Кофички – перфектно упражнение за гърди, рамо и трицепс

Кофички – перфектно упражнение за гърди, рамо и трицепс

Кофичките са мощно упражнение с телесно тегло (калистеника), което натоварва различни мускулни групи. Чрез него основно можете да изградите по-силни трицепси, но също така и да оформите раменете, гърдите и дори гърба.

Как се правят кофички?

Така наречените „кофички” са едно от най-добрите упражнения за увеличаване на мускулната сила и растеж на горната част на тялото. Те карат гръдните мускули да работят усилено, тъй като са основният двигател по време на това упражнение.

За да подчертаете още повече гърдите, наклонете торса малко напред, така че горната част на тялото да е прегърбена донякъде. Гърдите са почти успоредни на пода.

Раменете и трицепсите също помагат при изтеглянето и спускането. Раменете директно помагат на гърдите и ви дават стабилност, докато трицепсите се свиват, за да изправят ръцете ви.

Освен тези три мускула, кофичките включват и корема, напречния коремен мускул, гърба и глутесите. Тези мускули ви помагат да се изтегляте нагоре и да се спускате. Така че това упражнение е солидно и изключително полезно за горната част на тялото, като ангажира редица ключови мускулни групи.

Бицепсите ви също играят роля, като допринасят за стабилността ви и поддържането на раменете в правилната позиция.

Кофичките се различават от стандартните спадове, защото включват и натоварват различни мускули.

Кое още прави кофичките идеалното упражнение за гърди, рамо и трицепс?

За да изпълнявате това упражнение не се нуждаете от скъпо оборудване. Можете да тренирате едновременно цялата горна част на тялото.

Кофичките могат да ви предложат и голямо натоварване. Всичко, което трябва да направите, е да увеличите повторенията. А ако искате още по-сериозна тренировка, можете да прикрепите тежест към себе си за допълнително натоварване.

Къде да тренирате?

В случай че не разполагате с успоредка, можете да тренирате по този начин и у дома с два стола с облегалка– достатъчно стабилни и здрави, за да издържат тежестта ви. Ако нямате налични такива, можете да използвате и обикновени, като поставите ръцете си на седалките и започнете повторенията си от коленете.

Пейката в парка също може да ви помогне да изпълнявате кофички. В този случай спусканията са малко по-натоварващи за раменете ви, особено ако оставите бедрата си да се движат твърде напред. Избягвайте ненужното натоварване на раменете, като държите торса си възможно най-изправен и близо до пейката. Можете да направите упражнението още по-трудно, като вдигнете краката си на друга пейка или стол.

Можете също така да правите кофички и на пода, въпреки че обхватът ви ще бъде доста по-малък. Но пък този вариант е чудесна алтернатива на лицевите опори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.