Ля ля ля лято 2022 идва! Бъдете готови!

Ля ля ля лято 2022 идва! Бъдете готови!

Лято е! Време за плажни дни, партита край басейна и ваканции. Също така е чудесно време за преобразяване на грижата за кожата.

По-дългите часове на дневна светлина и горещо, сухо или влажно време могат да повлияят на кожата ни по различен начин от по-студените и тъмни дни на зимата.

Някои стъпки за грижа за кожата през лятото може да зависят от това къде живеете.

Други стъпки, като нанасяне на слънцезащитен крем и въздържане от прекомерен душ, са важни за всички.

Съветите за красота по-долу ще ви помогнат да се насладите на слънцето, като имате предвид здравето на кожата.

Независимо дали става дума за изпитан и истински режим за грижа за кожата, колко често миете косата си или козметиката, която ви интересува, красотата е лична.

Ето защо разчитаме на разнообразна група от писатели, преподаватели и други експерти, за да споделят своите съвети за всичко – от начина, по който приложението на продукта варира до най-добрата маска за вашите индивидуални нужди.

Препоръчваме само нещо, което наистина обичаме, така че ако видите връзка към магазин към конкретен продукт или марка, знайте, че е внимателно проучено от нашия екип.

Нанасяйте често слънцезащитен крем

Ако не правите нищо друго за кожата си това лято, носете слънцезащитен крем.

Потърсете слънцезащитни продукти, които предлагат:

  • поне SPF 30
  • широкоспектърна защита
  • защита на устните

„Най-важното нещо е, че трябва да предпазите кожата си от слънцето“, казва Елизабет Муланс , д-р, сертифициран дерматолог. Ако не го направите, „кожата ви ще старее по-бързо и ще увеличи риска от рак на кожата“.

Важно е да нанасяте слънцезащитен крем по всяко време, когато сте на слънце, включително през зимните месеци. Склонни сме да прекарваме повече време навън, когато е по-топло, обикновено от юни до септември в Съединените щати.

Фондацията за рак на кожата казва, че ежедневната употреба на SPF 15 може да намали риска на човек от развитие на меланом с 50 процента и плоскоклетъчен карцином (SCC) с около 40 процента. Освен това предпазва кожата ви от преждевременно стареене.

Mullans казва на пациентите си да се качат малко по-високо през лятото и да използват слънцезащитен крем със SPF 30.

„Има огромна разлика по отношение на блокираните лъчи между 15 и 30 фактор, но над 30 няма голяма разлика“, казва тя.

Друга фраза, която ще искате да потърсите върху бутилката, е „широкоспектърна“, което означава, че слънцезащитният крем предпазва кожата както от UVA, така и от UVB лъчи. Бари Голдман , доктор по медицина, базиран в Ню Йорк сертифициран дерматолог, казва, че и двата вида UV лъчи допринасят за развитието на рак на кожата.

След това типът слънцезащитен крем, който използвате, се свежда главно до личните предпочитания.

„Най-добрият слънцезащитен крем за някого е слънцезащитен крем, който този човек ще използва“, казва Муланс.

Mullans лично търси слънцезащитен крем на минерална основа с цинков оксид и титанов диоксид, които са физически блокери, а не химически блокери.

Джойс Парк , доктор по медицина, базиран в Калифорния сертифициран дерматолог, казва да се прилага повторно на всеки 2 часа. Трябва да нанесете достатъчно слънцезащитен крем върху тялото си, за да напълните чаша, казва тя.

И не забравяйте устните си.

„Повредите от слънцето се появяват по-късно. Виждам хора с рак на кожата на устните“, казва Голдман.

Много марки специално продават слънцезащитни продукти за устни. Mullans предлага да намерите такъв с поне SPF 30.

ДОЛНИЯ РЕД

Важно е да нанасяте слънцезащитен крем ежедневно, за да намалите риска от рак на кожата, независимо от времето. Потърсете слънцезащитен крем с широкоспектърен SPF 30+ и го нанасяйте отново на всеки 2 часа. И не забравяйте за устните си!

Продължавайте да овлажнявате

Най-общо казано, въздухът не е толкова сух през лятото, колкото през зимата. И все пак Goldman не препоръчва да се откажете от овлажнителя – кожата ви все още може да изсъхне през лятото.

Въпреки това, тежкият овлажнител може да се почувства сякаш тежи лицето ви, когато е горещо. Голдман предлага да се намери по-лек. Започнете, като вземете проби, ако можете, в козметичната пътека на аптеката.

„Използвам теста за кетчуп на Хайнц“, казва той. „Ако е течен, е по-тънък.“

Муланс се съгласява. „Много от нас използват по-тежки овлажнители през зимата [отколкото през лятото].“

Mullans препоръчва да намерите овлажнител със SPF, за да осигурите допълнителен слой защита. Просто не го слагайте сутрин и си мислете, че може да замени слънцезащитния крем през целия ден.

„Просто не е достатъчно“, казва тя. „Имате нужда от поне SPF 30 и да нанасяте отново на всеки 2 часа [ако сте на слънце].“

ДОЛНИЯ РЕД

Поддържайте летния си овлажнител лек със SPF.

Бъдете по-пестеливи с грима

В по-топлите дни носенето на много грим може да се почувства като ненужен допълнителен слой. А ако се потите, гримът ви ще се свали по-лесно.

Прегърнете сезона и намалете рутината си за гримиране. Кожата ви ще се наслади на почивката.

„Носването на по-малко грим позволява на кожата да диша“, казва Голдман. „Това е като спането без чорапи позволява на краката ви да дишат.“

Използвайте грим със SPF

Залепването на слънцезащитния крем върху безупречно нанесения ви грим може да не звучи много привлекателно. Но ако присъствате на следобедна сватба на открито или имате дълъг обяд на открито, все пак ще имате нужда от защита.

Потърсете овлажнители със следните качества:

  • тониран
  • поне SPF 30
  • лек

„Трудно е да разбереш колко пудра нанасяш на лицето си“, казва Парк. „Харесвам слънцезащитните пудри, тъй като е лесно да се нанасят върху грим, но никога не бих предложила да използвате пудра като единствен източник на слънцезащитен крем.“

„Обърнете слънцезащитната пудра, така че да е с главата надолу“, обяснява Парк. „Почукайте много силно три до четири пъти върху равна повърхност. Когато свалите капачката, прокарайте пръста си през четката, за да можете да видите струйка прах във въздуха, за да сте сигурни, че имате достатъчно продукт в космите на четката. След това кандидатствайте.”

ДОЛНИЯ РЕД

Опитайте тониран овлажнител със SPF 30+ за оптимална комбинация от грим и слънцезащитен крем.

Не забравяйте да следвате указанията за прахообразните слънцезащитни продукти. Обърнете пудрата, нанесете я три силни потупвания и се уверете, че има достатъчно пудра върху четката, преди да нанесете.

Ексфолирайте веднъж или два пъти седмично

Слънцезащитният крем е важен, а потта е естественият начин за охлаждане на тялото. Но и двете могат да повлияят на порите ви. Ето къде идва ексфолирането .

„Помага за отпушване на порите и намалява петната“, казва Голдман, но предупреждава да не се прекалява.

Най-добре е да не ексфолирате, ако сте изгорени на слънце. Оставете кожата да се излекува сама без допълнителен дразнител.

Въпреки че е добре да се ексфолирате по-често през лятото, отколкото през зимата, Goldman все пак предлага да се ограничи до веднъж или два пъти седмично.

„Ще получите изгорен от вятъра вид, а кожата ще стане стегната, напукана и лющеща се, ако го правите твърде често“, казва той. „Кожата ти така или иначе се обръща. Просто искате да премахнете остатъците от потта, SPF и маслото.

ДОЛНИЯ РЕД

Ексфолирането повече от веднъж или два пъти седмично може да доведе до опъване и напукване на кожата. Никога не ексфолирайте изгорената от слънцето кожа.

Автотен за здравословен блясък

Хората, които са по-склонни към тен, отколкото да изгарят, може да искат да пропуснат слънцезащитния крем – но дори ако тенът не е болезнен, той все още е технически увреждане от слънцето .

„Няма такова нещо като здравословен тен“, предупреждава Парк. „Потъмняването на кожата е в отговор на UV радиация, причиняваща увреждане на клетките на кожата ви.“

„Нанасяйте отново всеки ден, докато получите желания цвят“, казва тя.

ДОЛНИЯ РЕД

Всички слънчеви загари са резултат от увреждане от слънцето. Вместо това изберете продукт за автобронзиране без слънце.

Носете слънцезащитни аксесоари и облекло

Летните дрехи за носене включват:

  • широкополи шапки
  • UV-400 слънчеви очила
  • тъмни дрехи с тъкани или UV абсорбатори

„Винаги нося широкопола шапка навън през лятото, дори когато разхождам кучето си“, казва Муланс.

Шапките могат да помогнат за предпазване на лицето и очите от слънцето. Слънчевите очила също помагат.

„Не мога да ви кажа колко колеги са израснали във Флорида, които са на същата възраст като мен, и те просто имат тези дълбоки линии от кривогледство през цялото време“, казва Голдман.

Той предлага да потърсите чифт слънчеви лъчи с UV-400 на етикета за оптимална защита.

Що се отнася до дрехите, Муланс казва, че плътно тъканите тъкани, като деним, и свободните, тъмни цветове предлагат най-добрата защита от слънцето.

Облечете се умно

Дънките и дългата черна тениска не са точните дрехи по време на горещините. Някои марки правят по-леки, по -подходящи за лятото дрехи с химически UV абсорбатори или багрила, за да блокират слънчевите лъчи. UPF 50+ ще ви осигури най-голямо покритие.

Мийте лицето си – но не постоянно 

Когато е горещо, може да почувствате нужда да миете лицето си или да си взимате душ постоянно. Експертите съветват да не го правят.

„Вашето тяло създава естествени овлажняващи фактори, които задържат вода в кожата“, казва Голдман. „Когато ги измиете, горната част на кожата може да бъде дехидратирана.“

Вместо това Голдман съветва да вземате душ веднъж на ден и след тренировка. Изплакнете лицето си с нежен почистващ препарат и хладка вода сутрин и вечер. Можете също да се измиете с хладка вода след изпотяване.

Ако откриете, че се потите, Mullans предлага да използвате попивателни хартии. Тези хартии не изискват вода, но ще абсорбират потта от лицето ви.

ДОЛНИЯ РЕД

Вземете душ само веднъж на ден и след тренировка, ако е необходимо. Мийте лицето си сутрин и вечер, за да избегнете изсушаване на кожата.

Използвайте попивателни хартии през целия ден, за да премахнете потта.

Вместо заключение от Dietyc.com

Лятото обикновено е по-топло и по-слънчево от зимата. Естествено е кожата ви да има различни нужди.

Когато прекарвате повече време на слънце, важно е да внимавате за слънцезащитните продукти. Намерете широкоспектърен SPF 30 и нанасяйте отново на всеки 2 часа, за да предпазите кожата си от преждевременно стареене и рак на кожата.

Опитайте лек овлажнител и по-леки гримове, като ексфолирате не повече от веднъж седмично. Ако искате здравословен блясък, изберете автобронзант или тониран овлажнител и пудра със SPF.

Покрийте с дрехи и аксесоари и помислете да добавите малко с UPF 50+ към гардероба си.

Удобни за лятото ежедневни навици за красота ще поддържа кожата ви щастлива и здрава през целия сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.