Видове хранителни разстройства

Видове хранителни разстройства

Различните видове хранителни разстройства са свързани не само с хранителните навици, но и с психиката. Някои от тях могат да бъдат дори застрашаващи живота.

Основната характеристика на хранителните разстройства е поведение, свързано с ограничаване или злоупотреба с храна.

При някои от тях се стига до сериозни здравословни последици. Ето защо едно хранително разстройство никога не бива да бъде пренебрегвано и неглижирано.

От dietyc.com ще ви запознаем с основните видове хранителни разстройства:

1. Анорексия

Анорексията е считана за най-тежкото хранително разстройство, защото в много от случаите се стига до фатални последици. Ограничаването на храната е толкова екстремно за организма, че той много трудно се възстановява след това.

При анорексията водещ е страхът от напълняване. Той е толкова силен, че всяка хапка е възприемана от болния като непоносима тежест. Поддържането на тегло много под нормата уврежда здравето и предизвиква редица оплаквания. Най-застрашено се оказва сърцето.

Булимия

2. Булимия

Това също е изключително сериозно хранително разстройство. При него има първо преяждане с големи количества храна, след което се прави опит за повръщане. Понякога „пречистването“ се постига с прекалено голямо физическо натоварване или приемане на хапчета за отслабване и други медикаменти. Всичко това нарушава нормалното протичане нахраносмилателните процеси и влошава здравето.

3. Мускулна дисморфия (Бигорексия)

Това хранително разстройство се среща повече при мъжете. То е свързано с нездравия стремеж за перфектна фигура и също може да има сериозни последици за здравето. Засегнатият се фокусира основно върху физическата активност, храни се по определен хранителен режим, приема различни субстанции за увеличаване на мукулната маса. Но той никога не е доволен от постигнатото и се измъчва непрекъснато.

4. Преяждане

При преяждането се наблюдава консумацията на огромни количества храна в рамките на два часа. В резултат на това човек се чувства замаян, изтощен и изпитва силно чувство на срам. Тук нямаме опит за „пречистване“ и обикновено засегнатите са с наднормено тегло.

5. Дрънкорексия

При това хранително разстройство се ограничава храната и направо се пропускат хранения, за да се „пестят“ калории за консумация на алкохол. Недохранването, съчетано с алкохол, засяга предимно млади жени и води до сериозни последици за здравето.

6. Прегорексия

При някои бременни жени страхът от наднормено тегло е толкова силен, че им пречи да преценяват какви рискове поемат с лишаването от храна. Така бременността протича тежко с тегло под нормалното, с риск от диабет, инсулт, хипертония, сърдечно-съдови заболявания. В резултат на строгата диета са застрашени и майката, и бебето.

7. Диабулимия хранително разстройство при диабет

Диабулимията е  хранително разстройство, което засяга някои болни от диабет тип 1. Изразява се в пропускане на предписания инсулин, за да се предизвика отслабване. Това състояние се наблюдава по-често при дамите.

8. Натрапчиво преяждане

При това хранително разстройство засегнатият не изпитва чувство на вина. Той злоупотребява ежедневно с големи количества вредни храни. В резултат на това има наднормено тегло и сериозни здравословни проблеми, предизвикани от затлъстяването. Характерното е, че той не желае да промени хранителните си навици и се чувства добре с този ритъм на живот.

9. Селективно хранително разстройство

При този вид хранително разстройство има изключително придирчиво хранене, което е твърде малко. Човек проявява такива капризи към храната си, че се храни веднъж или най-много два пъти дневно с малки количества храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.