Сминдух при диети за отслабване

Сминдух при диети за отслабване

Обичате ли шарена сол? Може би знаете, че една от основните съставки е сминдух. Сминдухът е едногодишно тревисто растение от семейство Бобови. Плодовете му са шушулки, всяка от които съдържа пет до десет зърна. Суровият боб има горчив вкус и вкус на клен. За да изгубят горчивината на плодовете, те трябва да се запържат малко. Популярното име на семената на това растение е „Шамбала“ или „Лечебна Хелба“.

Тази билка се използва в китайската и алтернативната медицина от хиляди години. Използва се за лечение на кожни и някои други заболявания. Варени семена от това растение са открити в Ирак по време на разкопки. Тези семена са датирани от 4000 г. пр.н.е. Поради приятния си сладък вкус и хранителните си свойства, тези семена се добавят към много традиционни индийски ястия.

Напоследък това растение се използва широко като билкова добавка, чиято употреба е много полезна за здравето. Какви ползи носи това растение на човешкото тяло?

Съдържание:

 • Сминдух – какво е това растение?
  • Къде расте?
 • Ползи за здравето от семена от сминдух
  • Състав на сминдух
 • Полза за здравето
  • Ползи от сминдух за мъже
  • Ползи от сминдух за жени
  • Сминдух за коса
 • Къде да купя заместител на сминдух?
 • Как да варя сминдух и как да приемам?
  • 6 домашни рецепти със сминдух
  • Египетски жълт чай
 • Възможна вреда и противопоказания

Сминдух – какво е това растение?

Това едногодишно растение с жълти цветове и шушулки, носещи семена, расте в Средиземноморието и Азия. Хората традиционно използват тези семена за лечение на различни заболявания, готвене и овкусяване.

Сминдухът има много силен кленов вкус и може да се използва за овкусяване на кленов сироп. Суровите семена имат горчив вкус. Горчивината на семената може да се намали чрез печене или нагряване, за да станат по-сладки на вкус.

Къде расте?

Сминдухът е много непретенциозен, често расте на глинести и глинести почви. Тази култура често се среща в дивата природа. Поради полезните свойства на сминдуха, той често може да се намери в домашни парцели.

Сминдухът расте в много страни като България, Турция, Армения, Ирак, Иран, Етиопия, Индия, Египет. Расте и на територията на източноевропейските държави, в Кавказ, в САЩ, Франция, Аржентина, Мароко.

В средиземноморските страни се среща предимно син сминдух. От земната част на това растение се прави пикантна подправка. Тази култура е по-рядка, затова се цени по-високо и е по-трудно да се намери в публичното пространство.

По-разпространен и популярен сорт от растението е сминдухът, чиито свойства са добре известни. Растението от този сорт се използва както в готвенето, така и в козметологията, традиционната медицина и др.

Ползи за здравето от семена от сминдух

Състав на сминдух

Семената на сминдух съдържат следните ценни компоненти:

 • Тригонелин: Бетаиновата молекула, присъстваща също в кафето и люцерната, може да помогне за предотвратяване и лечение на диабет.
 • 4-хидроксиизолевцин и 2-оксоглутарат: Молекули с инсулин-стимулиращо действие.
 • Протодиосцин: Съединение, което може да прояви афродизиак.
 • Диосгенин и Ямогенин: Съединения, използвани в търговския синтез на прогестерон и други стероидни продукти.
 • 3-хидрокси-4,5-диметил-2(5Н)-фуранон: Съединение, което причинява миризмата на кленов сироп в телесните секрети.
 • Стероидни сапонини: диосгенин, ямогенин, тигогенин, инеотигогенин.

калории323ккал

 • мазнини:6,4 g
 • протеини :23,0 g
 • Въглехидрати:58,4 g
 • вода:8,8 g
 • Пепел:3,4 g
 • Фибри :24,6 g
витаминиКоличество% ПДП
Витамин В6 (пиридоксин)0,6 мг30%
Витамин В1 (тиамин)0,3 мг22%
Витамин В2 (рибофлавин)0,4 мг20%
Витамин B9 (фолиева киселина)57,0 мкг14%
Витамин B3 (PP, никотинова киселина)1,6 мг8,2%
Витамин С (аскорбинова киселина)3,0 мг3,3%
Минерали (в 100 g):Количество% ПДП
Желязо33,5 мг186%
Мед1,1 мг111%
Манган1,2 мг61%
Магнезий191 мг48%
Фосфор296 мг37%
Цинк2,5 мг21%
калий770 мг15,5%
Селен6,3 мкг12%
Натрий67 мг5,2%

Полза за здравето

1 Контрол на апетита

Според три проучвания се наблюдава намаляване на апетита и намаляване на приема на мазнини. Двуседмично проучване показа 17 процента намаление на общия прием на мазнини  [1] ,  [2] .

2 Понижаване на холестерола

Според някои данни сминдухът е в състояние да понижи нивото на триглицеридите и холестерола  [3] .

3 Намалява киселините

В резултат на двуседмично проучване, в което са участвали хора, страдащи от хронични киселини , е установено, че сминдухът намалява симптомите на това патологично състояние. Той всъщност имаше ефект, сравним с ефекта от приема на антиациди  [4] .

4 Противовъзпалителен ефект

След прием на билката се наблюдава противовъзпалителен ефект при мишки и плъхове. За да се потвърди разпространението на това действие сред хората, е необходимо да се проведат допълнителни изследвания чрез събиране на група доброволци  [5] .

5 Намалява нивата на кръвната захар

Според проучвания върху животни и хора, това растение е в състояние да регулира кръвната захар . Проведено е двойно-сляпо проучване в продължение на два месеца, в което са участвали двадесет и пет души. Той демонстрира, че консумацията на 1 g на ден стандартизиран екстракт от сминдух причинява значително подобрение в нивата на захарта и инсулиновия отговор в сравнение с плацебо. Наблюдавано е намаляване на нивата на триглицеридите и повишаване на нивата на „добрия“ HDL холестерол  [6] .

В друго научно изследване са участвали осемнадесет доброволци с диабет тип 2. Всеки ден те приемали десет грама семена на прах, накиснати във вряла вода или смесени с кисело мляко. Нивата на захарта при хора, които приемат семена, накиснати във вода, намаляват с 25%. Техните триглицериди са намалели с 30%, а липопротеините с ниска плътност с 31%. При хора, които са консумирали семена, накиснати в кисело мляко, не са отбелязани значителни промени  [7] .

Растението е в състояние да предотврати развитието на диабет. В продължение на три години е проведено проучване, което показва, че хората, които са имали преддиабет и са приемали 5 g сминдух на прах два пъти на ден, са имали значително по-малко диабет. Причината най-вероятно е намаляването на тяхната инсулинова резистентност. Също така, след приема на този прах, беше отбелязано значително намаляване на LDL „лошия“ холестерол  [8] .

Ползи от сминдух за мъжете

Мъжете често използват продукти от сминдух за повишаване на нивата на тестостерон. Проучванията показват, че има положителен ефект върху здравето на мъжете, включително повишаване на либидото.

В продължение на осем седмици тридесет млади мъже в колежанска възраст се занимаваха с вдигане на тежести по четири часа седмично. Половината от тях са получавали 500 mg сминдух дневно. В групата без добавки имаше леко понижение на нивата на тестостерон. Но в групата на сминдух беше отбелязано увеличение. Количеството телесни мазнини при представителите на втората група намалява с 2%  [9] .

Имаше и шестседмично проучване, в което участваха тридесет мъже. Всеки от тях получи 600 mg екстракт от сминдух. Целта на това проучване е да се оценят промените в либидото и сексуалната функция на участниците. Повечето от тях съобщават за подобрена сексуална функция и повишена сила  [10] .

Ползи от сминдух за жените

1 Менструални болки

Чаят и семената от сминдух традиционно се считат за ефективни средства за лечение на менструални спазми. Проучванията показват, че такова използване на това растение също е оправдано и носи очаквания ефект.

Проведено е проучване, при което хапчетата, съдържащи семена, са сравнени с плацебо. Жените в групата на сминдух съобщават за намаляване на продължителността и силата на болката в сравнение с жените, получавали плацебо  [11] .

2 Загуба на тегло

Все още не са записани данни, потвърждаващи способността на сминдуха да спасява хората от наднорменото тегло. Това растение забавя храносмилането на въглехидратите, понижава нивата на глюкозата и стимулира отделянето на инсулин, така че теоретично може да увеличи апетита. Използва се дори за лечение на анорексия. Някои обаче използват семена от сминдух за потискане на прекомерния апетит. Използването на семена, богати на разтворими фибри с вода, ви позволява да се чувствате сити и да се отървете от глада  [12] .

3 Увеличава количеството кърма

Таблетките или чайовете от семена от сминдух са популярни средства за стимулиране на производството на кърма. Смята се, че някои вещества, присъстващи в състава на семената на сминдух, имат естрогеноподобен ефект.

Както показва едно подкрепящо проучване, жените в групата на чай от сминдух имат значително повече мляко. Техните деца възстановяват теглото си по-рано в сравнение с контролната група, както и групата на плацебо  [13] .

Сминдух за коса

Сминдухът често се включва в продукти, предназначени да намалят пърхота и да стимулират растежа на косата. Много малко изследвания са направени за тези свойства. Според едно проучване оралната добавка от сминдух е в състояние да подобри растежа на косата в сравнение с плацебо  [14] .

Лабораторни изследвания показват, че екстрактът от листа на сминдух има противовъзпалителни свойства и може да има противогъбични ефекти. Поради това е полезно да се използва за борба с пърхота и лечение на заболявания на скалпа  [15] .

Следните рецепти със сминдух ще ви помогнат да подобрите състоянието на косата си:

 • Традиционно масло от сминдух срещу косопад:  Смелете 35 г семена на прах и ги поставете в метален съд. След това добавете към него 150 мл сусамово или кокосово масло. Дръжте получената маса шест дни на слънце, след което прецедете. При редовна употреба това масло действа като добър тоник за косата.
 • Паста от сминдух като балсам за коса : 9-10 г семена трябва да се накиснат за една нощ във вода. След това направете паста от накиснатите семена, която трябва да нанесете върху главата като маска за коса. Масата трябва да остане върху косата за половин час, след което може да се измие с вода. Този продукт действа като естествен балсам за коса и е доста ефективен.

Къде да купя заместител на сминдух?

Семената от сминдух често могат да бъдат намерени в магазините за хранителни стоки, в отдела за подправки. Продават се както смлени, така и изсушени цели. В допълнение, те винаги могат да бъдат поръчани в популярни онлайн магазини.

Как да варя сминдух и как да приемам?

Суровите семена от сминдух имат горчив вкус, така че се пекат преди употреба. След изпичане вкусът на семето се омекотява, става орехов и по-мек. Семената могат да се използват цели или натрошени. Приготвят се като чай или се използват за овкусяване на храни.

Някои хора използват сминдух, за да увеличат съдържанието на фибри, като ги накиснат за една нощ.

Съединението от сминдух мирише на клен и се използва за направата на имитация на кленов сироп.

Най-простата и често срещана рецепта е следната:

 • залейте една лъжица (супена) семена с 200 мл вряща вода;
 • когато инфузията се охлади, трябва да се филтрира;
 • през деня използвайте запарката чиста или разредена с вода или мляко.

6 домашни рецепти със сминдух

 1. Лек за холестерол със сминдух:  Вземайте десет грама сминдух на прах дневно с топла вода или мътеница. Можете да разделите тази доза на две дози от пет грама. Употребата на сминдух за един месец може значително да намали нивата на холестерола.
 2. Сминдух с куркума – лек за диабет (тип 2):  вземете куркума и сминдух в равни пропорции и смелете на прах. Приемайте с вода на празен стомах по пет грама на ден. Помага при лечението на диабет тип 2 .
 3. Паста от сминдух при повишена киселинност и гастрит:  вземете 3-5 г семена от мети и накиснете за една нощ във вода. На сутринта семената се смилат до получаване на каша с хомогенен състав. Поради наличието на слуз в сминдуха, тази паста има способността да покрива стените на червата и стомаха, премахвайки възпалението на стомашно-чревния тракт. След като добавите половин чаша вода към пастата, я изпийте половин час преди хранене. С помощта на този инструмент успешно се лекува гастрит и рефлуксен езофагит.
 4. Билков чай ​​от сминдух за укрепване на червата. Сварете леко запечени семена от сминдух в мляко (по желание можете да добавите малко захар). Пийте получения бульон вместо кафе или чай. С помощта на този инструмент те подобряват храносмилането, укрепват червата.
 5. Лечебно мляко със сминдух за кърмачки:  5-7 г семена от сминдух се накисват за една нощ във вода. На сутринта семената се заливат с мляко (200 г). Можете да добавите малко количество палмова захар. Това лекарство е полезно за кърмещи майки, тъй като ефективно подобрява лактацията.
 6. Отвара от сминдух с гхи при запек и хемороиди:  Прави се отвара от 7-10 г семена от сминдух. Добавете непълна лъжица гхи към него и го изпийте, без да го оставяте да изстине напълно. Този инструмент пасва на стените на червата, полезен е при хемороиди , запек .

Египетски жълт чай

Египетският жълт чай се прави от сминдух. Това е напитка с ярък аромат и оригинален вкус, в който има ванилови, орехови и шоколадови нотки. За някои хора, които пият този чай за първи път, вкусът му може да изглежда твърде суров. Те обаче много бързо свикват. Египетският жълт чай е много полезен за организма. Въпреки това, когато го приготвяте, е важно да спазвате правилната дозировка.

Рецепта. Тази напитка е направена от боб, а не от чаени листа, така че за да се разкрие напълно вкусът, не е достатъчно просто да залеете суровините с вряща вода.

За да може напитката да разкрие напълно своя вкус и да се окаже полезна за тялото, тя трябва да се приготви, както следва:

 • Преди да приготвите напитката, зърната трябва да бъдат добре измити и изсушени. Измитият боб се подрежда върху лист хартия и се оставя да изсъхне на тъмно място за два дни.
 • Ако искате да ускорите този процес, запържете боба в тиган.
 • Налейте вода в тигана, добавете хелба (една чаша вода – чаена лъжичка зърна), кипнете и варете седем минути след кипене на слаб огън.
 • Прецедете готовата напитка и налейте в чаши.

[Видео] Видео рецепта за приготвяне на чай от сминдух:https://www.youtube-nocookie.com/embed/mMyglNNT3v0

Възможна вреда и противопоказания

Могат да се развият следните нежелани реакции:

 • диария Този страничен ефект от приема на сминдух е най-честият. Обикновено появата му се провокира от приемането на твърде големи дози от лекарството. За да предотвратите диария, започнете с малка доза и след това постепенно я увеличавайте.
 • Миризмата на кленов сироп.  Яденето на сминдух може да доведе до появата на тази миризма в потта, урината и кърмата. Също така, миризмата може да се появи в потта и урината на кърмено бебе. Не забравяйте да кажете на педиатъра на вашето дете, че приемате сминдух. Миризмата на кленов сироп е симптом на много сериозно заболяване. Ако забравите да уведомите лекаря, той може да диагностицира погрешно това заболяване при вашето дете.

Противопоказания за прием:

 • Бременност Бременните жени не трябва да използват лекарства, направени на базата на сминдух. Това растение съдържа окситоцин, който се използва за предизвикване на раждане. Може да предизвика контракции и да причини спонтанен аборт или преждевременно раждане.
 • хормонално чувствителен рак.  Веднъж попаднало в тялото, растението е в състояние да действа като естроген, така че е опасно за жените с това заболяване.
 • Алергия.  Приемът на сминдух може да предизвика алергични реакции. Ако сте алергични към фъстъци, соя или астма, може да развиете алергична реакция към сминдух.

Вземете с повишено внимание при следните патологии:

 • Диабет. Тъй като това растение понижава нивата на захарта, диабетиците трябва да се консултират с лекар, преди да го приемат.
 • Разреждане на кръвта.  Ако приемате антикоагуланти или страдате от лошо съсирване на кръвта, трябва да спрете приема на сминдух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.