Фенилаланин: Ползи, странични ефекти и хранителни източници

Фенилаланин: Ползи, странични ефекти и хранителни източници

Фенилаланинът е аминокиселина, която се намира в много храни. Тя се използва от тялото ви за производство на протеини и други важни молекули.

Изследван е за ефектите му при депресия, болка и кожни разстройства.

Тази статия ви казва всичко, което трябва да знаете за фенилаланин, включително неговите ползи, странични ефекти и източници на храна.

Какво е фенилаланин?

Фенилаланинът е аминокиселина, която е градивният материал на протеините в тялото ви .

Тази молекула съществува в две форми или подредби: L-фенилаланин и D-фенилаланин. Те са почти идентични, но имат малко по -различна молекулярна структура (1).

L-формата се намира в храните и се използва за производство на протеини в тялото ви, докато D-формата може да се синтезира за използване в определени медицински приложения ( 2 , 3 ).

Вашето тяло не е в състояние да произвежда достатъчно L-фенилаланин самостоятелно, така че се счита за незаменима аминокиселина, която трябва да се набави чрез вашата диета ( 4 ).

Намира се в голямо разнообразие от храни – както растителни, така и животински източници (5).

В допълнение към ролята си в производството на протеини, фенилаланинът се използва за производство на други важни молекули в тялото ви, няколко от които изпращат сигнали между различни части на тялото ви (6).

Фенилаланинът е изследван като лечение за няколко медицински състояния, включително кожни нарушения, депресия и болка ( 3 ).

Това обаче може да бъде опасно за хора с генетично разстройство фенилкетонурия (PKU) ( 7 ).

РЕЗЮМЕ

Фенилаланинът е незаменима аминокиселина, която се използва за производство на протеини и сигнални молекули. Изследван е като лечение за няколко медицински състояния, но е опасен за тези със специфично генетично заболяване.

Това е важно за нормалното функциониране на тялото ви

Вашето тяло се нуждае от фенилаланин и други аминокиселини, за да произвежда протеини.

Много важни протеини се намират в мозъка, кръвта, мускулите, вътрешните органи и почти навсякъде другаде в тялото ви.

Нещо повече, фенилаланинът е от решаващо значение за производството на други молекули, включително ( 3 ):

  • Тирозин: Тази аминокиселина се произвежда директно от фенилаланин. Може да се използва за производство на нови протеини или да се превърне в други молекули от този списък (89).
  • Епинефрин и норепинефрин: Когато се сблъскате със стрес, тези молекули са жизненоважни за реакцията на тялото ви „борба или бягство“ (10).
  • Допамин: Тази молекула участва в чувствата на удоволствие в мозъка ви, както и в формирането на спомени и умения за учене (6).

Проблемите с нормалните функции на тези молекули могат да причинят негативни последици за здравето (11).

Тъй като фенилаланинът се използва за производството на тези молекули в тялото ви, той е изследван като потенциално лечение за определени състояния, включително депресия (9).

РЕЗЮМЕ

Фенилаланинът може да се превърне в аминокиселината тирозин, която след това се използва за производство на важни сигнални молекули. Тези молекули участват в аспекти на нормалното функциониране на тялото ви, включително настроението и реакциите на стрес.

Може да бъде от полза за определени медицински състояния

Няколко проучвания са изследвали дали фенилаланинът може да бъде полезен при лечение на конкретни медицински състояния.

Някои изследвания показват, че той може да бъде ефективен при лечение на витилиго, кожно заболяване, което причинява загуба на цвят на кожата и петна (12).

Други проучвания съобщават, че добавянето на добавки с фенилаланин към ултравиолетова (UV) светлина може да подобри пигментацията на кожата при хора с това състояние (1314).

Фенилаланинът може да се използва за производството на молекулата допамин . Неизправността на допамина в мозъка е свързана с някои форми на депресия (615).

Едно малко проучване с 12 души показва възможна полза от смес от D- и L-форми на тази аминокиселина за лечение на депресия, като 2/3 от пациентите показват подобрение (16).

Въпреки това, има минимална друга подкрепа за ефектите на фенилаланин върху депресията и повечето проучвания не са открили ясни ползи (171819).

В допълнение към витилиго и депресия, фенилаланинът е изследван за потенциални ефекти върху:

  • Болка: D-формата на фенилаланин може да допринесе за облекчаване на болката в някои случаи, въпреки че резултатите от проучването са смесени ( 2 ,202122).
  • Отказ от алкохол: Малко изследвания показват, че тази аминокиселина, заедно с други аминокиселини, може да помогне за облекчаване на симптомите на спиране на алкохола (23).
  • Болест на Паркинсон: Много ограничени данни показват, че фенилаланинът може да бъде полезен при лечението на болестта на Паркинсон, но са необходими повече изследвания (24).
  • Хиперактивност (ADHD): В момента изследванията не показват ползи от тази аминокиселина за лечение на разстройство на хиперактивност с дефицит на вниманието ( ADHD ) (2526).

РЕЗЮМЕ

Фенилаланинът може да бъде полезен при лечение на кожни заболявания витилиго. Доказателствата не предоставят силна подкрепа за ефективността на тази аминокиселина при лечение на други състояния. Въпреки че са проведени ограничени висококачествени изследвания.

Странични ефекти

Фенилаланинът се намира в много храни, съдържащи протеини, и е „общопризнат като безопасен“ от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) ( 27 ).

Количеството на тази аминокиселина, открито в храните, не трябва да представлява риск за иначе здрави индивиди.

Нещо повече, обикновено се наблюдават малко или никакви странични ефекти при добавки от 23–45 mg на килограм (50–100 mg на kg) телесно тегло (913).

Въпреки това може да е най -добре бременните жени да избягват приема на добавки с фенилаланин.

Освен това има много забележително изключение от общата безопасност на тази аминокиселина.

Хората с нарушение на метаболизма на аминокиселините фенилкетонурия (PKU) не са в състояние да обработват правилно фенилаланин. Те могат да имат концентрации на фенилаланин в кръвта си приблизително 400 пъти по -високи от тези без PKU ( 3 , 7 ).

Тези опасно високи концентрации могат да причинят увреждане на мозъка и интелектуални затруднения, както и проблеми с транспорта на други аминокиселини до мозъка ( 7 ,28).

Поради сериозността на това разстройство, бебетата обикновено се изследват за ПКУ скоро след раждането.

Хората с PKU се поставят на специална диета с ниско съдържание на протеини , която обикновено се поддържа за цял живот ( 7 ).

РЕЗЮМЕ

Фенилаланинът се счита за безопасен в количествата, открити в нормалните храни. Хората с разстройство фенилкетонурия (ФКУ) обаче не могат да метаболизират тази аминокиселина. Те трябва да сведат до минимум консумацията поради сериозни последици за здравето.

Храни с високо съдържание на фенилаланин

Много храни съдържат фенилаланин, включително растителни и животински продукти.

Соевите продукти са едни от най -добрите растителни източници на тази аминокиселина, както и някои семена и ядки, включително соеви зърна, тиквени семки и тиквички (източник).

Соевите протеинови добавки могат да осигурят около 2,5 грама фенилаланин на 200-калорийна порция ( 29 ).

За животинските продукти яйцата , морските дарове и някои меса са добри източници, като осигуряват до 2-3 грама на 200-калорийна порция (29 ).

Като цяло вероятно няма нужда да избирате специално храни въз основа на високо съдържание на фенилаланин.

Яденето на разнообразни храни, богати на протеини през целия ден, ще ви осигури целия необходим фенилаланин, заедно с други незаменими аминокиселини.

РЕЗЮМЕ

Много храни, включително соеви продукти, яйца, морски дарове и месо, съдържат фенилаланин. Яденето на разнообразни храни, богати на протеини през целия ден, ще ви осигури всички аминокиселини, от които тялото ви се нуждае, включително фенилаланин.

В заключение

Фенилаланинът е незаменима аминокиселина, която се съдържа както в растителни, така и в животински храни .

Може да има ползи за витилиго при кожно заболяване, но изследванията за неговите ефекти върху депресията, болката или други състояния са ограничени.

Обикновено се счита за безопасно, но хората с фенилкетонурия (PKU) могат да получат опасни странични ефекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.