Валин една от аминокиселини с разклонена верига (BCAA)

Валин една от аминокиселини с разклонена верига (BCAA)

Виждаме много статии за аминокиселини, когато става въпрос за хранителни добавки. Хората правят всякакви твърдения за ползите от една аминокиселина над друга. L-валин е една от тези аминокиселини, които се появяват в разговорите за хранителни добавки. 

Валинът е аминокиселина. Това е една от аминокиселините с разклонена верига (BCAA), за които чуваме през цялото време. Безопасно е да се каже, че разговорите около фитнеса може да не са най-добрият източник на научна информация за нещо като L-валин. 

Валинът, както с всяко важно хранително вещество, не е просто тласък, който получаваме от бутилка под формата на добавка. L-валинът е основен компонент от целия набор от аминокиселини, които правят живота възможен. Трябва да разберете науката зад L-валин и други добавки за упражнения, за да извлечете максимума от тях. 

Мисля, че повечето от нас разбират, че нещо като L-валин е важно за развитието на мускулите, но така е почти всяка друга аминокиселина и протеин. Какво знаем за L-валина и неговото значение за тренировките и мускулното развитие?

Какво всъщност е L-валин? Как функционира в организма? За какво се използва? И как можем да се възползваме? Това са важните въпроси, на които е необходим отговор. Това ръководство ще ви даде цялата необходима информация, за да разберете значението на L-валин във вашата тренировъчна програма. 

Какво е L-валин?

L-валинът е една от незаменимите аминокиселини. Есенциалните аминокиселини са онези аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани от организма и трябва да се набавят чрез хранителни източници. L-валинът е също така наречената аминокиселина с разклонена верига (BCAA). Той работи заедно с две допълнителни BCAA, известни като левцин и изолевцин.

L-валинът и другите BCAA са от решаващо значение за синтеза на мускулни протеини и възстановяването на мускулната тъкан. Поради тези причини L-валинът се превърна във важна добавка за хора, които се занимават с определени видове високоинтензивни тренировки. 

Метаболизмът, който протича конкретно в мускулите, изисква наличието на L-валин. Някои спортисти се фокусират върху другите BCAA за техните добавки за тренировка, но много хора са дошли да видят, че L-валинът е от особено значение. 

L-валинът помага за изграждането на мускули, като внася повече глюкоза в мускулите, докато те са стресирани и работят. Сам по себе си валинът не изгражда мускули. Но взети с левцин и изолевцин, той помага за улесняване на по -голямото развитие на мускулите. Валин също подпомага мозъчната функция и може да ви помогне да заспите. Бонус за безсънни.

За какво се използва L-валин?

Като BCAA, L-валинът се приема като добавка за изграждане на мускули. Но в хода на синтеза на мускулен протеин и метаболизма на мускулната функция, L-валинът осигурява няколко важни ползи. 

Повишен синтез на мускулен протеин

Сам по себе си L-валинът не осигурява голяма полза за изграждането на мускули. Но взети с другите ВСАА, изолевцин и левцин, той значително увеличава способността на мускулите ви да поправят увреждането. Това означава, че другите BCAA могат да работят добре за изграждане на мускули, но добавянето на L-валин увеличава способността ви да вършите работата, необходима за изграждане на мускули.

По -бързо възстановяване след тренировка

L-валинът може да намали болезнеността след тренировка. Той също така подпомага възстановяването на мускулите. Обичайно е да се чувствате болки след тренировка. Това е „болката“, която идва с печалбата, както се казва. Също така е обичайно веднага да почувствате изгаряне. Тези болки и болезненост могат да продължат до три дни. Някои от тази болка и болезненост се дължат на физическо увреждане на мускулната тъкан. 

Доказано е, че L-валинът намалява тежестта на тази болка и болезненост и намалява продължителността на продължителността му. L-валинът играе важна роля в възстановяването на мускулната тъкан. Той също така намалява производството на ензим, наречен креатин киназа, който е основен индикатор за увредени мускули. L-валинът води до по-бързо възстановяване и по-ефективно възстановяване и това ви връща към по-бърза и по-лесна работа. 

Повишена издръжливост 

Един от най -често срещаните проблеми при изграждането на тренировка е достигането на плато, на което изглежда не можете да излезете. Тази точка, в която изглежда сте достигнали максимум. Това отчасти се дължи на недостиг на L-валин. Запасите от L-валин в мускулите и кръвта ви поддържат по време на тренировка. Когато достигнете точка, в която сте изчерпали запасите си от L-валин, това сигнализира мускулите и кръвообращението да отделят както триптофан, така и серотонин-две химикали, които казват на мускулите да си починат и да се отпуснат. И двата химикала предизвикват сън. Приемайки L-валин преди тренировката, вие давате на мускулите си допълнителен удар от самия химикал, от който се нуждаете, за да увеличите тренировката си, вместо да достигнете плато. Допълнителният L-валин увеличава издръжливостта и намалява умората.

Изследванията показват, че приемането на L-валин дори без добавяне на другите BCAA показва, че той е ефективен при поддържане на нивата на гликоген и кръвна захар.

Поддържане на мускулите 

Целият процес на изграждане на мускули се състои от умишлено разбиване на мускулите и възстановяване към увеличаване на мускулната маса. Едно от най -важните неща, срещу които трябва да се предпазите, е достигането на точка, в която мускулното разграждане надхвърля мускулния синтез. Можете да помогнете за поддържането на този баланс и да насочите нещата към изграждане на мускули с повишени нива аминокиселината. Тъй като тази аминокиселина е от решаващите BCAA за поддържане на възстановяването на мускулите, в крайна сметка гарантира, че вашият тренировъчен цикъл ще постигне успех, а не загуба. 

Борба с болестта на черния дроб и жлъчния мехур 

L-валинът е най-известен със своите ползи като добавка за тренировка. Но L-валинът е важен и за цялостното ни здраве. Един от начините, по които L-валинът е полезен извън мускулния растеж, е предотвратяването и борбата с чернодробните и жлъчните заболявания. Условия, които компрометират черния дроб и жлъчния мехур, затрудняват или не позволяват на тялото ви да пречисти системата от токсини. Тези състояния ще причинят увреждане на мозъка в дългосрочен план. Наличието на достатъчно количество  L-валин повишава функцията на черния дроб и жлъчния мехур. Някои изследвания показват, че L-валинът също може да предпази от рак на черния дроб. 

Добавките с аминокиселини с разклонена верига, които специфично съдържат L-валин, също са използвани за следното с  известен успех  :

 • Цироза  на черния дроб
 • Фенилкетонурия
 • Атлетично представяне и умствен спад по време на упражнения при екстремни температури
 • Атлетично представяне и инфекция след тренировка при екстремни температури
 • Тардивна дискинезия

Функцията на L-валин в тялото ви

L-валин предотвратява разграждането на мускулите, като осигурява изобилие от допълнителна глюкоза за производство на енергия. L-валинът също действа по специфичен биосинтетичен път, който предотвратява производството на триптофан, химикал, който ви прави уморен и сънлив. По този начин L-валинът функционира, за да поддържа естествено енергийните нива. 

L-валинът не се преработва от черния дроб и се превръща в използваема форма. Като такъв, L-валинът е незабавно достъпен за мускулните тъкани. 

L-валинът е важен за гладката нервна система и за когнитивното функциониране. L-валинът също е от решаващо значение за правилното функциониране на имунната система. Като незаменима аминокиселина, една от аминокиселините с разклонена верига, е необходимо да осигурите на тялото си постоянно снабдяване с L-валин или чрез хранителни източници, или с добавка. 

Източници на L-валин

Тъй като L-валинът е толкова важна аминокиселина за живота, той се намира в различни естествени хранителни източници. Някои от най-добрите източници на L-валин включват: 

 • Постно говеждо месо
 • Пилешки гърди
 • Свинско
 • Риба тон
 • Тофу
 • Нискомаслено кисело мляко
 • Морски боб
 • Подиран грах
 • Тиква и тиквени семки
 • Овесена каша

Добавките с L-валин обикновено се приемат от щангисти и спортисти като част от техните тренировки. Хората, които искат да увеличат приема на валин чрез добавки, имат няколко възможности. Единият вариант е да се вземе L-валинът сам. Можете също да приемате BCAA добавки, които осигуряват баланс на аминокиселините  L-левцин , L-изолевцин и L-валин. И суроватъчният протеин,  и добавките от яйчен протеин също съдържат BCAA.

Има някои страхотни добавки с L-валин за тези, които се нуждаят от допълнителен удар на L-валин. Хората, ангажирани с интензивни атлетични тренировки, могат да се възползват от приемането на добавка L-валин. 

Странични ефекти на L-валин

L-валинът е естествено вещество, което е необходимо за нашето здраве. Като такъв, той обикновено няма странични ефекти. Приемането на големи количества L-валин обаче може да причини умора, гадене и липса на мускулна координация. 

Изключително високите дози L-валин могат да бъдат опасни. Прекомерните нива на L-валин могат да накарат тялото ви да произвежда излишен амоняк, който е токсичен. Изключително високите нива на L-валин могат да причинят изтръпване на кожата и да доведат до халюцинации. 

Хората със следните състояния трябва да избягват добавки с L-валин и други BCAA:

 • Амиотрофична латерална склероза (ALS), известна още като  болест на Lou Gehrig
 • Бременни и кърмещи жени
 • Кетоацидурия с разклонена верига
 • Хроничен алкохолизъм

То също  не се препоръчват , че хората с бъбречно или чернодробно заболяване не трябва да консумират големи количества аминокиселини, без предварителна консултация със своя лекар. Децата не трябва да приемат добавки с ВСАА, освен ако не са препоръчани от лекарите. Ако Ви предстои операция, спрете приема на L-валин поне две седмици преди това.

Дозировка на L-валин

Повечето хора консумират адекватни количества от тази незаменима аминокиселина (около 25-65 милиграма на 2,2 килограма телесно тегло) чрез диетата си. Някой, който вероятно ще има недостиг на валин,  като цяло ще има недостиг на протеини .

Известно е, че спортистите, участващи в интензивни тренировъчни дейности, се допълват с  дневен прием на L-левцин, L-валин и L-изолевцин, за да се избегне загуба на мускулна маса и да се увеличи мускулната печалба.

L-валинът може да се приема самостоятелно, но се  препоръчва да се приема заедно с другите BCAA, левцин и изолевцин. Обща препоръка е да се търсят продукти, които имат съотношение 2: 1: 1 левцин: изолевцин: валин.

Често задавани въпроси за L-Valine

Какво е L-валин? 

L-валинът е една от незаменимите аминокиселини. Есенциалните аминокиселини са онези аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани от организма и трябва да се набавят чрез хранителни източници. L-валинът е също така наречената аминокиселина с разклонена верига (BCAA). Той работи заедно с две допълнителни BCAA, известни като левцин и изолевцин.

За какво се използва L-валин? 

Като BCAA, L-валинът се приема като добавка за изграждане на мускули. Това е решаваща аминокиселина за възстановяване на увредения мускул и намаляване на мускулната умора. 

Какви са ползите от L-валин? 

L-валинът може да помогне за изграждането на мускули, да намали болезнеността и болката след тренировка, да увеличи издръжливостта и да помогне в борбата с болестта на черния дроб и жлъчния мехур. 

Мога ли да получа L-валин в диетата си?

L-валинът е в много хранителни източници, включително червено месо, пиле, боб и млечни продукти. 

Необходима ли е добавка на L-валин?

За хора, ангажирани с високоинтензивни тренировки и спортни тренировки, добавките с L-валин могат да помогнат за поддържане и изграждане на мускули и да им помогнат да изтласкат отвъд платата към по-голяма мускулна печалба. 

Има ли странични ефекти на L-валин? 

L-валинът е естествено вещество, което е необходимо за нашето здраве. Като такъв, той обикновено няма странични ефекти. Приемането на големи количества L-валин обаче може да причини умора, гадене и липса на мускулна координация. 

Заключение

Около аминокиселините с разклонена верига се шуми много. Хората, които се ангажират с изграждането на мускули и спортистите, ангажирани с интензивни тренировки, са склонни да разчитат на добавки BCAA, за да получат нужните резултати. Но често сред шума, ние пропускаме науката зад тези отделни аминокиселини. L-валинът е една от незаменимите аминокиселини за растежа и поддържането на мускулите. 

Докато L-валинът не предизвиква специфично мускулен растеж, той е необходим за цялостния процес на мускулен растеж. L-валин възстановява увредения мускул. Тя ви позволява да продължите да прокарвате през обичайната си точка на издръжливост. 

Като обръщаме по-голямо внимание на науката за нещо като L-валин, ние получаваме по-добро усещане как да използваме L-валин в наша полза. Тъй като нивата на L-валин могат да определят колко бързо се изтощаваме от тренировка, можем да се научим да модулираме L-валин към по-дълги и по-ефективни тренировки. 

Нещо повече, L-валинът е необходимо хранително вещество за цялостното здраве. Получавайки достатъчно L-валин или от хранителни източници, или чрез добавка, ние гарантираме добро здраве и способността да се поддържате и поддържате форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.