Ден 6 ти на диетата. Вяра в утрешния ден

Ден 6 ти на диетата. Вяра в утрешния ден

Да знаете диетата си я бива. Поне за сега. Ако се чудите какво се е случило до днес и сте попаднали случайно тук преди да продължите поречетете:

Експеримент. Дневник на диетата ми.

Днес сутринта кантара показа още 700 гр. надолу. Въпросът как така се чувствам доста енергичен и зареден с енергия има доста сложен отговор и той се намира в един стар урок по биология – а именно цикъла на Кребс. Явно вече след като гликогена в мен е на изчерпване , а не доставям достатъчно въгледхидрати на мозъка – тялото ми се стреми да си набави енергия от следващия енергиен източник – мазнините. Е опитвам тези, които приемам с храната също да са умерени, за да мога да „бръкна“ в запасите около корема. Ето как се случва отслабването. Ако искате по – префърцунено да го прочетете – ето един цитат от биохимията:

Окислението на мастните киселини е процес, при който един триглицерид бива раздробен до 16-24 пируватни остатъка, както на следващ етап всяка молекула пируват постъпва в цикъла на Кребс, краен продукт от пълния цикъл са 14 молекули АТФ.

Така. Вече нещата стават по-ясни. Ако заменим думата окисление с изгаряне, а думата триглицерид – с основна съставна част на мазнините ще стане ясно, че това е пътя по-който биреното ми коремче ще се превърне в плочки – а отгоре на това ще получим и много енергия (АТФ – е Аденозинтрифосфат, гориво, което мускулните клетки много, ама много обичат. За по-любознателните пускам един линк тук, за да видите докрай как клетките „изгарят“ мазнините). Но това е при условие, че пирувата попадне в аеробна среда (кислород му трябва, а за митохондрии и дума няма да обелвам).

Отново се отплеснах, но няма как да го обясня парадокса въпреки, че хапвам по-малко съм енерегичен, работоспособен и вярвам в утрешния ден, както пише в заглавието. Иска ми се да бъде възможно най-просто. И може би е, но аз се вторачвам в разни детайли – кое, защо, как?

Естествено за всички въпроси има отговори, но отговорите водят до следващи нови въпроси. И така до безкрай.

Да се върнем към диетата. Явно няма да е строга, защото след като започнахме с Руми салатите, почти всяко хранене го модифицираме според вкусовете си. Спазваме основните правила. Да съдържа протеин, да съдържа малко и добри мазнини, въглехидратите да са сложни и възможно най – малко (без сладко, хляб, картофи, ориз – засега). Похапваме плодове и зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни.

Днешното меню:

  1. Палачинка с овесени ядки, яйце мляко, извара.
  2. Скумрия около 300 гр. и салата от цвекло и моркови.
  3. Протеинов шейк с банан, мляко и чия.
  4. Салата с основа спанак.

В общи линии, това е от днес. А какво се случи в ден 7 – ми можете да видите като последвате връзката по – долу:Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.