинично значимо намаляване на резултатите от болката, повишена подвижност и качество на живот. Отново не са установени странични ефекти, освен диуретичен ефект, който не променя баланса на натрий и калий. Установено е, че екстрактът от семена от целина е особено полезен за страдащите от подагра, тъй като 3nB изглежда намалява производството на пикочна киселина, която причинява подагра, като инхибира ензима ксантиноксидаза.

Каква е правилната дозировка на екстракта от целина?

Понастоящем над 100 000 души в Австралия използват този патентован екстракт от семена от целина. Стандартизиран на 85 процента 3 nB, и не са съобщавали за никакви странични ефекти. Настоящите препоръки за дозиране се основават на информация от опити и клинична практика и са изброени по-долу: 

За облекчаване на болки в ставите и мускулите (включително болка при остеоартрит, ревматоиден артрит и фибромиалгия): Една таблетка два до три пъти дневно.

При подагра: две таблетки два пъти дневно. ЗАБЕЛЕЖКА: Първоначалните нива на пикочна киселина в кръвта могат да се увеличат при хора с подагра, тъй като кристалите на пикочната киселина започват да се разтварят.

Резултатите от проучването показват, че болката отслабва с използването на екстракт от семена от целина. Но когато спрете да го приемате, болката има тенденция да се появява отново.

Колко целина трябва да консумирате, ако имате високо кръвно налягане?

Препоръчвам или да ядете осем стръка целина на ден, или да приемате екстракт от семена от целина , стандартизиран да съдържа 3nB и други целина фталиди на 85 процента, в доза от 75-150 mg два пъти дневно.

Мога ли да приемам екстракт от семена от целина едновременно с моите редовни противовъзпалителни лекарства?

Да. Изглежда, че няма нежелани взаимодействия с конвенционалните лекарства.

Има ли целината противопоказания?

Тъй като ефектите от екстракта от семена от целина върху бременни жени не са оценени, обикновено не се препоръчва употребата му по време на бременност или кърмене. Понастоящем няма други противопоказания. Като предпазна мярка ние от Dietyc.com препоръчваме хората, приемащи Coumadin (варфарин), да бъдат внимателно наблюдавани от лекар. Особено по време на началната фаза на използване на екстракт от семена от целина.

Как 3nB осигурява всички тези предимства?

След преглед на данните от всички налични проучвания става ясно, че 3nB има значителен ефект върху много от системите за контрол на тялото и главно върху простагландиновата система. Простагландините са химикали, които контролират много важни процеси в организма. По-специално, те регулират възпалението, болката, подуването, кръвното налягане, сърдечната функция, храносмилателната и бъбречната функция.

Някои от тези ефекти на 3nB върху простагландиновата система са доста уникални. Вместо просто да възпрепятства производството на простагландини чрез блокиране на ензимите, които ги произвеждат – както изглежда аспиринът или по-скъпите и селективни инхибитори на Cox-2 – 3nB възстановява баланса на простагландиновата система. Все още е загадка как успява. Фармацевтичните компании изучават уникалните ефекти на 3nB за разработване на лекарства, които могат да бъдат патентовани и продавани с огромни граници на печалба. Изглежда обаче тази линия на изследване не е наистина необходима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.