Лекарство със семаглутид – Wegovy, като алтернатива на Ozempic

Лекарство със семаглутид – Wegovy, като алтернатива на Ozempic

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри съдържащия семаглутид продукт Wegovy® от Novo Nordisk. Вместо лечение на диабет, показанието е наднормено тегло. В клиничните проучвания субектите са загубили много килограми.

Семаглутид отдавна е известен като антидиабетно средство и е на пазара под името Ozempic® от 2018 г. През 2022 година се появи на пазара за втори път под името Wegovy®.

Лекарственият продукт е показан като допълнение към нискокалорична диета и режим с повишена физическа активност за контролиране на теглото, включително за намаляване на тегло и поддържане на теглото, при възрастни с първоначален индекс на телесната маса (ИТМ) от:
• ≥30 kg/m2 (затлъстяване), или
• ≥27 kg/m2 до <30 kg/m2 (наднормено тегло) при наличие на поне едно, свързано с теглото съпътстващо заболяване, като дисгликемия (предиабет или захарен диабет тип 2), хипертония, дислипидемия, обструктивна сънна апнея или сърдечносъдово заболяване.

Семаглутид е аналог на GLP-1 с 94% степен на хомоложност спрямо човешкия GLP-1. Семаглутид действа като GLP-1 рецепторен агонист, който селективно се свързва към GLP-1 рецептора, прицелен за естествения GLP-1, и го активира.

GLP-1 е физиологичен регулатор на апетита и приема на калории, като GLP-1 рецепторът присъства в няколко области на мозъка, участващи в регулирането на апетита. Изследванията върху животни показват, че действието на семаглутид в мозъка се осъществява чрез рецептора за GLP-1. Семаглутид има пряко влияние върху области от мозъка, участващи в хомеостатичната регулация на приема на храна, протичаща в хипоталамуса и мозъчния ствол. Семаглутид може да повлияе върху системата за възнаграждение чрез директни и индиректни ефекти в мозъчни области, включващи септума, таламуса и амигдалата.

Клиничните проучвания показват, че семаглутид намалява енергийния прием, увеличава чувството на ситост, усещането за пълен стомах и контрол на храненето, намалява чувството на глад, както и честотата и интензитета на непреодолимото желание за хранене.

Освен това семаглутид намалява желанието за храни с високо съдържание на мазнини. Семаглутид повлиява хомеостатичната система и системата за възнаграждение и така регулира приема на калории, апетита, възнаграждението и избора на храна.

Освен това, в клинични проучвания семаглутид понижава кръвната захар по глюкозозависим механизъм, като стимулира секрецията на инсулин и намалява секрецията на глюкагон при висока кръвна захар.

Общ преглед на Wegovy и основания за разрешаване в ЕС


Какво представлява Wegovy и за какво се използва?

Wegovy се прилага заедно с диета и физическа активност, за да се помогне на хората за
намаляване и поддържане на теглото. Използва се при възрастни със:
• ИТМ от 30 kg/m² или повече (затлъстяване) или
• ИТМ от поне 27 kg/m², но по-малко от 30 kg/m² (наднормено тегло), които имат свързани с
теглото здравословни проблеми (напр. диабет, високо кръвно налягане, нива на мазнините в
кръвта, които са извън нормата, проблеми с дишането по време на сън, познато като
„обструктивна сънна апнея“, или са имали някога инфаркт, инсулт или проблеми с
кръвоносните съдове).
ИТМ (индекс на телесна маса) е мярка за теглото спрямо ръста.
Wegovy съдържа активното вещество семаглутид (semaglutide).
Как се използва Wegovy?
Wegovy се предлага под формата на предварително напълнени писалки, съдържащи инжекционен
разтвор. Инжектира се веднъж седмично под кожата в корема, бедрото или горната част на
ръката.


За да се намали рискът от симптоми, засягащи червата, седмичната доза започва от 0,25 mg и
постепенно се увеличава в продължение на 16 седмици до 2,4 mg.
Пациентите могат сами да прилагат лекарството. Те могат също да променят мястото на
инжектиране и деня на седмичната инжекция. При избор на нов ден трябва да има интервал от
поне 3 дни след предходния ден за инжектиране.


Важно! Лекарственият продукт се отпуска по лекарско предписание. За повече информация относно употребата на Wegovy вижте листовката или се свържете с вашия лекар или фармацевт.


Как действа Wegovy?


Активното вещество във Wegovy, семаглутид, е „GLP-1 рецепторен агонист“. То действа по същия
начин като GLP-1 (естествен хормон в организма) и, наред с други неща, вероятно регулира апетита, като увеличава усещането за ситост, като същевременно намалява приема на храна,
глада и непреодолимото желание за хранене.

Механизмът на понижаване на кръвната захар включва и леко забавяне на изпразването на стомашното съдържимо в ранната постпрандиална фаза. При хипогликемия семаглутид намалява секрецията на инсулин и не намалява секрецията на глюкагон. GLP-1 рецепторите са експресирани и в сърцето, съдовете, имунната система и бъбреците. В клинични проучвания семаглутид има благоприятен ефект върху плазмените липиди, понижава систоличното кръвно налягане и намалява възпалението. Освен това изследванията върху животни показват, че семаглутид забавя развитието на атеросклероза и има противовъзпалително действие в сърдечносъдовата система.

3 thoughts on “Лекарство със семаглутид – Wegovy, като алтернатива на Ozempic”

 1. Веселина каза:

  здравейте,а Вие предлагате ли препарата,може ли да си го закупим и на каква цена е

  1. stoineff каза:

   Здравейте, не предлагаме препарата. Статията е информативна.

  2. Даниела каза:

   здравейте вие предлагате ли този препарат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.