Диета при хроничен хепатит

Диета при хроничен хепатит

Целта на диетата при хепатит е да намали до минимум стреса върху черния дроб. Той вече е компрометиран от възпалението, което определя състоянието. Идеалният хранителен план за хроничен хепатит е този, който е в съответствие с насоките за здравословно хранене. Хранителната диета може да ви помогне да поддържате оптимално тегло. А това ще ви помогне да запазите здравата функция на черния дроб.

Въпреки че може да се наложи да коригирате диетата си въз основа на вашата конкретна диагноза, ръководните принципи на основното хранене вероятно ще дадат на тялото ви това, от което се нуждае, без допълнително натоварване на черния дроб.


Ползи от диетата при хроничен хепатит


Когато хепатитът, продължава повече от шест месеца, той се счита за хроничен. Симптомите може да не се развият. Състоянието става по -тежко, обикновено когато увреждането на черния дроб вече е започнало.

Диетата може да поддържа черния дроб и да помогне за справяне със симптомите на хепатит. Постоянната умора е най -често срещаната; други включват диария, болки в ставите и проблеми с храненето на пълноценни ястия. Изследванията показват, че недохранването и загубата на мускулна маса стават все по -чести с напредването на състоянието. Някои хора също трудно поддържат здравословно тегло.

Спазването на препоръките за здравословно хранене, ще ви помогне да поддържате енергийните нива през целия ден. Ще можете да поддържате мускулна маса и тялото си със здравословно тегло. Можете да промените плана си, ако е необходимо, за да управлявате симптоми като стомашен дискомфорт, когато те възникнат.

При някои хора хроничният хепатит прогресира и настъпва по -значително увреждане на черния дроб. Може да са необходими определени хранителни корекции. Например, хората с декомпенсирана цироза развиват обширни белези на черния дроб и може да се наложи да спазват специална диета, за да приспособят черния си дроб, който вече не може да функционира правилно.

Как работи диетата


Насоките за диетата наблягат на яденето на голямо разнообразие от храни, богати на хранителни вещества. Тоест такива, които осигуряват голяма хранителна стойност и малко калории. Хората също се насърчават да разработят цялостен модел на здравословно хранене, вместо да се фокусират върху отделни групи храни.

По своята същност като редовен план за здравословно хранене, диетата срещу хепатит е доста проста. Въпреки това, ако спазването му означава драстична промяна в предишните ви хранителни навици, приспособяването към него – като всяка друга диета – ще отнеме известно време и усилия.

Продължителност на диетата при хроничен хепатит


Тъй като храненето при хроничен хепатит не се различава от храненето за оптимално здраве, важно е да се мисли за възприемане на модела на здравословно хранене за цял живот.

Дори и да не изпитвате симптоми на хепатит или проблеми като загуба на мускулна маса или недохранване, здравословното хранене ще ви помогне да подобрите здравето си и да предотвратите други хронични заболявания, като сърдечни заболявания и диабет.

Забранени храни

 • Наситените мазнини
 • Транс мазнини
 • Излишък от натрий
 • Излишната захар
 • Излишък от желязо
 • Алкохол

Какво да ядем

Съвместими храни

 • Зеленчуци
 • Плодове
 • Зърна
 • Обезмаслени или нискомаслени млечни продукти
 • Протеинови храни
 • Кафе
 • Здравословни мазнини

Плодове и зеленчуци: 

Плодовете и зеленчуците осигуряват на тялото ви витамини и минерали, важни за здраво тяло. Консумирането на тези храни, богати на фибри, също може да ви помогне да намалите приема на по-малко здравословни храни, като мастни меса или захарни лакомства, тъй като те са доста засищащи.

Консумацията на листни зелени зеленчуци, по -специално, може да осигури ползи за тези, които управляват хепатит. Проучванията показват, че те могат да намалят състава на мастните киселини в черния дроб. 4

Зърнени храни: 

Храните в категорията зърнени храни включват хляб, тестени изделия, ориз и овес. Диетичните указания предполагат, че поне половината зърна, които консумирате, са пълнозърнести, а не рафинирани зърна (като бял хляб, бял ориз или бели тестени изделия). Пълнозърнестите храни увеличават приема на протеини, което може да ви помогне да поддържате мускулна маса. 

Протеинови храни:

 Консумирането на правилното количество протеин е важно, когато имате хроничен хепатит. Яденето на достатъчно протеини може да ви помогне да избегнете недохранване и загуба на мускули. Но консумацията на твърде много протеини може да доведе до усложнения, включително състояние, известно като енцефалопатия . Експертите съветват да консумирате 1 до 1,5 грама протеин на килограм (кг) телесно тегло (1 кг се равнява на около 2,2 килограма).   Постните меса, млякото, ядките и сиренето са добри източници на протеини.

Кафе: 

Проучванията показват, че пиенето на кофеинова напитка като кафе намалява риска от напреднали белези на черния дроб при хора с хроничен хепатит. Досега доказателствата сочат, че консумацията на две големи чаши кафе – или около 100 милиграма (mg) кофеин – е свързана със значително намаляване на напредналите белези. Изглежда, че това е полезно с капково кафе, но не и еспресо. 

Здравословни мазнини: 

Диетичните указания съветват да консумирате по -малко от 10% калории на ден от наситени мазнини и да премахнете напълно транс -мазнините. Те предлагат да замените и двете с по -здравословни мазнини. Наситените мазнини се намират в червеното месо и пълномаслените млечни продукти. Трансмазнините (частично хидрогенирани масла) постепенно се елиминират. Понякога може да ги намерите в някои храни, включително пържени закуски или преработени печени изделия. 

Здравословните растителни мазнини като зехтин, слънчоглед или масло от авокадо осигуряват полиненаситени и мононенаситени мастни киселини. Те са свързани с ползи за здравето, включително намален риск от сърдечни заболявания. Всички мазнини и масла обаче трябва да се консумират умерено.

Консумирането на твърде много мазнини може да доведе до проблеми. Особено за тези, които живеят с хроничен хепатит, включително мастни отлагания в черния дроб, мастно възпаление и мастна цироза.

Готварска сол: 

Здравословно хранене ограничава добавената натрий/излишната сол. Силно преработените храни, включително бързите закуски, пържените храни, полуфабрикатите и ястията за микровълнова фурна често са това, което надвишава границата, която е 2300 mg сол на ден за повечето хора. (В идеалния случай трябва да консумирате по -малко.) 

Ако хроничният хепатит прогресира до чернодробна цироза, може да има натрупване на течност в корема, състояние, наречено асцит . Хората с асцит трябва да ограничат приема на натрий до по -малко от 1000 mg на ден. 

Излишък на захар:

Експертите по хранене са все по -загрижени за добавената захар, съдържаща се в много популярни храни. Хранителните насоки предполагат, че консумирате по -малко от 10% от калориите на ден от добавени захари. Внимавайте с подсладени газирани напитки, сокови напитки и други захарни лакомства. 

Хората с хепатит трябва да бъдат особено внимателни да консумират захар умерено. Проучванията показват, че хепатитът е свързан с повишен риск от диабет. Намаляването на приема на добавена захар може да помогне за намаляване на този риск. 

Излишък от желязо:

 Черният дроб играе ключова роля в метаболизма и отделянето на желязо. Някои хора с хроничен хепатит не са в състояние да отделят желязото правилно от организма. Те могат да получат претоварване с желязо, което увеличава риска от увреждане на тъканите в черния дроб. Поради тази причина хората с хроничен хепатит може да се наложи да намалят количеството на богатите на желязо храни в диетата си. Тези храни включват червено месо, черен дроб, стриди, леща, кайсии и зърнени храни, обогатени с желязо. 

Желязото обаче е съществена част от вашата диета, така че не го изключвайте изцяло. Също така е важно да се отбележи, че витамин С увеличава усвояването на желязото от храната. 

Ако сте били посъветвани да намалите приема на желязо, може да се наложи да намалите и приема на храни с високо съдържание на витамин С, като цитрусови плодове, ягоди, зеле и броколи

Говорете с вашия лекар, преди да вземете мултивитамини, тъй като повечето съдържат и двете хранителни вещества.

Алкохол: 

Консумацията на алкохол причинява повишен стрес върху черния дроб. Това може да ви изложи на по -висок риск от увреждане. Ако имате хроничен хепатит, експертите съветват да избягвате алкохола. 

Препоръчителен момент

Няма специфичен модел на хранене, препоръчан за тези с хроничен хепатит. Но много хора със състоянието предпочитат да консумират малки чести хранения, а не два до три големи хранения всеки ден, за да поддържат енергийните нива.

Една от задачите на черния дроб е да съхранява гликоген, който се използва от тялото за незабавна енергия. Повечето хора могат да съхраняват относително големи количества гликоген в черния си дроб, но когато черният дроб е повреден, увреждането отнема ценно място за съхранение. В резултат на това черният дроб не може да съхранява толкова гликоген, колкото би могъл.

Консумирането на малки, чести хранения (като се уверите, че съдържат въглехидрати) дава възможност на тялото ви да заменя постоянните си запаси от гликоген.

Съвети за готвене

Има няколко полезни съвета за готвене, които могат да бъдат особено полезни за вас при лечение на хроничен хепатит:

Използвайте методи за готвене с ниско съдържание на мазнини: 

Една важна функция на черния дроб е да произвежда жлъчка , която тялото използва за преработка на хранителни мазнини. Въпреки това, в зависимост от увреждането на черния дроб, може да не успеете да приготвите достатъчно жлъчка, за да обработите правилно яденето с високо съдържание на мазнини. В резултат на това може да страдате от лошо храносмилане. Едно от решенията е да ядете храни с по-ниско съдържание на мазнини (като плодове, зеленчуци и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини). Можете също да използвате методи с по-ниско съдържание на мазнини, за да приготвите храната си. Печено или грил постно месо, зеленчуци и морски дарове. Много готвачи използват ябълково пюре вместо масло в печените изделия или използват незалепващ спрей за готвене вместо масла при готвене.

Добавете вкус без натрий: 

Използвайте пресни билки и подправки, за да добавите аромат към ястията си, без да добавяте сол. Може също да можете да овкусите храната си с цитрусови плодове или оцет. Някои смеси от подправки също могат да бъдат полезни, но внимавайте да четете етикетите. Някои марки използват сол като основна съставка в техните смеси и може да не са толкова полезни за намаляване на приема на натрий, колкото бихте се надявали.

Научете се да правите здравословни сокове или смутита: 

Някои организации за борба с хепатит предлагат да пиете домашно приготвени сокове, когато не ви е удобно да консумирате ястия. Сокът не осигурява същите ползи за здравето като яденето на цели плодове или зеленчуци, но може да осигури бърза енергия и някои витамини и минерали. Имайте предвид, че закупените в магазина сокове и смутита могат да съдържат добавени захари.

Направете някаква подготовка: 

Може да има дни, когато сте твърде уморени, за да приготвите пълноценно хранене. В тези случаи може да се изкушите да направите по -малко хранителен, но по -удобен избор. Опитайте се да се възползвате от вашите енергийни дни и пригответе ястия и закуски предварително. Направете здравословни, „бързи“ селекции като зеленчукови пръчици и хумус или плодови филийки с фъстъчено масло. Можете също така да приготвите пълноценни ястия (например пилешки гърди със зеленчуци и кафяв ориз), които да се съхраняват в хладилника или фризера и да се затоплят отново.

Модификации

Тези, които спазват специални диети и са били диагностицирани с хроничен хепатит, могат да се придържат към препоръките за здравословно хранене, с прости модификации.

Например здравните експерти предполагат, че вегетарианците и веганите увеличават консумацията на соеви продукти (особено тофу и други преработени соеви продукти), бобови растения, ядки, семена и пълнозърнести храни, когато месото, птиците и морските дарове се елиминират. 

Ако следвате диета без глутен, изберете зърнени храни като киноа, овес, просо или елда, които не съдържат алергена.

Съображения

Докато повечето експерти просто препоръчват да се спазват основните хранителни указания при лечението на хроничен хепатит, има няколко съображения, които трябва да се вземат предвид.

Калории

За да поддържате енергията си, важно е да консумирате правилния брой калории всеки ден. Можете да работите с вашия личен лекар и да получите насока към диетолог, който може да предостави индивидуални препоръки.

Можете също да използвате калкулатор на калории, за да сте сигурни, че получавате правилния брой калории всеки ден. Оценките на калориите се основават на вашата възраст, пол и ниво на активност.

Общо хранене

Някои хора с хроничен хепатит, особено тези с алкохолен хепатит или напреднала цироза, може да не получават достатъчно от мастноразтворимите витамини и необходимите минерали, от които се нуждаят.

При определени случаи може да набавите тези витамини и минерали, като коригирате диетата си. Други може да се нуждаят от предписани от лекаря добавки. Проследявайте всички тестове, които Вашият лекар Ви препоръчва. Избягвайте безразборния прием на добавки, тъй като някои могат да съдържат вредни за черния дроб съставки.

Токсини

Черният дроб има невероятен капацитет да продължи да си върши работата дори докато е повреден. В крайна сметка обаче твърде многото щети ще намалят чернодробната функция. Следователно във ваш интерес е да намалите експозицията му на токсини като:

 • Ненужни лекарства: Въпреки че лекарствата са полезни, те все още са токсични химикали. Те трябва да бъдат преработени от черния дроб. Важно е да следвате съветите на Вашия лекар и да приемате необходимите Ви лекарства (според указанията) и да избягвате тези, които не приемате. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да вземете ново лекарство.
 • Пестициди и хербициди: Въпреки че те могат да се абсорбират от кожата ви, те все още са токсини, които в крайна сметка се обработват от черния дроб.
 • Домакински химикали : Ние използваме химикали ежедневно, понякога без да се замисляме. Хората с хроничен хепатит трябва да бъдат особено внимателни, за да намалят досега си с тях – изпарения, поглъщане и абсорбиране на кожата.
 • Тютюневи изделия: Изследванията са установили, че има интерактивен ефект между пушенето на цигари и различните видове хепатит. Поради тази причина пушенето не се препоръчва, ако сте били диагностицирани с хроничен хепатит.
 • Наркотици: Използването на наркотици може значително да увреди енергийните ви нива и здравето ви като цяло. Като такива те трябва изцяло да се избягват.

Упражнения

Има ограничени изследвания, изследващи връзката между упражненията и хроничния хепатит. Редовната физическа активност може да помогне на хората да постигнат и поддържат добро здраве. Това намалява риска от хронични заболявания. Намалените нива на енергия, изпитвани от много хора с хроничен хепатит, могат да направят редовната физическа активност предизвикателство.

Въпреки това, ако нивата на енергия позволяват, може и трябва да опитвате редовно физически упражнения. 

Една дума от Dietyc.com

Препоръките за здравословно хранене са важни за всички. Изборът на храни е особено важен, ако се справяте с хроничен хепатит. Отделете малко време, за да научите за насоките за здравословно хранене. Разгледайте нашия сайт.  Напълнете кухнята си с качествени храни, така че здравословните закуски и малки хапки да са готови, когато имате нужда от бърза енергия. Работете заедно с вашия личен лекар и диетолог, за да можете да разработите план за хранене, който да ви помогне да поддържате енергийните си нива стабилни и теглото си в нормите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.