Ползи от ряпата

Ползи от ряпата

За съжаление гастрономическата мода незаслужено измести ряпата от диетата. Проучването на свойствата показа, че ряпата съдържа много ценни микроелементи, витамини и основни органични съединения, които имат антиоксидантни, имуностимулиращи и регенериращи свойства. Наблюденията на учените доказват безспорните полезни качества както на кореноплодите, така и на листата от ряпа.

11 ползи от ряпата, доказани от науката

1 Има противотуморна активност

Ряпата съдържа ценни растителни вещества, които могат да потиснат развитието на злокачествени тумори. Например, високи дози аскорбинова киселина инхибират растежа и развитието на променените клетки.

Глюкозинолатите, открити в ряпата, имат изразен антиканцерогенен ефект   [1] . Те се класифицират като биологично активни вещества с мощна антиоксидантна активност. Редовният прием на глюкозинолати в организма предотвратява развитието на оксидативен стрес, един от основните фактори за развитието на рак.

Резултатите от няколко проучвания потвърждават, че високите дози глюкозинолати значително намаляват риска от развитие на различни форми на рак – белия дроб , дебелото черво, ректума   [2] ,   [3] ,   [4] ,   [5] .

Изследването на състава на корените от ряпа показа наличието на високи дози флавоноиди. Най-голямата част от тях се пада на антоцианините, известни със своите антиоксидантни и противотуморни свойства   [6] .

Лилавите зеленчуци и плодове, както и ряпата, съдържат високи дози антоцианини. Доказано е, че въвеждането на тези продукти в диетата предотвратява развитието на хронични патологии, някои заболявания, свързани с дегенеративни промени в различни видове тъкани   [7] .

Витамините С и Е, бета-каротинът, присъстващи в ряпата, имат мощни антиоксидантни свойства. Тези вещества неутрализират вредното въздействие на свободните радикали и предпазват от оксидативен стрес.

2 Влияе върху нивата на кръвната захар

Нормалните нива на кръвната захар са от основно значение за цялостното здраве. Това е от особено значение за благосъстоянието на пациентите със захарен диабет . Лабораторни опити с животни потвърдиха, че въвеждането на ряпа в диетата осигурява антидиабетичен ефект. Хипогликемичният ефект се осъществява благодарение на кемпферол. Той подобрява усвояването на захарите от мускулите, тоест превръща глюкозата в енергията, необходима на човек.

Наблюденията върху лабораторни плъхове се провеждат в продължение на 9 месеца. Всички животни са получавали диета с високо съдържание на захар. В същото време на всяко животно от опитната група се дава екстракт от ряпа дневно в доза от 100 mg от веществото на 1 kg телесно тегло. Анализът показа, че в тази група, за разлика от контролната група, има намаление на глюкозата и повишаване на инсулина   [8] .

В друго проучване са получени доказателства, че екстрактът от ряпа е в състояние да понижи холестерола и триглицеридите в кръвта. Този ефект е изключително важен за пациенти със захарен диабет, които имат метаболитно разстройство на фона на нестабилни нива на глюкоза.

Листата на ряпа имат и антидиабетни свойства – това е потвърдено от специално организирани проучвания. Например на лабораторните плъхове са давани високи дози екстракт от зелена ряпа в продължение на 28 дни – от 200 до 400 mg на 1 kg телесно тегло. Анализът показа при животни изразено понижение на нивото на захарта, общия холестерол и липопротеините с ниска плътност ( „лошия“ холестерол )   [9] .

Учените обясняват антидиабетните ефекти на ряпата със способността да повлияват високия клирънс на глюкозата, да потискат синтеза й в чернодробните клетки и да инхибират процеса на усвояване на въглехидратите. Всички части на растението съдържат изорамнетин, вещество, което инхибира активността на ензимите, характерни за усложнения ход на захарния диабет.

Ряпата не само регулира кръвната захар , но и предпазва панкреаса. За това е отговорен кверцетинът, който прониква в бета клетките и блокира механизмите на окисление.

3 Има противовъзпалителен ефект

Възпалението е реакция на организма към редица хронични заболявания, а именно артрит, злокачествени тумори, артериална хипертония, в резултат на калцификация на артериите. Факт е, че глюкозинолатите от ряпа се разграждат в организма до индоли и изотиоцианати – активни биохимични съединения, които имат противовъзпалителни свойства   [10] .

Арвелексин е един от индолите на ряпата, който може да блокира активността на провъзпалителни маркери като азотен оксид и други свободни радикали. Както знаете, свободните радикали са основният фактор за възпалението.

Лабораторните наблюдения върху животни показват способността на арвелексин да намалява симптомите на възпаление и увреждане на клетките на дебелото черво чрез инактивиране на възпалителните връзки   [11] .

4 Предпазва от патогенни бактерии

В процеса на асимилация на ряпата се отделят изотиоцианати от глюкозинолати – вещества, които имат свойството да инхибират растежа на патогенни микроби, включително бактерии. Лабораторните експерименти потвърждават, че изотиоцианатите на ряпата инхибират разпространението на опасни бактерии – Staphylococcus aureus , Escherichia coli   [12] .

Едно проучване в епруветка показа, че изотиоцианатите от ряпа и други кръстоцветни култури са повече от 85% антибактериални срещу резистентни на антибиотици щамове Staphylococcus aureus   [13] .

Изследователите са загрижени за нарастването на случаите на бактериална резистентност. Изотиоцианатите ще помогнат в борбата с това явление. Положителен ефект е показан от in vitro експерименти с екстракт от ряпа. Изотиоцианатите засилват действието на стандартните антибактериални лекарства, а също така пряко влияят върху растежа на бактериите   [14] .

Предварителните резултати от нови експерименти показват, че екстрактът от ряпа съдържа вещества с изразен противогъбичен ефект. Патогенните микроорганизми губят способността си да растат и да се размножават поради активността на фенолните киселини и флавоноидите.

5 Ряпа помага при заболявания на стомашно-чревния тракт

Въвеждането на ряпа в диетата достатъчно бързо нормализира процесите на храносмилане. Това се дължи на голямото количество фибри. Корените от ряпа отдавна се използват в народната медицина при проблеми със стомаха и червата.

Резултатите от медицински наблюдения потвърждават способността на фибрите от ряпа да улесняват естественото прочистване на червата и да намаляват риска от дивертикулоза   [15] .

Според лекарите е достатъчно да се консумират 30 г растителни фибри, за да се намали рискът от дивертикуларна болест с повече от 40%   [16] .

Активните вещества от ряпа се борят с бактериите Helicobacter pylori , които причиняват стомашни язви . Гастроентеролозите твърдят, че редовната консумация на ряпа помага при запек , метеоризъм и подуване на корема .

6 Помага за контролиране на теглото

Ряпата принадлежи към зеленчуците без нишесте, което означава, че има ниско съдържание на калории и минимален гликемичен индекс. Системното използване на ряпа намалява нивата на глюкозата, което със сигурност помага за поддържане на оптимално тегло   [17] ,   [18] .

7 Подобрява състоянието на костите, предотвратява развитието на остеопороза

Ряпата съдържа високи дози калций и фосфор, минерали, които допринасят за плътността на костите. Витамин К, който се съдържа и в кореноплодните култури, допринася за пълното усвояване на калция и фосфора. Глюкозинолатите помагат за костното обновяване   [19] ,   [20] .

Проучванията показват, че витаминно-минералният състав на ряпата помага за намаляване на риска от деминерализация на костите при остеопороза и намаляване на вероятността от фрактури.

8 Предпазва чернодробните клетки

Проучванията потвърждават, че антоцианините и серните съединения на ряпата могат да предотвратят увреждане на черния дроб. Лабораторните експерименти показват, че глюкозинолатите предпазват хепатоцитите от токсични увреждания. Това е установено при изследване на плъхове с интоксикация   [21] .

Доказано е, че ряпата ускорява прочистването на черния дроб от продуктите на разпада на алкохола и лекарствата. Неговите съединения подпомагат синтеза на основни чернодробни ензими. Например флавоноидите, полифенолите и аскорбиновата киселина осигуряват регенерацията на увредените хепатоцити.

9 Лекува сърцето и кръвоносните съдове

Комбинацията от противовъзпалително, антиоксидантно и антидиабетно действие осигурява изразен превантивен ефект на ряпа срещу сърдечно-съдови заболявания   [22] . Важна роля в това играят растителните мазнини, които помагат за регулиране на холестерола в кръвта.

10 Помага за намаляване на анемията

Желязодефицитната анемия остава едно от най-честите заболявания на кръвта. Именно желязото е основното вещество в структурата на хемоглобиновия протеин, който е част от еритроцитите.

Ряпата съдържа достатъчно желязо, за да се справи с анемията и да премахне умората, когато се консумира редовно.

Витамин С в ряпата осигурява пълното усвояване на желязото, което влиза в организма с други храни.

11 Нормализира процесите на паметта

Зелените от ряпа съдържат високи дози холин, който е отговорен за запазването на най-важните когнитивни функции на мозъка   [23] .

Холинът е включен в структурата на клетъчните мембрани и подобрява механизмите за съхранение и възпроизвеждане на информация. В допълнение, той действа като ключов елемент от невротрансмитерите, облекчава симптомите на възпаление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.