Ден 7 ми. Кое е правилно диета, или режим на хранене?

Ден 7 ми. Кое е правилно диета, или режим на хранене?

За тези които не са в час, а просто попадат тук и не знаят нищо от това как се равива диетата ми можат да хвърлят един поглед как стартира всичко Експеримент. Дневник на диетата ми

Днешния ден е просто скучен. Сутринта кантарчето показа още 400 грама надолу, което е идеално в моя случай. Храненията отново са три. Малко закъсняхме със закуската около 10 часа и съответно с обяда. Пиша преди вечеря.

Закуска :

2 Яйца, домат, малко спанак, филия пълнозърнест хляб, и два слайса пуешка шунка.

Обяд:

2 Свински каренца, запечатани на тефлонов тиган със сол и черен пипер, 2-3 гъби в същата мазнина, салата от спанак, чушка лук, краставица овкусена със сол лимон и малко олио (Ако имате захтин пак става). Филийка пълнозърнест хляб.

Все още не сме вечеряли.

Говорих с няколко човека, на които когато казах, че съм на диета ме паправиха, че е по – правилно това да се нарече режим на хранене – или режим. Аз обаче съм на друго мнение.

Според мен думата диета означава начина по който се храним. Ако съм вегетарианец, или веган спазвам вегетарианска диета – това е моето разбиране за хранене и така се храня. Ако ям здравословна храна в умерени количеста това е здравословна диета и т.н.

Думата режим я свързвам по скоро с Пиночет, Фидел Кастро, Сталин, наборната военна служба … Това с лека усмивка. Режима на хранене може да бъде част от диетата ми, но не и нейното име. Например : През деня имам 3 основни хранения и две междинни малки закуски – това е режима на хранене, а не диетата. Диетата е това, което ще ям в тези хранения .

Друг пример: Диетата на коалата се състои от предимно по – стари евкалиптови листа. Тя никога не пие вода в природата.

За режима на коалата не зная нищо. Нито колко често се храни нито кога.

Та така да изясним. Или поне отчасти:

  1. Диета не означава бързо отслабване – с диета може и да качвате килограми.
  2. Диета не означава глад. Виж точка 1.
  3. Диетата не е режим. Например: Ако си на вегетарианска диета, но се храниш в произволни часове, когато огладееш да речем без да се съобразяваш.
  4. Броенето на калории също не е диета.
  5. Режима е определен брой дни, определен брой хранения и определено време, в което това се случва.
  6. Интегрирайте диетатата си в начина на живот и начина на мислене – тогава ще се храните така както искате.

Точка 6 – от списъка по – горе ще я обяснявам допълнетелно. Зная, че звучи странно. Това са нещата, които исках да напиша за седмия ден от експеримента. Диетата ни трябва да бъде здравословна и разнообразна и трабвя да се стремим непрекъснато да я държим под контрол. Качествена храна, която съдържа протеин, малко количество полезни мазнини (основно мононенаситени), умерено количество въглехидрати с нисък гликемичен индекс и много фибри (основно зеленчуци).

Това е! До скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.