Можете ли да пиете алкохол докато сте на диета

Можете ли да пиете алкохол докато сте на диета

Много хора не са сигурни дали алкохолът може да се консумира при диета и препоръките по този въпрос могат да бъдат противоречиви. Затова и нашия кратък отговор е – „НЕ“ – Не може да пиете алкохол по време на диета.

Тази статия на dietyc.com ще видите някои доказателства за това защо не може да пиете алкохол докато сте на диета.

Алкохолът съдържа празни калории

Алкохолът е богат на празни калории. Това означава, че съдържа много калории без витамини, минерали и други основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.

Това може не само потенциално да допринесе за хранителни дефицити, но може да доведе и до увеличаване на теглото с течение на времето.

Алкохолът е вторият най-калоричен хранителен елемент след мазнините – съдържа 7 калории на грам (1).

Добавянето дори на една порция алкохол към вашата диета всеки ден може да добави стотици допълнителни калории. Същевременно това не компансира за липса на протеини, фибри или микроелементи.

Ако не коригирате диетата си, за да отчитате тези допълнителни калории, те могат да доведат до наддаване на тегло.

РЕЗЮМЕ

Алкохолът съдържа голям брой калории, но е с ниско съдържание на важни хранителни вещества като протеини, фибри, витамини и минерали.

Алкохолът може да забави изгарянето на мазнини

Проучванията показват, че тежкото пиене може да блокира изгарянето на мазнините и да попречи на загубата на тегло .

Това е така, защото когато пиете алкохол, тялото ви го метаболизира преди други хранителни вещества, за да го използва като гориво (2).

Това може да забави изгарянето на мазнините и да причини допълнителни въглехидрати, протеини и мазнини във вашата диета да се съхраняват като мастна тъкан, което води до излишни телесни мазнини (3).

Злоупотребата с алкохол може също да намали разграждането на мазнините. Също да увеличи синтеза на мастни киселини, което води до натрупване на триглицериди в черния дроб. С течение на времето това причинява състояние, наречено мастна чернодробна болест (4).

Това не само може да има пагубно въздействие върху талията ви, но и да има сериозни последици, когато става въпрос за вашето здраве.

РЕЗЮМЕ

Алкохолът е с приоритет пред други хранителни вещества за метаболизма в тялото ви. Може да забави изгарянето на мазнините и да увеличи съхранението на мазнини.

Прекомерният прием може да бъде свързан с наддаване на тегло

Няколко проучвания показват, че умереното пиене може да бъде свързано с намален риск от наддаване на тегло (56).

От друга страна, прекомерните количества алкохол постоянно се свързват с наддаване на тегло в наблюдателни проучвания.

Едно проучване при 49 324 жени установи, че тежките пиячи, които консумират най-малко две напитки на ден, са увеличили шансовете за наддаване на тегло в сравнение с тези, които не пият (7).

Друго проучване при близо 15 000 мъже показа, че повишената консумация на алкохол е свързана с по-висок риск от наддаване на тегло за период от 24 години (8).

Следователно, независимо дали сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати или не, най-добре е да пиете алкохол умерено, което се определя като едно питие на ден за жени и две напитки на ден за мъже (10)

РЕЗЮМЕ

Умереното пиене на алкохол може да бъде свързано с по-нисък риск от наддаване на тегло. Въпреки това, прекомерният прием е свързан с по-висок риск от наддаване на тегло в обсервационни проучвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.