Как да изградим самочувствие и увереност с покритие

Как да изградим самочувствие и увереност с покритие

Самоуверения човек

Всеки самоуверен човек може лесно да даде отговор за собствените си действия и твърдения, да намери изход от настоящите обстоятелства, спокойно да изслуша различните мнения на другите за себе си. Уверените хора много по-лесно възприемат настоящата реалност и всички негативни събития, които им се случват, са по-малко болезнени. Тези, които не притежават това качество, често се чудят откъде да получат тази психологическа увереност. Работата е там, че никой не се ражда уверен човек: тази черта на личността се придобива с течение на времето. В процеса на формиране на личността и зависи от средата, в която е възпитан и израснал този или онзи индивид. Много фактори влияят върху формирането на чувство за гордост и самочувствие. Никога не е късно да се развият такива качества, дори от нулата.

По правило плахите хора се страхуват да не бъдат в центъра на вниманието на голяма публика. Причината за този страх може да бъде чувство на срам. Поради някакви недостатъци във външния вид (които често могат да бъдат просто пресилени), липсата на умения за свободна комуникация, неразумен страх от чуждо мнение. Но това състояние може да бъде преодоляно, просто трябва да си поставите такава цел.

За борба с липсата на самочувствие и ниско самооценка има специални обучения. Ако желаете, можете да потърсите помощ от висококвалифициран психолог, но е възможно и сами да разрешите този проблем. Има много трикове за тази цел. Нека изброим най-ефективните:

• Отървете се от излишната тревожност.

 Можете ли да си представите някой известен човек (истински пример за самоуверен човек), който по време на официално събитие нервно да си бърка в дрехите, да чука с пръсти по масата и да се оглежда неспокойно? Разбира се, че не. Самочувствието просто не е съвместимо с тревожността. Отървете се от нея.

• Обърнете внимание на пространството, което използвате. 

Увереният човек винаги напълно заема мястото, което му е отредено. Той спокойно се обляга на предложения стол, използва подлакътниците на стола, прави широки жестове, сякаш увеличава зоната на собственото си влияние. Плахия човек, напротив. Непрекъснато се стреми да седне на ръба на един стол, да заема възможно най-малко място, жестовете му са оскъдни.

• Следете темпото на речта си. 

Хората с високо самочувствие по правило говорят без излишен стрес, речта им е плавна, а скоростта на речта е средна. Такива личности са сигурни, че това, което казват, е важно, ще бъдат изслушани докрай и няма да бъдат прекъсвани. Винаги трябва да използвате това правило.В случай на вълнение, умишлено започнете да говорите по-бавно и спокойно. правете значими паузи между фразите. Говорете по такъв начин, сякаш този разговор се случва с дете и трябва да направите всичко възможно, за да бъдете разбрани.

• Никога не забравяйте за позата. 

Седейки или изправени, поддържайте правилна, равна поза, не се мърдайте. Това ще ви даде възможност не само да изглеждате уверени в себе си, но и да почувствате такава увереност вътре.Опитайте се да отведете раменете си назад, като държите главата си изправена, представете си, че от короната на главата ви се простира ос, която не ви позволява да смените позата. Запомнете тази позиция. Бъдете сигурни, че след някои смислени тренировки, изправената стойка ще се превърне в навик.

• Обърнете внимание накъде е насочен погледът ви.

 Човек с нормална самооценка не се фокусира върху себе си, а насочва вниманието си към хората около себе си, той се интересува от всичко, което се случва около него. Гледането директно и открито на другия човек ви помага да станете по-уверени и да покажете интереса си. Освен това, като провеждате диалог не само с помощта на слуха и гласа, но също така имате контакт с очите, можете по-добре да разберете опонента си.

• Винаги говорете от първо лице. 

Изразявайте собствените си мнения и мисли по такъв начин: „Мисля“, „Съгласен съм“, „Мисля по различен начин“. Откажете да се прикривате с безлични фрази, използващи думите „всички“, „ние“, „всички“ и други подобни. Чувствайте се свободни да изразявате своите преценки, като избягвате излишни оправдания.

• Никога не се опитвайте да угаждате на всички. 

Както се казва в добре известната поговорка, има толкова много хора и мнения и затова е просто безсмислено да чакате и да търсите еднакво положителна оценка от всички хора около вас. Трябва да сте добър човек, преди всичко за себе си, собственото ви самочувствие никога не трябва да зависи от външни обстоятелства.

• Обърнете внимание на начина си на движение. 

Опитайте се да направите походката си по-гладка, достойна и елегантна. За да изглеждате по-уверени и да чувствате повече вътрешна свобода, умишлено забавяйте движенията си, избавете се от бързането. Нека всичко в походката бъде замислено и смислено, вземете пример от грациозната походка на големите диви котки.

• Не се страхувайте от паузи в разговора. 

Като правило несигурните хора се страхуват да правят дълги паузи по време на разговора и затова, по всякакъв начин, се опитват да ги напълнят с нещо. Не трябва да се страхувате от тишината и мълчанието. Преди да отговорите на въпроса на събеседника, изчакайте кратко време – една или две секунди – по този начин можете по-добре да разберете информацията, която е била чута, и да помислите за достоен отговор. Използването на паузи в разговор за ваша собствена полза ще ви помогне да овладеете ситуацията по време на диалога и да се чувствате уверени във вашите способности.

• Приемете еднакво собствената си личност и идентичността на другите. 

Опитайте се да останете приятелски настроени и спокойни през цялото време, дори ако по време на разговора възникнат сериозни разногласия. Винаги трябва да вярвате в себе си и във вашата гледна точка, без да принуждавате опонента си да започне да мисли по същия начин. Човек, който знае как да остане в своето мнение и в същото време уважава мнението на другите, също ще започне да бъде уважаван.

• Не се страхувайте да признаете собствената си некомпетентност. 

Няма такъв човек, който да може перфектно да върши каквато и да е работа и да отговори на всеки въпрос. При липса на знания или опит в която и да е област на дейност, не се колебайте да кажете за това: „За съжаление все още не мога да отговоря на този въпрос“, „Все още не съм срещал такава задача“. Осъзнаването на факта, че е просто невъзможно да знаеш и да можеш да направиш всичко, ще помогне за повишаване на собственото ти самочувствие.

• Използвайте самоуверени жестове. 

Например, хората с високо самочувствие често могат да сгънат ръце по този начин: върховете на пръстите на едната ръка под остър ъгъл докосват върховете на другата ръка и така се образува „шпил“. Този жест ще бъде възприет от събеседника като показател за вътрешно спокойствие и увереност.

• Отървете се от навика да се кикотете, докато говорите. 

Това кикотене е характерен знак за несигурен човек. Вземете за правило просто да се смеете спокойно или да се усмихвате само когато е подходящо – в отговор на добри шеги.

• Отървете се от навика да кимате, сякаш потвърждавате думите на събеседника. 

Ако сте съгласни с оратора, потвърдете еднократно. Един сериозен и уверен човек в съгласие се нуждае само от няколко кимвания.

• Дръжте се по един и същи начин както публично, така и сами. 

Никога не правете нещо, за което по-късно ще се срамувате пред себе си. Не бива да мъчите душата си и да правите компромиси със собствените си принципи. Оставанете един и същ човек при всички ситуации. Скоро ще дойде самоуважението, последвано от високо самочувствие и увереност в собствената ви стойност.

• Обичайте себе си.

Подобни съвети могат да се чуват и четат постоянно. Най-мъдрото решение би било да се откажете от безсмисленото самоунищожение, постоянното сравнение с другите, опитите да промените в себе си това, което наистина не си струва да се променя. Не се тормозете, спокойно се приближете до огледалото и се усмихнете на собственото си отражение. Съгласете се, че сте щастливият притежател на вашата собствена индивидуалност, лични качества и характерни черти на външния ви вид. Не се опитвайте на всяка цена да бъдете същите като всички останали. Влюбете се в себе си и несигурността постепенно ще изчезне.

• Опитайте се да общувате само с хора с позитивно мислене. 

Труднно е да откриете такива личности. Все пак си струва да го формираме точно от такива, които няма да ви критикуват заради собственото си злорадство или завист. Потърсете хора, които точно и нежно ще посочват грешки, насърчават и подкрепят в трудни минути и искрено похвалят успеха Ви. Опитайте се да не общувате с песимисти.

• Спортувайте. 

Това ще помогне за подобряване на физическата форма, ще добави добро настроение и бодрост и, следователно, самочувствие.

• Не забравяйте да наблюдавате собствения си външен вид. 

Не само стойката, жестовете и походката са от голямо значение, но и прическата и начина на обличане. Това не означава, че определено трябва да закупите голям брой стилни, скъпи дрехи, защото дори добрите неща могат да се носят неграмотно, показвайки пълна липса на вкус. Основното е, че дрехите и прическите винаги изглеждат спретнати и привлекателни, в хармония помежду си по цвят и стил. Дрехите, обувките трябва да са удобни за носене. Дори на най-малкия дискомфорт може да добави още повече несигурност.

• Наблюдавайте израженията на лицето си. 

Подходяща фигура, стилни дрехи, удобни обувки и дори кралска поза няма да помогнат, ако изражението на лицето ви остане скучно или недоволно. Ако това вече се е превърнало в навик? Въпреки това, ходете често до огледалото и, забелязвайки познати непривлекателни изражения на лицето си, незабавно се отървете от тях. Усмихвайте се по-често, защото малко хора могат да харесат негативни, скучни хора. Взаимната приятелска усмивка на събеседника перфектно ще помогне да укрепите собствената си увереност.

One thought on “Как да изградим самочувствие и увереност с покритие”

  1. Лазар каза:

    Много поучителна информация супер!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.