4 антиоксиданта в подкрепа на здравословен микробиом на кожата

4 антиоксиданта в подкрепа на здравословен микробиом на кожата

Какво представлява микробиомът на кожата?

Кожата е нашият най-голям орган. Той служи като физическа защита срещу чужди организми и вредни вещества.

Неговият микробиом се състои от голямо разнообразие от микроорганизми, включително бактерии, вируси и дори гъбички. Повечето от тях не представляват никаква вреда и съществуват в симбиоза с нас, изпълнявайки редица важни функции, например, оформяйки телесната миризма или дори укрепвайки имунната система.

Поддържането на здрава кожа и нейния сложен микробиом зависи от храненето и околната среда.

‌‌Анатомия на кожата

Кожата се състои от три слоя. Първият е епидермисът, който представлява няколко слоя зрели кожни клетки. Той служи като първа отбранителна линия и върху него живеят милиони микроорганизми в перфектен баланс.

По-долу са разположени дермата, потните и мастните жлези, космените фоликули, както и малките кръвоносни съдове, които доставят хранителни вещества в горния слой на кожата и премахват отпадъците.

Този слой е дом и на различни микроорганизми, включително бактерии и гъбички. Те образуват телесна миризма, която се забелязва по време на натоварване и изпотяване. Подкожният слой е разположен най-дълбоко. Състои се главно от мастна тъкан, като през нея преминават по-големи кръвоносни съдове. Той е дом на по-малко микроорганизми, но е важен за тургора на кожата.

Храненето влияе върху състоянието на кожата, а кожата от своя страна отразява общото състояние на тялото. Поддържането на балансиран кожен микробиом е важно, тъй като симбиотичната връзка с него поддържа здравия му вид. Липсата на хранителни вещества може да накара тези микроорганизми да причинят повече вреда, отколкото полза.

‌‌Овлажняване на кожата

За да се поддържа еластичността на кожата, е важно тя да се поддържа хидратирана, тъй като клетките са повече от 50% вода. Дехидратираната кожа може да изглежда суха, лющеща се и стегната. Също така може да сърби и да се напуква, причинявайки нахлуване на бактерии и развитие на кожни инфекции като целулит. Освен това, за да запази еластичността и стегнатостта си, дехидратираната кожа стимулира увеличеното производство на масло от мастните жлези, което може да причини запушвания и последваща инфекция на порите.

Ако рядко се чувствате жадни и урината ви е безцветна или леко жълта, значи имате достатъчно влага в тялото си. Нуждата от вода е индивидуална – някой се нуждае от до 15 чаши на ден, а някой има нужда от няколко чаши. Всичко зависи от нивото на активност. Ако не харесвате вкуса на чистата вода, можете да използвате различни вкусове, за да увеличите приема на вода.

‌‌Поддържане на кожата чиста

Поддържането на чиста и суха кожа е също толкова важно, колкото и пиенето на достатъчно вода, за да я поддържате хидратирана. Излишната влага може да доведе до свръхрастеж на бактерии и гъбички и последващи локализирани кожни инфекции. Това е особено важно след изпотяване, тъй като влагата, останала в гънките и труднодостъпните места, е обект на по-голямо триене и няма достъп до светлина, което само засилва растежа на бактерии и гъбички. Поради това могат да се развият гъбични инфекции, например, трихофития, кандидоза на кожата, епидермомикоза на краката и много други. Ето защо е важно да поддържате кожата суха и да носите абсорбиращи дрехи като мембрана или памук.

Поддържането на ръцете ви чисти също е от решаващо значение за здравето на кожата, тъй като най-вероятно е те да влязат в контакт с околната среда. Освен това докосваме лицето си с ръце средно повече от 10 пъти на час. Съответно е важно да миете ръцете си често с антибактериален  сапун  и вода за поне 20 секунди. Ако нямате под ръка сапун и вода, можете да използвате дезинфектант за  ръце  с поне 60% алкохол.

Когато използвате антисептик, не забравяйте да нанесете и  хидратиращ лосион без аромат  , тъй като алкохолът изсушава кожата, което води до напукване, дразнене и незначителни локализирани кожни инфекции.

‌‌Протеините са важни за кожата

За да процъфтява микробиомът на кожата, е необходима солидна основа. Основният структурен елемент на кожата е колагенът – най-разпространеният протеин в организма. Той също така е отговорен за поддържането на структурата, твърдостта и твърдостта на кожата. Естественият процес на стареене на кожата може да бъде спрян чрез прием на  колагенови добавки .

Веднъж консумирани, те могат да поддържат хидратацията и еластичността на кожата – протеинът се разпада на съставните си елементи, които се доставят в кожата. В сравнение с плацебо, дори е доказано, че добавките с колаген имат потенциал да намалят появата на бръчки около очите. Има различни препоръки за дневна доза. Някои изследвания показват 1,5-2,5 грама на ден, докато други могат да достигнат до 10 грама на ден.

‌‌Четири основни антиоксиданта за кожата

Кожата е изложена на силен оксидативен стрес, главно поради излагане на ултравиолетовото лъчение на слънцето. Нормалните метаболитни реакции и използването на козметика също допринасят. В микробиома на кожата се поддържа деликатен баланс, който може да бъде нарушен от силен оксидативен стрес, който може да доведе до влошаване на състоянието на кожата и дори до по-бързото й стареене. Ето защо е важно да се придържате към диета, богата на антиоксиданти и следните витамини.

Витамин С и борбата срещу стареенето

Витамин С  е съществен компонент на здравословната диета на човека, тъй като тялото ни не може да го произвежда самостоятелно. Витамин С е богат на пресни плодове, цитрусови плодове и много люти чушки. Може да бъде полезен в  локални серуми, тъй като е основният компонент на кожния колаген. Той може да бъде ефективен в борбата с обезцветяването на кожата и защита срещу застаряващото излагане на слънце. Когато се приема през устата, витамин С действа и като антиоксидант и може да помогне за защита на кожните клетки от увреждане, причинено от свободните радикали.

Защитни свойства на витамин Е

Витамин Е  е друг антиоксидантен витамин, който може да помогне в борбата със стареенето, като предпазва колагена и мастните тъкани под дермата. Той се съдържа в шафраново масло, царевица, соя и някои видове месо. Витамините Е и С могат да се допълват взаимно при намаляване на клетъчните увреждания, когато са изложени на ултравиолетово лъчение върху кожата.

Витамин А и слънцезащита

Метаболитните предшественици на витамин А  са каротеноидите, които включват бета-каротин, ликопен и ретинол. Те са високоефективни антиоксиданти и могат да предпазят тялото от увреждане от слънцето. Бета каротинът се  съдържа в морковите, тиквата, сладките картофи, мангото и папаята. Приемът на добавки с бета-каротин може да помогне за намаляване на тежестта на слънчево изгаряне след прекалено дълго излагане на слънце.

За разлика от бета-каротина, ликопенът се  съдържа в червени плодове като домати, дини и други червени плодове. Ликопенът е първият, който се разгражда, когато е силно изложен на ултравиолетова светлина, така че добавките с тази съставка могат да помогнат за предотвратяване на допълнителни щети.

Ретинолът  е друг важен каротеноид, който не може да бъде синтезиран от организма. Това е от съществено значение за растежа на нови кожни клетки и подкрепа за горните слоеве на кожата. Те са богати на мазни храни: мляко, яйчен жълтък, сирене с високо съдържание на мазнини. Пероралните и локални продукти с ретинол могат да помогнат за предотвратяване на тежко стареене на кожата от интензивно излагане на слънце.

Витамин D и възпаление

Нашето тяло може да произвежда витамин D самостоятелно  . По-голямата част от този процес протича под въздействието на слънчевата светлина и кожата е най-ангажирана в синтеза на витамин D. Витамин D има много функции в организма, включително регулиране на имунния отговор и борба с възпалението.

С напредването на възрастта способността на организма да синтезира витамин D намалява, така че е важно да приемате добавки, особено ако сте на закрито за дълго време. Американската академия по дерматология препоръчва минимум 200 IU витамин D на ден за възрастни и по-висока доза от 400 IU за хора над 50 години. Безопасната доза за витамин D е 10 000 до 40 000 IU на ден.

‌‌Билкови антиоксиданти за кожата

Зеленият чай  показа ползи за кожата. Локалните препарати със зелен чай могат да повишат еластичността на кожата. Също така може да облекчи увреждането на кожата от прекалено излагане на слънце.

Куркуминът , който е основният компонент на  куркумата , може да поддържа тялото срещу оксидативен стрес. Куркумата може да се добавя към любимите ви ястия като подправка, да се пие като млечен чай или да се приема с добавки. Подправките, които поддържат възпалението, могат да бъдат полезни при хронични възпалителни състояния на кожата.

‌‌Може ли пробиотиците да бъдат полезни за кожата?

Подобно на чревната микрофлора, кожният микробиом също е в деликатен баланс. Смята се, че приемането на пробиотични добавки  , особено с естествените обитатели на стомашно-чревния тракт – бактериите лактобацили и ентерококи, може да бъде от полза и за микробиома на кожата. Проучванията показват, че здравата чревна флора може да повлияе на имунния отговор и да намали възпалението, като по този начин намалява вероятността от развитие на кожни инфекции (като акне) и симптоми на други хронични възпалителни кожни заболявания.

Не забравяйте, че тялото, кожата и нейният микробиом се нуждаят от правилния баланс. Здравословната диета, богата на витамини и антиоксиданти, ще подобри здравето на вашата кожа и нейния микробиом. Често миейки ръцете си, няма да излагате себе си и близките си на риск. И накрая, не забравяйте да поддържате повърхността на кожата си суха и да пиете достатъчно течности, за да поддържате кожата си млада и здрава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.