Какво и как лекува прополиса

Какво и как лекува прополиса

Прополисът е смолисто вещество, което пчелите събират от листните пъпки и кората на дърветата, особено на тополите и иглолистните дървета. Пчелите използват прополис за изграждане на кошера заедно с пчелния восък . Прополисът има антимикробен ефект, който помага за защита на кошера от вируси, бактерии и други микроорганизми. Търговските препарати обикновено запазват тези антимикробни свойства. Прополисът също има някои антиоксидантни свойства и  противовъзпалителни свойства. Той предпазва от рак и поддържа функцията на черния дроб, според лабораторни изследвания и тестове върху животни .

Какво представлява прополисът?

Прополисът съдържа протеини , аминокиселини , витамини , минерали , както и фитонутриенти като флавоноиди . Поради това някои хора използват прополис като хранителна добавка с общо предназначение. Въпреки че са необходими много големи количества прополис, за да се получат значими количества от всички тези хранителни вещества.

Какви са свойствата на прополиса?

Прополисът може да стимулира имунната система на организма. Това свойство може да обясни защо екстрактът от прополис предпазва от настинки и ускорява възстановяването. В малко двойно-сляпо проучване, проведено в Полша върху 50 пациенти с настинка, групата, приемаща екстракт от прополис (количеството не е посочено), се отървава от симптомите на настинка много по-бързо от плацебо групата.

Антимикробните свойства на прополиса също могат да помогнат в борбата с паразитни инфекции в стомашно-чревния тракт. Предварително проучване, проведено сред деца и възрастни, страдащи от чревна лямблия (често срещана чревна паразитна инфекция) в Куба, показва, че 52% от децата и 60% от възрастните, които са приемали екстракт от прополис (количеството не е посочено), успешно са се отървали от тези паразити. Тези резултати обаче не са толкова значими, колкото резултатите от лечението с традиционни лекарства за лямблиоза, така че прополисът не трябва да се използва като единствено средство за лечение на това заболяване без консултация с лекар за лекарствено лечение.

Локално приложение на прополис в състава на мехлеми и кремове е възможно при заболявания като генитален херпес, възпаление на шийката на матката и ревматоиден артрит. Проучване за лечение на генитален херпес е проведено при деветдесет мъже и жени с рецидивираща инфекция с вируса на херпес симплекс (HSV тип 2) с използване на прополисов мехлем, ацикловир или плацебо (пълнител). Лечението започва на етапа на везикулите. Изглежда, че групата с прополис се е възстановила по-бързо, тъй като на 10-ия ден групата с прополис е възстановила 24 от 30 души, докато групата с ацикловир е възстановила 14 от 30 души, а в групата с плацебо 12 от 30.

Предварителните проучвания върху хора с контролирани опити показват, че прополисовата вода за уста подпомага зарастването на хирургични рани в устата. В лабораторни изследвания е установено също, че прополисът има ефект върху бактериите и дрождите, открити в увредени зъби, както и тези, открити при гингивит и заболяване на венците, но изследване при хора показва, че когато се използва като превенция на зъбен камък, ефектите на прополиса не превъзхожда плацебо.

Видове продукти, съдържащи прополис

Прополисът се предлага под формата на течен екстракт , както и на капсули и таблетки . В продажба има и локални кремове и спрейове  .

Препоръчителна дозировка

Обичайната доза за перорални таблетки и капсули е 500 mg веднъж или два пъти дневно. За локално приложение следвайте инструкциите на етикета.

На разположениедалинякакви странични ефекти илислучаивзаимодействия с други лекарства?

Прополисът обикновено се понася добре. Въпреки това, както при други пчелни продукти (като пчелен хляб и пчелно млечице ), могат да възникнат алергични реакции. Възможните алергични реакции са подобни на тези към пчелно млечице и пчелен хляб и могат да варират от много леки (напр. леко стомашно-чревно разстройство) до тежки реакции като астма, анафилактичен шок и дори смърт при изключително чувствителни към пчелни продукти хора. Приемайте с повишено внимание. Не трябва да приемате прополис, ако сте алергични към пчелен хляб, мед, иглолистни дървета или топола. Ефектите на прополиса върху тялото по време на бременност и кърмене не са достатъчно проучени, така че трябва да се въздържате от приема му през тези периоди, освен ако не е директно предписано от лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.