Защо се проваляме с новогодишните си обещания?

Защо се проваляме с новогодишните си обещания?

При настъпването на новата година мнозина си дават обещания. В един или друг момент всички ние с нетърпение очакваме началото на новата година, за да започнем нашето пътуване към по-добра версия на себе си. Въз основа на най-добри намерения се опитваме да започнем да живеем по нов начин, но целите ни неизбежно се провалят и издържаме не повече от седем дни, оставяйки след себе си само неизпълнени обещания. И все пак следващата година правим същото със същия начин на мислене, който чакахме 358 дни, за да започнем отначало.

Даването на обещание е важна стъпка към положителна промяна. Но за да поддържаме тези положителни промени, трябва да се научим как да формираме нови навици и да прекъсваме и променяме старите. Дългосрочната промяна не се случва за една нощ.

В идеалния случай трябва да се опитате да промените навиците си не през първите няколко седмици на годината, а да го правите през цялата година. Тази година се откажете от самопровалените новогодишни резолюции и вместо това предприемете следните действия, за да постигнете по-устойчиви резултати. 

Защо даваме обещания?

Обещанието е твърдо решение да направите или да не направите нещо. В началото на всяка нова година много от нас си поставят нови цели в опит да подобрят живота си. 

Такива обещания по своята същност не са лоша идея. Идеята, залегнала в тях, вдъхновява и настройва по положителен начин. Определянето на конкретна дата за промяна може да бъде енергизиращо за постигане на целите или прекъсване на навиците, за които сме мислили от месеци. 

Най-популярните здравни обещания

През 2021 г. най-често срещаните новогодишни обещания бяха свързани със здравето и финансите. Трите най-често срещани здравни обещания бяха:

  1. Да се упражняваме повече или да подобрим формата си
  2. Да отслабнем 
  3. Да се храним по-добре

Въпреки че най-популярните обещания бяха свързани с теглото и храненето, здравето на жителите на САЩ продължава да намалява, а хроничните заболявания (основната причина за смърт и инвалидност в САЩ) са отговорни за 7 от 10 смъртни случая годишно. Ако толкова много от нас си поставят за цел да станат по-здрави, защо не успяват? 

Накратко, повечето от нас не изпълняват обещанията си. Много от нас се изкушават от самата идея за ново начало на новата година, но след това се улавят, че мислим, че единственият начин да направим разлика е през първите седмици на годината. И ако не са постигнали целта си до края на януари, те губят интерес или се чувстват сякаш са се провалили. Всъщност само около 19% от нас спазват новогодишните си обещания. 

Защо обещанията не се изпълняват? 

Ако не сте изпълнили миналогодишните си обещания, не сте сами. Около 81% от обещанията не са спазени. Има повече неизпълнени обещания от тези, които ги дават, и в края на краищата почти всеки човек някога е дал новогодишна резолюция. 

Спазването на обещанието не е просто да го запишете в бележника си или в телефонните си бележки в началото на годината. Дори и с най-добри намерения, фактори като стрес, околна среда, достъп до здравни грижи и други влияят върху способността ни да правим планове. Въпреки че нашите цели за собственото ни здраве и благополучие могат да бъдат приоритетни, те не винаги са на първо място в реалния живот. 

Ето някои често срещани причини, поради които спазването на обещания може да бъде предизвикателство:

1. Опитваме се да постигнем целите твърде бързо.

Разработването на нови навици отнема време. Това не е спринт, а маратон. Стремежът да постигнете няколко големи цели наведнъж може да доведе до бързо изгаряне и ще се върнете точно там, където сте започнали. Не забравяйте, че навикът, който се опитвате да се откажете, не се е формирал за няколко часа, така че може да отнеме точно толкова време, за да го прекъснете или промените, ако не и повече.

Опитайте това: Вместо да бързате към целта си веднага, помислете за формиране на нов навик като маратон и се насладете на процеса. Ако целта ви е да приемате  мултивитамини  ежедневно, но продължавате да забравяте за това, опитайте да започнете с малко, като например да приемате мултивитамини три дни в седмицата.

2. Ние отблъскваме ума си, като вземаме „отрицателни“ решения вместо „положителни“.

Често, когато даваме обещания, ние ги формулираме по негативен начин. Например, може да решите „да спрете да ядете нездравословна храна“. Но подобно обещание може да ви накара да се почувствате виновни, ако от време на време се отдадете на нездравословна храна в лош ден. В резултат на това подобна ситуация може да ви обезсърчи и да ви накара напълно да изоставите намеренията си. Вероятността за изпълнение на обещанието е по-голяма, ако целта е формулирана правилно. 

Опитайте се да формулирате целта си по положителен начин. Вместо да решите „да спрете да ядете сладкиши преди лягане“, опитайте да формулирате цел като тази: „Ще ям достатъчно здравословна храна и  закуски  през деня, така че да не ми се яде  бисквитки  вечер“. 

3. Ние не вярваме в себе си  

За да промените начина си на живот, трябва да го желаете и да вярвате, че ще успеете. Като не вярвате в себе си, е по-вероятно да саботирате себе си и целите си. 

Опитайте се да увеличите увереността и способността си да успеете, като признавате и празнувате малките си победи всеки ден. Поставете си малки междинни цели и се наградете с нещо хубаво, когато ги постигнете, за да не губите инерция към постигането на крайната цел и да се подкрепите. Поглезете се с  етерични масла , вземете  ролка за лице  или  бутилка с вода за многократно пълнене  – всичко това са страхотни и полезни награди. 

4. Не следим напредъка си

Изследванията показват, че хората, които следят напредъка си, са по-склонни да успеят да преструктурират начина си на живот. Без проследяване на напредъка е трудно да се види как малките промени във времето водят до успех. 

Можете да проследявате напредъка по различни начини в зависимост от индивида и дори от целта. Претеглянето си ежеседмично, воденето на дневник на симптомите и емоциите, записването на скоростта на бягане или разстоянието за определен период от време са чудесни начини да проследявате напредъка си. Намерете начин, който ви вдъхновява. 

Опитайте да проследите напредъка си, за да видите докъде сте стигнали. Малките постижения могат да се превърнат в големи победи с течение на времето. 

5. Ние не даваме достатъчно конкретни обещания.

Неясни и неясни обещания като „ще отслабна“ или „ще ям по-добре“ не предполагат конкретни действия. Без конкретни стъпки за постигане на целта си, вероятността да се настроите за успех е намалена. 

Помислете какви конкретни стъпки ще предприемете, за да постигнете целите си. Посочете целите си колкото е възможно повече, така че да са по-лесни за постигане, проследявайте и коригирайте, ако е необходимо. Например: „Ще пия едно  зеленчуково смути  в понеделник, сряда и петък преди работа“.

Алтернативи на обещанията

Откажете се от мисленето за всичко или нищо и започнете да работите върху целите си още днес. Използвайте тази формула, за да направите поставянето и постигането на цели лесна задача през цялата година. Има два вида цели:

  • Краткосрочни цели, тоест по-малки цели, които могат да бъдат реалистично постигнати в рамките на следващата седмица или месец.
  • Дългосрочни цели, тоест цели, които искате да постигнете в далечно бъдеще. 

Краткосрочните цели са по-малки цели, които с течение на времето ще ви доведат до вашите дългосрочни цели. Да вземем бягането за пример. Вашата дългосрочна цел е маратона, а краткосрочните са конкретните стъпки, които ще ви доведат до успешно маратонско бягане. Краткосрочна цел може да бъде „Ще тичам три пъти тази седмица“. Докато достигате тази цел, ще добавяте дни и километри и в крайна сметка ще пробягате пълните 42 км от маратона. 

Поставете си постижими цели

След като имате предвид дългосрочна цел, използвайте следната формула, за да я разделите на подцели, които ви определят за успех. Не забравяйте, че една осъществима цел е: 

  • Конкретен, тоест такъв, който описва конкретните действия, които ще предприемете, за да го постигнете. 
  • Измерими. Помислете как ще измервате постигането на целта. (например „колко пъти?“ или „колко често?“).
  • Постижимо. Запитайте се: „Възможно ли е?“. Вашата цел трябва да ви предизвика малко, но да бъде постижима, като се има предвид вашата отправна точка, време и ресурси. 
  • Реалистично. Уверете се, че целта ви е реалистична. Как се вписва в други цели? Защо тази цел е важна за вас сега?
  • Навременно. Кога ще постигнете целта си? в колко време? (една седмица, един месец?)

Реалистичните цели са формулирани ясно и са по-постижими от невъзможните обещания. Опитайте се да си поставите постижима цел в момента и да я запишете, за да можете да започнете да работите върху нея още днес.

Устойчива и успешна промяна по всяко време на годината

Какво е най-добре да направите, когато сте готови да промените начина си на живот? Направете първата крачка. Да, така е, независимо кое време на годината е. Просто започнете. Не е нужно да чакате до новата година, за да започнете пътуването си към най-добрата версия на себе си. Започнете там, където сте сега. Не чакайте перфектната възможност, защото никога няма да има идеален момент. Ако се появи възможност, възползвайте се от нея, защото може би през януари вече няма да бъде. 

Не чакайте до първото число на следващия месец, за да започнете. Най-доброто време да започнете е сега.     

В заключение

На теория обещанията за Нова година изглеждат страхотна идея, но на практика често не работят. Вместо да си обещавате в началото на годината, поставете си постижими цели през цялата година. 

Не забравяйте периодично да коригирате и преразглеждате целите си, за да сте сигурни, че са реалистични и постижими. Помолете приятел, любим човек или дори професионалист като регистриран диетолог за помощ, за да бъдете по-отговорни и да останете на път. 

И най-важното, не се отказвайте – всичко отнема време! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.