Хипогликемията. Усещане при падане на захарта

Хипогликемията. Усещане при падане на захарта

Хипогликемия или ниската кръвна захар е изпитвана от всички нас в даден момент от живота си. Въпреки това, ако хипогликемията продължава, това може да бъде признак на по-сериозни състояния като диабет и дори артрит. И така, какво е хипогликемия – и как да се справим с това явление, което съществува от много векове? Ние от Dietyc.com смятаме, че трябва да се подходи комплексно към лечението на хипогликемията. Като се фокусираме върху явленията на дисбаланс в организма. Нашата задача е да помогнем на тялото да поддържа нормални нива на кръвната захар и да подобри цялостното здраве.

Какво представлява хипогликемията?

Хипогликемията е състояние, което възниква, когато тялото има ниски нива на захар или глюкоза в кръвта. Глюкозата е източник на енергия и хранителни вещества за тялото, така че ниските нива на глюкоза пречат на тялото да функционира оптимално и може да доведе до много симптоми, включително замаяност, припадък, замъглено съзнание и мускулна слабост.

Когато ядем храни с високо съдържание на глюкоза, като сладкиши, шоколад, захар, хляб, тестени изделия и някои плодове, глюкозата се абсорбира в кръвния поток и се пренася до различни части на тялото, включително сърцето и мозъка като енергиен източник. Нашият панкреас реагира на този прием на захар, като освобождава хормона инсулин, който помага за обработката и разграждането на глюкозата в тялото. Инсулинът също помага на клетките да абсорбират глюкозата, а излишъкът се изпраща в черния дроб за съхранение и метаболизъм.

При нормални условия, когато нивата на кръвната глюкоза са ниски, хормон, наречен глюкагон, сигнализира на черния дроб да освободи съхранените запаси от глюкоза. Така поддържа нивата на кръвната захар стабилни. Но когато на всеки етап от този процес има спиране или нарушение, нивото на кръвната захар става небалансирано. Така се развиват симптоми на хипогликемия.

Хипогликемията обикновено се разделя на два вида: реактивна и нереактивна.

 • Симптомите на реактивна хипогликемия обикновено са причинени от свръхпроизводство на инсулин. Това може да бъде резултат от консумацията на храни или напитки с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати. Тялото се претоварва, да произвежда инсулин и да разгражда цялата изядена захар. Такива симптоми могат да се появят в рамките на няколко часа след хранене.
 • Нереактивната хипогликемия не е свързана с приема на храна. То се влияе от фактори като фамилна анамнеза и други заболявания, с които тялото ви се бори. Ако имате някакво заболяване, което засяга черния дроб, бъбреците или сърцето, тялото ви може да не обработва правилно глюкозата, което води до хипогликемия.

Признаци и симптоми на хипогликемия

Причините за хипогликемия са разнообразни и индивидуални. Същото може да се каже и за нейните симптоми. Въпреки това, има нещо общо, което повечето пациенти с хипогликемия имат общо – в даден момент те са изпитали симптоми на ниски нива на кръвната захар. Най-честите от тези симптоми са:

 • Глад. Стомахът ви ръмжи ли през деня? Това обикновено е знак, че кръвната ви захар е ниска и тялото ви е много гладно.
 • Замъглено съзнание. Ако губите фокус лесно по време на работа, причината може да е хипогликемията. Пациентите, които изпитват замъглено съзнание, описват това състояние по следния начин: объркано съзнание, „каша в главата“, трудно е да се мисли.
 • умора . Чувството на умора, изтощение, проблеми със заспиването и дори болки в тялото в края на деня може да означава, че имате ниска кръвна захар.
 • Промени в настроението. Ако често изпитвате промени в настроението през целия ден или ако промените в настроението дори ви причиняват главоболие, това показва дисбаланс в нивата на кръвната ви захар.
 • Световъртеж. Чувствали ли сте се някога замаяни в училище или на работа? Имахте ли ли сте припадк? Тези симптоми могат да бъдат причинени от ниска кръвна захар.
 • Тревожност. Имахте ли нервен ден? Всеки от нас има много стрес в живота, но ако тревожността и притеснението не ви пускат цял ​​ден, вероятно имате ниска кръвна захар. Хипогликемията може да бъде причинена и от пропускане на хранене, което причинява колебания в кръвната захар през целия ден. Обилното пиене, парадоксално, също може да понижи нивата на кръвната захар с течение на времето. Алкохолът може да доведе до временен скок на кръвната захар, но след няколко часа нивата на захарта в тялото рязко се понижават.

Кой е изложен на риск от хипогликемия?

Строго погледнато, всеки е изложен на риск от хипогликемия. И при деца, и при възрастни симптомите на хипогликемия могат да се появят на всяка възраст, особено ако диетата им е с високо съдържание на захар и въглехидрати. Също така, имайте предвид, че хипогликемията, подобно на диабета, се предава по наследство, така че може да сте предразположени към инсулинова резистентност, а с това и към ниска кръвна захар.

Конвенционално лечение на хипогликемията

Американската диабетна асоциация препоръчва да приемате 15-20 грама въглехидрати (за глюкоза) и след това да наблюдавате нивата на кръвната си захар в продължение на 15 минути, за да проверите за скокове в нивата на захарта. Ако ниските нива на кръвната захар продължават, повторете тази процедура, докато нивата на кръвната захар се стабилизират. Веднага след като нивото на кръвната захар е нормално, се препоръчва лека закуска или хранене, така че тялото да получава хранителни вещества и стомахът да не е празен.

Интегративен подход към лечението на хипогликемия

Традиционно използваните терапии се фокусират върху терапията или контрола на хипогликемията, докато интегративният подход е по-фокусиран върху превенцията. Има няколко неща, които можете да направите, за да останете здрави и да избегнете или намалите ефектите от хипогликемията:

1. Не забравяйте да ядете храни с високо съдържание на протеини и фибри и ниско съдържание на захар.

 • Включете протеини във всяко хранене – риба, яйца, тофу , темпе; – всяко месо или неговите вегетариански алтернативи, които включите в диетата си, ще бъдат полезни. Когато готвите, заменете маслото и маргарина с кокосово масло , зехтин или масло от авокадо, за да добавите здравословни мазнини, които поддържат нивата на кръвната захар стабилни по-дълго.
 • Опитайте се да ядете по-малко, но по-често през целия ден. Ние препоръчваме ядки или микс от сушени плодове и ядки като закуска в училище и на работа, защото са с високо съдържание на протеини и засищащи.
 • Намалете количеството сладки напитки и сладкиши в диетата си и това ще увеличи инсулиновата резистентност.

2. Яжте здравословни въглехидрати.

 • Не всички въглехидрати са лоши! Здравословните въглехидрати, които трябва да включите в диетата си, са кафяв ориз , бобови растения, сладки картофи и боб . За да поддържате кръвната си захар стабилна през целия ден, заменете рафинираните въглехидрати като сладолед, шоколад или бисквитки с алтернативи.
 • Хранете тялото си със здравословни въглехидрати, така че когато ходите или тренирате във фитнеса, тялото ви има запаси от глюкоза и няма да се чувствате замаяни или зле.
 • Избягвайте бързо хранене и пържени храни, сладки напитки, сладки алкохолни напитки и силно преработени храни, защото всички те могат да повишат нивата на глюкозата ви.

3. Приемайте хранителни добавки.

Има хранителни добавки, които могат да помогнат за повишаване на нивата на кръвната захар и поддържане на нивата на инсулина стабилни. Ето нашите любими:

 • Хром. Този микроелемент взаимодейства с инсулина, като помага за намаляване на инсулиновата резистентност и ефективно разграждане на глюкозата. Хромът е известен със своите противовъзпалителни и антихипогликемични ефекти върху тялото. Добавка като хром пиколинат или GTF-хром ще ви даде дозата хром, от която се нуждаете, за да поддържате нормални нива на кръвната захар. Тези добавки трябва да се приемат след хранене.
 • Суроватъчен протеин . Суроватъчният протеин снабдява тялото с незаменими аминокиселини като глутамин, който помага за стабилизиране на запасите от захар в организма. Може да помогне за предотвратяване на скокове на кръвната захар. Ако не можете да понасяте суроватъчен протеин, опитайте оризов протеин или конопен протеин .
 • Омега 3 . Здравословните мазнини като омега 3 помагат на тялото ви да съхранява хранителните вещества по-ефективно, така че да не изпитвате скокове на кръвната захар. Омега-3 мастни киселини, като рибено масло, също намаляват възпалението, което може да бъде резултат от хипогликемия и ниска кръвна захар.
 • Корен от глухарче . Коренът от глухарче е чудесен за поддържане на нивата на кръвната захар и е полезен за панкреаса. Опитайте да пиете чай от глухарче няколко пъти на ден или да добавите глухарче към любимите си смутита.
 • Бял трън . Полезен е и за черния дроб и панкреаса и е в състояние да нормализира нивата на кръвната захар. Препоръчва се стандартна доза от 200 mg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.