Здравословните навици, които всъщност могат да ни навредят

Здравословните навици, които всъщност могат да ни навредят

Някои на пръв поглед здравословни навици могат да ни навредят повече, отколкото да ни помогнат. Възможно е дори да сме убедени, че те са добри за нас, без да се замисляме за последиците.

Ето някои здравословни навици, които могат да ни навредят:

1. Твърде честите тренировки

Физическото натоварване е изключително важно за нашето здраве и добър външен вид, но прекаляването с него може да доведе до изтощение, наранявания и дори безсъние. Трябва да си даваме достатъчно почивка за възстановяване след тренировките и да пестим енергията и силата си.

2. Лекарства за всяко неразположение

Има редица случаи, при които е повече от задължително да приемаме предписаните от лекар медикаменти. Но има и случаи, когато това е напълно излишно. Имунната ни система е достатъчно силна да се справи със слабите вируси, без да прибягваме до антибиотици.

3.  Натрупване на дезинфектант по ръцете

Какво вече всички знаем, дезинфектантите могат да ни предпазят от вируси. Но натрупването им по ръцете всъщност задържа праха и мръсотията. Ето защо е важно да измиваме добре със сапун и да слагаме не повече от два пъти дезинфектант след това.

4. Пиенето на твърде много вода

Завишената консумация на вода всъщност не е полезна. Прекаляването с иначе здравословната течност може да намали драстично нивата на натрий в кръвта. Това би могло да доведе дори до припадъци.

5. Пропускането на някое хранене

Чували сме, че е препоръчително да пропуснем вечерята, но това всъщност не е така. Всяко хранене е важно, за да не увреждаме клетките на панкреаса, а и за да не увеличаваме коремните мазнини. Трябва да приемаме храната си на равни порции, така че да не гладуваме или преяждаме.

6. Спането до обяд

Понякога е изкушаващо да поспим до обяд в почивния си ден, но това всъщност повече ще ни навреди и ще наруши навиците ни. Разбира се, когато не се чувстваме добре, сънят е най-доброто лекарство.

7. Прием на витамини

Витамините могат да ни помогнат да запълним пропуските си, но само ако се храним балансирано. Прекаляването с тях може да доведе до нежелани последствия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.