Алкохол и отслабване? Възможно ли е?

Алкохол и отслабване? Възможно ли е?

Трудно е да си представим живота си без алкохол. Романтична вечеря или шумен празник, събирания с приятел или гледане на любимия футбол. Алкохолът ни помага да се отпуснем, изпълва ни с леко безразсъдство и забавление. Много хора знаят за ползите и опасностите от алкохола и всеки прави избор за себе си – да пие алкохол или не.

Но само малцина знаят, че алкохолните напитки са много калорични.

От какво, от какво са направени … тези напитки

1. Бира. В България това не е алкохол

Тази пенлива напитка е позната на хората отдавна. Дълго време бирата се счита за напитка на обикновените хора – занаятчии, търговци. В момента истинските любители на тази алкохолна напитка могат да бъдат намерени в най-различни социални слоеве. А в отговор производителите произвеждат различни занаятчийски бири (или както е модерно да ги наричаме (craft beer).

Бирата се получава чрез ферментация на ечемичен малц, мая и хмел.  Но ако смятате, че бирата се прави само от ечемик и пшеница, значи грешите. В света има повече от 50 разновидности: оризова, ръжена, царевична и дори бананова бира.

Бирата варира по цвят, вкус, аромати и сила, което създава огромно разнообразие. Това оценяват любителите на разпенена напитка.

Силата на бирата е относително малка: от 0,1% (безалкохолно) до 8% (силно). И в зависимост от силата на напитката, нейното съдържание на калории се променя – от 33 до 60 калории на 100 грама.


2. Вино

Друга от най-старите алкохолни напитки е виното . То е възпято от поети и певци, наричано напитката на боговете и царете. Чаши с тази благородна напитка са вдигани в чест на големи победи.

И кой от нас не е прекарал прекрасни вечери с чаша от тази прекрасна напитка? В малки дози виното може да подобри притока на кръв през съдовете и да има благоприятен ефект върху работата на сърцето.

Виното, подобно на бирата, е ферментационен продукт. Основата му обаче натурален гроздов сок. Влияние върху качество на напитката оказват много фактори: сортът грозде, мястото и климатът, в които е растяло това грозде, както и особеностите на производството.

Качествените вина сякаш са пълни със слънчева светлина и самия сок на земята.

Пенливите вина също се правят от грозде – макар и от кисели сортове и по специална технология.

Алкохолното съдържание на виното е значително по-висока от тази на бирата и варира от 9% до 20%. Вината се класифицират по цвят (розе, бяло и червено) и по клас (неподвижни, подсилени, ароматизирани и пенливи). Съдържанието на калории варира от 65 (в сухите вина) до 160 (в пенливите вина) калории на 100 грама напитка.

 3. Твърд алкохол. Силните алкохолни напитки включват водка , коняк , ром , уиски , текила . 

И също – огромен списък с други напитки, чийто алкохолен градус е над 20% .

Тези напитки са направени от етилов алкохол. За всеки вид се използва алкохол, получен от различни суровини – грозде, плодове, картофи, зърно, захарна тръстика и т.н.

Силните алкохолни напитки се отличават с цвят и вкус. Но едно нещо е неизменно: трябва да се използват много внимателно, за да не се прекалява.

Трябва да говорим и за ликьори . Това са силни напитки на основата на сокове, запарки от ароматни билки и корени, подправки. Ликьорите се използват в много коктейли и десерти. А също така се добавят към чай, кафе и се сервират като дижестив.

Калорийност на спиртните напитки: от 130 (саке) до 350 (ликьор) на 100 грама. 

Преброяване на калории в алкохола

Има много прост начин за изчисляване на съдържанието на калории в определена алкохолна напитка. Достатъчно е да знаете размера на порцията и силата на напитката. И също така не забравяйте, че 1 единица алкохол е приблизително равна на 60 калории . Например, ако изпиете чаша вино, 125 мл, с алкохолно съдържание 12%. Да пресметнем : 125 ml * 12% = 1500 1500/1000 = 1,5 единици алкохол 1,5 * 60 = 90 kcal . Тоест, чаша вино с 12% алкохол съдържа около 90 калории. За да ви покажем по-ясно колко калории съдържа този или онзи алкохол, ние съставихме сравнителни таблици:

АлкохолБрой КалорииХрана
500 мл. светла бира120Порция грозде 200 гр.
125 мл. Червено Вино120Пилешка супа със зеленчуци – 300 гр.
100 мл. Бренди220Сьомга котлет 100 гр.
100 мл. Ром225Свинко печено 100 гр.
100 мл. Бейлис350Чизкейк 150 гр.

За повечето хора отговора вече е ясен и все пак … Да пиеш или да не пиеш …

Всеки от нас решава този въпрос за себе си индивидуално. Някой е ограничен до чаша от любимата си напитка. И се наслаждава на всяка глътка, някой използва алкохол, за да се отпусне, някой – по силата на навика и традицията. Но ако все пак решите да консумирате алкохол, не забравяйте:

– Прекомерната консумация на алкохол може да навреди на вашето здраве.

– Алкохолните напитки практически не съдържат вещества, необходими на организма.

– Алкохолните напитки имат лек диуретичен ефект, който спомага за извеждането на хранителните вещества от тялото.

– Алкохолните напитки са много калорични, но за разлика от храната не дават усещане за ситост. Напротив: повишават апетита.

– В състояние на алкохолно опиянение се извършват повечето престъпления.

Желая ви здраве и трезви мисли!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.