Преборете се със стреса и отслабнете! 11 прости правила

Преборете се със стреса и отслабнете! 11 прости правила

В съвременната ни рутинна епоха стресът, за съжаление, се превърна в нещо обичайно. В настоящата ситуация с пандемията на коронавируса той придобива наистина безпрецедентни размери. И като цяло, едва ли има човек на света, който никога да не изпитва стрес! Каквито и да са причините за появата му, не трябва да позволявате той да се превърне в нещо обичайно. Още повече в трайно явление! И между другото, не е толкова трудно да се справите с него. Има редица най-прости начини за справяне със стреса, които са достъпни за всеки! А ако се справите със стреса ще подобрите цялостно общото си здраве и като бонус ще нормализирате теглото и килограмите си. Ето и правилата:

1. Опростете графика и ежедневието си

Без съмнение една от най-честите причини за стрес е твърде натоварената работа и ритъм на живот. В този случай трябва да се опитате да коригирате работния график, като правилно приоритизирате. Що се отнася до обичайните ежедневни неработни дейности, тогава в идеалния случай се препоръчва да оставите само най-необходимите задачи. Много е важно да се научите да казвате „не“ , на всичко, което е незначително или маловажно. В противен случай съществува голям риск буквално да се наложи да се разкъсате между неперспективни и безполезни дела. Разбира се, това не означава, че трябва незабавно да зарежете всичко и да се откажете от него. Не, трябва постепенно да идентифицирате онези случаи, които са маловажни, а отхвърлянето им трябва да бъде добре обмислено и постепенно. 

2. За всяка дейност – специално внимание и подход

Не бива да поемате няколко неща наведнъж. Концентрацията Ви в този случай няма да бъде добра и ефективността на действията значително ще намалее. С този подход резултатите от свършената работа е малко вероятно да могат наистина да ви удовлетворят. Освен това е възможно да се наложи да преработите нещо! За да се избегнат подобни проблеми, в идеалния случай всички неща трябва да се правят едно по едно. Изцяло и напълно да се фокусирате върху всяко от тях и да не се разсейвате от нищо друго. Ако в началото това не работи, можете да опитате да премахнете всичко ненужно. Ако го правите по време на изпълнението рутинните си задачаи – рано или късно, този подход ще се превърне в полезен навик.

3. Научете се да се отпускате

Със сигурност всеки човек има любими занимания, които го успокояват и като правило тези дейности се оказват различни хобита. Страхотна новина – това е наистина ефективен начин да се отпуснете и значително да подобрите настроението си! Онези, които нямат хоби, не бива да се отчайват – има много дейности, които перфектно помагат да се отпуснете и релаксирате: четене, спокойни разходки сред природата, къпане с ароматна пяна или аромат ни масла, спорт и йога или медитация. Физическата активност, е начин да се добро средство да се отпуснете. Помага да се отървете от натрупаното през деня мускулно и нервно напрежение! Вероятно се сещате, че това пък ще активизира метаболизма Ви и ще подпомогне редуцирането на теглото и отслабването ви.

4. Участвайте в творческа работа

Не подценявайте значението на творческата дейност за преодоляване на стреса – освобождавайки и разкривайки вътрешния си творчески потенциал, човек получава много положителни емоции. Моделирането, работата с глина, рисуването и всички видове занаяти помагат да се справите особено добре със стреса – можете още да работите с дърво, да шиете, плетете и т.н. За стрес в този случай просто няма да има място или време!

5. Започнете да ставате рано

Изненадващо, но този метод наистина действа, най-добър ефект може да бъде постигнат само ако човекът не е „бухал“ в биоритмите си! Във всички останали случаи хората многократно са отбелязвали, че колкото по-рано стават, толкова по-позитивни стават възгледите им за заобикалящата ги действителност. Подобно явление е много добре описано във ведическата литература – там се нарича гуни, под което се имат предвид определени качества на природата: добротата действа сутрин, страстта идва през деня, а вечер и през нощта човек попада във властта на невежеството. Ето защо е общоприето, че сутрин е време да правите нещата, които повишават съзнанието и мислите, през деня трябва да насочите усилията си към постигане на материален просперитет, а вечерта и нощта трябва да бъдат изцяло посветени на почивка. 

6. Отървете се от ненужните неща

Ако вярвате (а дории и да не вярвате) в популярни древни движения като фън шуй или васту, прекомерното натрупване на нещата често води до объркване в мислите. В този случай истинското спасение ще бъде „ихвърлянето“, тоест задълбочен анализ на цялото придобито имущество и навременното изхвърляне на неща, които са загубили своята актуалност и стават ненужни. Съгласете се, в уютен, просторен, чисто подреден дом можете да дишате и да мислите много по-лесно! Между другото, за да не превърнете самия процес на постигане на тази цел в досадно „пролетно почистване“, можете да подходите творчески към този въпрос и да представите процеса на изхвърляне на боклука като част от вълнуваща игра или някаква друга творческа дейност!

7. Опитайте се да се забавлявате по-често

Във всяка житейска ситуация е важно да се опитате да намерите време за забавление – всеки ден трябва да отделяте поне половин час, за да се посмеете, да се настроите към позитивното и да се забавлявате. Можете да четете вицове, да играете с децата, да гледате весела комедия – най-важното е, че всички тези дейности са наистина забавни и доставят максимално удоволствие!

8. Опростете финансовите си дела

Изобилието от различни разходи и сметки, несъмнено, не добавя положително отношение към живота, а със заеми и дългове мнозина се чувстват още по-зле. За да избегнете неприятни последици, е важно да се опитате да опростите всичките си финансови дела! Можете например да автоматизирате процеса на плащане на битовите сметки, или да изтеглите приложение на телефона си за планиране на бюджета и за изчисляване на разходите – този подход ще спести не само време, но и определена част от нервите ви. Ако парите ви не достигат, препоръчително е да се откажете от безмисления шопинг и пазаруване за трупане на вещи, като ги замените с други неща, които носят не по-малко удоволствие (тук отново можете спокойно да се заемете с любимите си хобита)!

8. Погрижете се за придобиване на здравословни навици

Можете да си поставите за цел да придобивате ежемесечно по един здравословен навик: например през първия месец можете да започнете да замествате вредните „закуски“ с някои здравословни плодове или зеленчуци, през следващия месец – да развиете навика да се разхождате на чист въздух, преди да си легнете, и след още един месец – започнете редовно да правите прости физически упражнения или да правите йога. Важно е да правите всичко това постепенно, така че тялото като цяло и мозъкът в частност да не се противопоставят активно на промени, които са твърде драстични за тях. И след няколко месеца ще се радвате да установите, че качеството ви на живот се е подобрило значително! Виждате вече как заедно с разширяването на усмивката и доброто настроение, килограмите се топят, а самочувствието ви се повишава.

9. Движете се повече

Не напразно казват, че движението е живот, защото всъщност човешкото тяло е сложна динамична система, която изисква постоянно движение за оптимално функциониране. И за да може човешкото тяло да поддържа метаболизма и кръвообращението в правилно състояние, мускулите трябва редовно да се свиват! Затова се движете все по-често и, разбира се, в идеалния случай е желателно да го правите сред природата!

10. Позитивно отношение

Не е тайна, че мислите ни често се материализират. Така че при всеки стрес е важно да се опитате да мислите за лошото възможно най-малко. Макар и насила, но трябва да се опитате по всякакъв възможен начин да създадете позитивно отношение. И да мислите само за добро! Самообучението и медитацията могат да бъдат отлични помощници в този труден, но важен въпрос. Можете и просто да се опитате да визуализирате другия си, по-успешен, ярък и интересен живот от време на време. Най-важното е да го правите редовно, тогава положителните промени няма да отнемат много време!


С разумен и смислен подход, всички горепосочени методи със сигурност ще допринесат за постепенно намаляване на нивото на стреса и безпокойството. Това означава, че след известно време животът отново ще придобие смисъл и ще искри с ярки цветове, а тялото ви ще се оттърве неу от излишното тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.