Фет бърнър за отслабване. Видове фет бърнъри при диета

Фет бърнър за отслабване. Видове фет бърнъри при диета

Повече от 2 милиарда души в света са с наднормено тегло или затлъстяване. Ето защо не е изненадващо, че всеки търси най-добрите начини за изгаряне на мазнини и отслабване.

Дори през 2020 г. традиционният подход за здравословно хранене и начин на живот с адекватни упражнения остава крайъгълният камък на ефективната стратегия за загуба на мазнини. Няма „магическо хапче“ за отслабване. Въпреки това, има естествени добавки, които могат да помогнат за ускоряване на процеса.

Тези добавки се наричат  ​​фет бърнъри и могат да увеличат ефективността на диетата и упражненията чрез увеличаване на изгорените калории на ден, което води до устойчива загуба на тегло с течение на времето.

Как работят фет бърнърите?

Добавките за изгаряне на мазнини  спомагат за ускоряване на метаболизма на мазнините – производството на енергия от хранителните мазнини. Фет бърнърите също могат да повлияят на ускоряването на загубата на тегло, блокирайки усвояването на мазнините, по-ефективното превръщане на мазнините в енергия по време на тренировка, дългосрочната адаптация на тялото към подобрен метаболизъм на мазнините.

Самият термин „фет бърнър“ е по същество неправилен, тъй като мазнините се окисляват, а не се изгарят. Тялото се нуждае от кислород, за да разгражда ефективно мазнините. Окислението е процесът на превръщане на мазнините в енергия, протичащ с участието на кислород.

Общи естествени фет бърнъри

кофеин 

Кофеинът  е стимулант на централната нервна система, който може да увеличи метаболизма. Метаболизмът може да се ускори чрез увеличаване на броя на катехоламините в кръвта. Тези вещества пренасят мазнините от мастните клетки към тъканите, където се окисляват (преобразуват в енергия). Кофеинът може да ускори изгарянето на мазнините, като засили основния ви метаболизъм – производството на енергия в покой.

Внимание: Възможните странични ефекти на кофеина включват нервност, безпокойство и треперене. Доза от 15 mg на 1 kg тегло може да има токсичен ефект и да причини гадене, повръщане, ускоряване на сърдечната честота, гърчове и мозъчен оток. Страничните ефекти на кофеина могат да се засилят, когато се приемат с други стимуланти.

Капсаицин 

Капсаицинът  е най-разпространеният член на класа вещества, известни като капсаициноиди. Те се намират в лютите чушки (Capsicum annuum – capsicum) и са отговорни за пикантния им вкус. Капсаицинът може да помогне при загуба на тегло поради способността си да потиска апетита, да повишава ситост и да намалява инсулиновия отговор след хранене. Той също така увеличава разхода на енергия и засилва окисляването на мазнините, като по този начин засилва метаболизма.

Внимание: Капсаицинът може да причини лошо храносмилане и да понижи нивата на холестерола с висока плътност. В противен случай капсаицинът се счита за относително безопасна добавка. 

карнитин 

Карнитиновите съединения (включително  L-карнитин ) са съставени от аминокиселините  лизин  и  метионин . Тялото може сам да произвежда карнитин, така че не е необходимо да го набавяме с храна. Карнитинът се намира в повечето клетки на тялото, където участва в транспортирането и окисляването на мазнините.

Внимание: Добавките с карнитин обикновено са безопасни при дози от не повече от 4 грама на ден. Повечето хора понасят добре карнитина, въпреки че той може да причини гадене, повръщане, диария, коремни спазми и миризма на риба. При пациенти с уремия понякога може да се наблюдава мускулна слабост като страничен ефект на карнитина. Друг рядък страничен ефект са гърчовете при епилептици.

хром

Хромът  в неговата тривалентна форма (хром III) е основен микроелемент, който засилва действието на инсулина. Проучванията показват, че хромът може да увеличи чистата мускулна маса и да подпомогне изгарянето на мазнини. Препоръчителният дневен прием на хром за възрастни, които не са бременни или кърмят, е 20-35 mcg (според Медицинската академия на Националната академия на науките, инженерството и медицината на САЩ).

Предупреждение: Проучванията са идентифицирали някои възможни странични ефекти, включително гадене, повръщане, слабост, главоболие, виене на свят, запек, редки изпражнения и копривна треска. Но като цяло тривалентната форма на хром се понася добре. Шествалентният хром е токсичен и не се среща в храни или добавки.

Конюгирана линолова киселина (CLA)

Конюгирана линолова киселина (CLA)  е омега-6 мастна киселина, която не се произвежда от тялото. Намира се в говеждо, агнешко и млечни продукти. Смята се също, че добавката на CLA подобрява съотношението мускули към мазнини в тялото. Този ефект се дължи на повишаване на инсулиновата чувствителност. Поради това глюкозата и мастните киселини преминават от мастната тъкан към мускулните клетки.

Внимание: Страничните ефекти на CLA обикновено са незначителни и включват стомашно-чревни смущения като гадене, повръщане, редки изпражнения, запек и коремен дискомфорт.

Гарциния камбоджа

Garcinia Cambogia  е плодно дърво, произхождащо от Азия, Африка и Полинезия. Пулпата и кората на плодовете му са богати на хидроксилимонена киселина. Доказано е, че тази киселина инхибира превръщането на захарта в мазнини. Може също така да намали апетита, като произвежда серотонин в мозъка.

Внимание: Изследвания на гарциния камбоджа и хидроксилимонена киселина показват възможни леки странични ефекти: гадене, повръщане, главоболие, стомашно разстройство, симптоми на горните дихателни пътища. Съобщавани са редки случаи на мания, вероятно поради ефекта на хидроксилимонена киселина върху производството на серотонин. Симптоми на мания: раздразнителност, говорен натиск, намалена нужда от сън.

Зелен чай 

Зеленият чай  може да помогне за засилване на метаболизма и окисляването на мазнините. Активните съставки в зеления чай, които могат да ви помогнат да отслабнете, са кофеин (вижте по-горе) и катехини. Един от основните катехини е флавоноидният епигалокатехин галат.

Катехините са полифеноли с антиоксидантни свойства. Изследванията показват, че те могат да помогнат за намаляване на мазнините по корема и да подобрят нивата на триглицеридите. Катехините инхибират ензима, който разгражда адреналина и норадреналина, като по този начин помага на тези катехиноламини да пренасят мазнини и да повишават основния метаболизъм.

Внимание: зеленият чай като напитка няма странични ефекти. Въпреки това, хората с чувствителност към кофеин се съветват да бъдат внимателни и да избират продукти без кофеин, когато е възможно. При клинични проучвания са установени странични ефекти с лека до умерена тежест при употребата на екстракт от зелен чай: гадене, запек, коремен дискомфорт, високо кръвно налягане.

Има все повече доказателства, че екстрактът от зелен чай може да бъде вреден за черния дроб. В проучване на 1021 жени в постменопауза, които консумират екстракт от зелен чай ежедневно в продължение на 12 месеца, нивата на чернодробните ензими са значително повишени в сравнение с плацебо. Някои от тях дори развиха умерена или по-тежка чернодробна дисфункция.

През 2008 г. Фармакопеята на Съединените щати (USP) прегледа безопасността на продуктите от зелен чай въз основа на 34 доклада за случаи и проучвания върху животни. USP установи, че консумацията на продукти от зелен чай е „най-вероятно“ да причини 7 случая на увреждане на черния дроб и „вероятно“ е причинила 27 случая. USP също така препоръчва приемането на екстракт от зелен чай с храна, за да се сведе до минимум възможното увреждане на черния дроб, тъй като екстрактът от зелен чай е по-вероятно да причини проблеми, когато се приема на празен стомах.

Гума гуар

Гуаровата гума е разтворими диетични  фибри , които не горят мазнини сами по себе си, но могат да помогнат за управление на теглото. Получава се от семената на индийското грахово дърво Cyamopsis tetragonolobus. Гуаровата гума може да помогне за контролиране на апетита чрез увеличаване на ситост и намаляване на честотата на закуски между храненията. Проучване при диабетици тип 2 установи значително намаляване на обиколката на талията след 4 и 6 седмици прием на 10 g гума гуар дневно заедно с нормалната диета.

Внимание: Има някои съобщения за проблеми с безопасността на наличните в момента лекарства (до 30 g на ден за период до 6 месеца). Най-честите възможни нежелани реакции са стомашно-чревни нарушения: колики, гадене, диария, болки в корема, подуване на корема, по-чести изпражнения.

Протеин 

Протеинът  може да се счита за естествен фет бърнър, тъй като помага за ускоряване на метаболизма. Диета с високо съдържание на протеини насърчава растежа на мускулите, особено когато се комбинира със силови тренировки. Тъй като мускулите „горят“ повече калории, отколкото мазнините, вашият метаболизъм се ускорява. Протеинът може също да ускори метаболизма поради факта, че протеинът изисква повече калории за усвояване, отколкото мазнините или въглехидратите.

Проучванията показват, че приемането на 0,5-1 грам протеин на ден на 450 g телесно тегло е най-ефективно за отслабване. Спортистите и редовните трениращи може да се нуждаят от повече протеин, тъй като целите им включват изграждане и поддържане на мускулна маса.

Внимание: Преди се е смятало, че диетата с високо съдържание на протеини може да бъде вредна за черния дроб и костите. Въпреки това, няма доказателства, че яденето на големи количества протеин при здрави възрастни може да навреди на черния дроб. Въпреки това, в случай на проблеми с черния дроб, трябва да се помисли за диета с по-малко протеини.

Фет бърнър йохимбин

Йохимбин  е растително съединение, което се намира в кората на западноафриканското вечнозелено дърво йохимбе. Обикновено се използва като естествено лекарство за сексуална дисфункция при мъжете. Предполага се, че може да подпомогне загубата на мазнини поради способността си да повишава нивата на катехоламин в кръвта. Въпреки това, досега не са публикувани достатъчно клинични проучвания, които да покажат, че йохимбин помага при загуба на тегло.

Внимание: Йохимбин трябва да се приема с голямо внимание. 20-40 mg йохимбин може да предизвика леко повишаване на кръвното налягане. Дози до 200 mg могат да причинят тревожност, главоболие, хипертония, сърцебиене, сърдечен удар и дори смърт. Поради тежестта на възможните нежелани реакции, йохимбин трябва да се приема само под лекарско наблюдение.

Как да използвате фет бърнъри?

Ако редовно се разхождате на чист въздух, тогава е най-добре да вземете естествен  фет бърнър  сутрин. Така леко ускорявате метаболизма си в началото на деня. Ако искате да подобрите тренировките си и да увеличите издръжливостта си, вземете фет бърнъри 30 минути преди да започнете да тренирате. Въпреки това, бъдете внимателни, когато тренирате вечер – стимулантите за изгаряне на мазнини могат да ви попречат да заспите.

Предвид потенциалните странични ефекти на фет бърнърите, разумно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете да приемате добавки, особено ако имате някакви здравословни проблеми. Ако приемате някакви лекарства, също се консултирайте с Вашия лекар. Добавките за изгаряне на мазнини могат да взаимодействат с определени лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.