Психосоматика и целулит

Психосоматика и целулит

Напоследък много хора започнаха да се интересуват от психосоматика. Всяко заболяване или всяко друго неприятно състояние има не само физически, но и определени психосоматични причини.  Оказва се психосоматични причини възникват дори с развитието на целулит! Какво точно представляват те и как можете да се справите с подобна неприятност?

Общоприето е, че ако човек успее да се справи безопасно с тези причини, ще бъде много по-лесно да възстанови здравето и хармонията в организма си! Подобни случаи съвсем не са необичайни. Често се случва консервативните методи за лечение на едно или друго заболяване да се окажат напълно безполезни и неефективн. След като човек открие психосоматичните причини за болестта, която го мъчи и започне да работи върху себе си в правилната посока, неприятното състояние постепенно изчезва!

Какво представлява целулитът от психосоматична гледна точка?

Целулитът се разглежда като проява на определени особености на меките тъкани на женското тяло. Появата му е свързана, предимно с хормонални промени или свързани с възрастта промени. В същото време много експерти твърдят, че целулитът по никакъв начин не е болест. Има смисъл да започнете да се тревожите едва в последните етапи от проявата му. Повечето лекари и козметолози смятат, че тези характерни лимфни промени се появяват поради хормонални проблеми, недостатъчно подвижен начин на живот и неправилно хранене.

Междувременно психолозите и езотериците имат своя гледна точка по този въпрос. Те са убедени, че целулитът също има своя психосоматика, което също предполага вътрешни, емоционални причини за появата му. И ако внимателно наблюдавате, наистина можете да забележите, че целулитът може да се появи не само при жените, но и при мъжете или дори при децата. Така както може да възникне внезапно, може и да изчезне също толкова бързо след определени житейски събития!


Статистиката показва, че в момента всяка втора жена има целулит.

А психосоматиците посочват, че зад омразната „портокалова кора“ се крият не само лошото хранене, хормоналните скокове или заседналият начин на живот, но и всякакви дълбоки страхове, както и всякакви емоционални проблеми. В същото време е важно да се разбере, че малко целулит не е нищо повече от най-честата проява на женската природа, но ако внезапно стане силно и отчетливо изразена или обхваща много впечатляващи области на тялото, това вече показва наличието на емоционални проблеми, както и взискателни телесни сигнали.


От гледна точка на психосоматиката, целулитът е състояние на повишено задържане на вода в тялото в някои зони, както и задържане на женска енергия. Основните проблеми, които обикновено притесняват жените с целулит, са нуждата от защита и разбиране, чувството за собствена безпомощност, страх или несигурност при общуване с представители на противоположния пол, както и неувереност собствената си сексуалност.


Ако целулитът се появи в областта на задните части, това показва, че жената изпитва определени проблеми със самоидентификацията в обществото – най-често жените, които витаят в облаците и живеят в света на собствените си фантазии, се сблъскват с целулит в тази област. Но ако целулитът се намира в областта на бричовете, можете спокойно да говорите за твърдостта и ината на човек, но в същото време такъв човек много се страхува да не е слаб и още повече да се появи в подобна форма пред другите. Като цяло китайската медицина твърди, че целулитът винаги е страх и всъщност е! Ако човек се страхува от ниски оценки от другите, а също така се страхува да изглежда несъвършен или да не постигне желаните висоти в кариерата и т.н., тогава целулитът е точно зад ъгъла!

Основните психосоматични причини за целулит

В човешкото тяло всичко е взаимосвързано, включително физическите процеси с психическите, следователно, когато душата на човек боли, след известно време тялото му също започва да боли. Между другото, много хора изобщо не харесват психосоматиката не защото не вярват в нейната достоверност, а поради простата причина, че най-предпочитаната линия на поведение за тях е отричането на реалността и пълното нежелание да се променят или работят върху себе си.


Сред основните причини за целулит в психосоматиката има такива причини като:


Постоянен гняв и желание да се накажеш.

В повечето случаи тези емоции са от чисто несъзнателен характер, освен това те често са привързани към болката и негодуванието, преживени в детството. В този случай човек трябва да разбере, че дори по едно време да не е имал късмета да бъде безусловно приет, това, разбира се, е много неприятно, но в същото време не е краят! Най-добрият изход от тази ситуация е да спрете да се фокусирате върху минали болки, подутини и подутини! Винаги трябва да продължите да се движите само напред, без да се страхувате да избирате различни посоки на движение или дори да правите грешки!


Блокиране на креативността.

С този проблем най-често се сблъскват онези представители на нежния пол, които не вярват в себе си и своите сили, не си позволяват да се отворят правилно и да започнат да живеят живота си, а също така се стремят през цялото време да отговарят на нечии идеали, които понякога са им напълно чужди и имат тенденция „Преследвайте“ всякакви видове живот и материални облаги. В тази ситуация е много важно жената да спре навреме и да помисли добре от какво точно се нуждае и защо не може да си позволи просто да бъде себе си, както и за това, което й пречи да открие всякакви таланти в себе си и да ги стартира изпълнение.


Желанието да се контролира всичко.

Прави впечатление, че в преобладаващата част от случаите това желание е скрито – например, човек отдавна мечтае да управлява други хора, но в същото време прави всичко възможно и невъзможно, така че те дори да не знаят за това. В действителност ще бъде много по-добре да се сбогувате с постоянното желание и желание да контролирате живота си и още повече живота на други хора, а след това много скоро ще можете да забележите значително подобрение в състоянието си! Всъщност, дори понякога да се налага да сте твърди в различни трудни ситуации, така че никой да не знае колко неудобно и зле се чувства човек, самият проблем в крайна сметка не изчезва, но възникналият на фона на преживяванията целулит често се превръща в верен спътник в живота !


Ориентация към мнението на другите.

Изследователите са установили, че най-често жените с целулит се притеснява прекалено за мнението на другите жени. Ако жената, когато взема това или онова решение, непрекъснато мисли какво ще кажат другите хора по този въпрос, няма съмнение, че това е истинската причина! Приблизително същото се случва в случая, когато настроението на даден човек зависи изцяло от роднини, колеги или познати – оказва се, че той се идентифицира, тоест определя значението си, изключително през призмата на оценката на хората около него и с това трябва да се работи!


Гняв, опити да покаже на другите, че човек може да направи всичко.

По принцип хората около тях като цяло са напълно безразлични към това кой е пред тях и как се чувства в същото време. Агресивната конфронтация с определени индивиди или с обществото всъщност е другата страна на медала за зависимост от мненията на други хора: ако човек иска да докаже важността си по някакъв начин, се оказва, че той не вярва в неговата безусловност и се стреми да се идентифицира само чрез другите, а това коренно погрешно!

Как да се справим?

Най-важното е честно и откровено да признаете пред себе си своите страхове и страхове, липсата на вяра в себе си и собствените си сили и нежеланието си да изглеждате слаби. Веднага след като проблемът бъде идентифициран, можете веднага да започнете да се борите с него и в този случай е много важно да започнете да работите върху себе си възможно най-скоро! Разбира се, психологическото изцеление е изключително трудна задача, която понякога изисква колосална инвестиция на време и усилия, но определено си заслужава, защото в резултат на това човек има уникалната възможност да промени радикално живота си към по-добро, както и да се отърве от наистина невероятен брой нагласи, които блокират само здраве, но и щастие, и личен растеж, и дори финансово изобилие! Така че надолу с всички страхове и блокажи и напред към здраве, късмет и щастие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.