Как да останем във форма по време на карантина? Да тренираме ли, докато сме болни?

Как да останем във форма по време на карантина? Да тренираме ли, докато сме болни?

По-дългият престой у дома често е свързан с повече храна и по-малко физическа активност. Това са двете неща, с които трябва да се преборим, ако ни се наложи да спазваме карантина. Да, вярно е, че не е никак мотивиращо и не винаги е възможно да тренираме у дома, но ако COVID 19  ни научи на нещо през последните месеци  това е, че трябва да бъдем креативни и гъвкави.

Заседналият начин на живот е рискове фактор и за всички, които са принудени да работят у дома, за да се ограничи разпространението на вируса. Когато добавим и солидна „порция“ стрес, финансови притеснения и депресия, последствията за здравето ни могат да бъдат сериозни.

Ето защо изградените навици за спортуване у дома и релаксация само ще ви помогнат да запазите спокойствие по време на карантина и да защитите психичното си здраве.

Да спортувате ли у дома обаче, ако сте болни от COVID 19?

Това, което разбрахме досега, е, че протичането на инфекцията на COVID 19 е различно при различните хора. При някои заразени липсват симптоми, при други те са леки, а при трети се стига до двойна бронхопневмония. От само себе си се подразбира, че когато карате тежко инфекцията, не е препоръчително да спортувате.

Учените предупреждават, че сърдечният мускул е твърде уязвим по време на боледуване от COVID 19, затова ние от dietyc.com ви съветваме да си дадете почивка при по-изразени симптоми на инфекцията. Усилената физическа активност в този период може да причини подуване на краката, световъртеж,  задух, неравномерен сърдечен ритъм.

Не се препоръчват тренировките и при грип или треска. Всяка инфекция, която ви причинява болки в мускулите, обща слабост и температура, изисква почивка и възстановяване, преди да започнете с упражненията.

След отшумяване на заболяването, е хубаво да изчакате една седмица. След това започнете с умерени тренировки и постепенно увеличавайте физическото натоварване. Не е изключено мускулните болки да продължат по-дълго. В такъв случай не бързайте с енергичните упражнения. Може да смятате, че имате сили за тях, но това е погрешно. Излишно ще натоварите сърцето.

При много от по-сериозно заболелите от COVID 19, се наблюдава задух и слабост поне 1 месец след отрицателния тест. Това означава, че трябва да изчакате още до пълното си възстановяване.

За всички останали, които боледуват с леки симптоми у дома, физическото раздвижване е дори препоръчително. Всеки ден отделяйте по 30 минути за леки упражнения, които можете да правите на отворен прозорец. Не забравяйте, че прекаленото натоварване ще направи организма ви по-податлив на респираторни вируси. Тук правилото е да спрете в момента, в който усетите слабост и никога да не спортувате на всяка цена.

Как да останем във форма по време на карантина:

  • Правете леки упражнения всеки ден по 20-30 минути или три пъти седмично по 45 минути;
  • Поддържайте мускулите си в добра форма;
  • Спортувайте само у дома;
  • Дишайте свеж въздух по време на тренировка;
  • Спрете при сърцебиене, задух или друго неразположение;
  • Винаги загрявайте добре;
  • Дезинфекцирайте уредите, които използвате;
  • Хранете се здравословно и пийте достатъчно течности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.