Какво представляват психобиотиците и как помагат за здравето на психиката

Какво представляват психобиотиците и как помагат за здравето на психиката

Психичните разстройства засягат настроението, поведението и мисловните процеси. Според Световната здравна организация един на всеки осем души изпитва проблеми с психичното здраве.

Освен това психичните заболявания засягат приблизително 13% от децата и юношите по света. Могат ли психобиотиците да бъдат полезни за насърчаване на психичното здраве? Ако е така, какво представляват психобиотиците и как могат да помогнат за подобряване на психичното благополучие?

Какво представляват психобиотиците?

Психобиотиците са  пробиотици  и  пребиотици , които могат да бъдат от полза за психичното здраве, като стимулират растежа на полезните бактерии в червата. Изследванията показват, че психобиотиците могат да играят важна роля в начина, по който микробиомът на червата взаимодейства с мозъка.

Смята се също, че психобиотиците помагат за намаляване на симптомите на тревожност и депресия, както и за подобряване на цялостното настроение, като действат благоприятно върху оста черва-мозък. Нека научим повече за ефективната комбинация от пробиотици и пребиотици.

Пробиотици

Несъмнено сте чували за ползите от тези полезни бактерии. Пробиотиците  са живи микроорганизми, като  лактобацили  и  бифидобактерии , които могат да помогнат за подобряване на здравето, когато се консумират.

Хранителни източници на пробиотици

Пробиотиците обикновено се срещат във ферментирали храни като кисело мляко, мисо, темпе, кефир,  комбуча и кисело зеле. Пробиотиците могат да бъдат полезни за тялото, като помагат за укрепване на имунната система, подобряват консистенцията на изпражненията и нормализират функцията на червата.

Синтез на витамини

Пробиотиците спомагат за производството на витамини като  витамин К2 и  витамини от група В , включително пантотенова киселина (витамин В5), тиамин (витамин В1), биотин, фолат и рибофлавин (витамин В2).

Ползи за стомашно-чревния тракт

Учените казват, че пробиотиците могат да помогнат при лечението на различни стомашно-чревни състояния, включително инфекциозна диария, улцерозен колит, синдром на раздразнените черва и некротизиращ ентероколит. В допълнение, според изследванията, пробиотиците могат да помогнат при екзема, атопичен дерматит, акне и респираторни заболявания.

Пребиотици

Пребиотиците  са несмилаемите фибри, с които се хранят пробиотиците. Изследванията показват, че пребиотиците могат да помогнат за подобряване на чревния микробиом, да намалят нискостепенното възпаление и да забавят растежа на вредните бактерии.

Хранителни източници на пребиотици

Пребиотиците включват молекули като фруктоолигозахариди и инулин. Храните с високо съдържание на пребиотици включват аспержи, артишок, банан, лук и цикория. Пребиотиците не могат да бъдат усвоени или разградени от тънките черва и се разграждат от микрофлората на дебелото черво.

Противовъзпалителни и имунни ползи

Когато пребиотиците се усвояват или ферментират от чревната микрофлора, се образуват молекули, наречени късоверижни мастни киселини (SCFA). Учените смятат, че SCFA са полезни за укрепване на вродения имунитет и чревната лигавица. SCFA могат да помогнат за намаляване на възпалението и защита срещу хронични заболявания на дебелото черво.

Психобиотици и психично здраве

Според научни доказателства психобиотиците могат да имат благоприятен ефект върху психичното здраве чрез намаляване на симптомите на депресия, тревожност и възпаление.

Намаляване на симптомите на депресия

Депресията е сложно психично заболяване, което може да засегне не само психиката, но и тялото като цяло. Депресията е свързана с продължително повишаване на активността на хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос (HPA).

HPA оста е връзката между хипоталамуса и хипофизата в мозъка и надбъбречните жлези. Тази ос е един от основните механизми, участващи в реакцията на тялото към стрес. Всяко ненормално регулиране на HPA оста може да увеличи риска от развитие на депресия.

Чревният микробиом също играе важна роля в развитието на депресия. Изследванията показват, че микробиомът на червата на депресираните хора често е много различен от този на здравите възрастни. Друга любопитна връзка между депресията и червата е разрушаването на чревната бариера, която е свързана с мозъка чрез нервни влакна.

Според учените психобиотиците могат да бъдат от решаващо значение за намаляване на симптомите на депресия чрез регулиране на HPA оста и укрепване на чревната бариера. Например, едно рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване сравнява хора с голямо депресивно разстройство (MDD), които са приемали психобиотици, и тези, които не са. След 8 седмици авторите на експеримента установяват, че въпреки липсата на разлика в храненето между двете групи, тези, които приемат психобиотици, изпитват по-малко депресия, по-ниски серумни нива на инсулин и по-високи плазмени нива на глутатион.

Друго рандомизирано плацебо-контролирано проучване при 40 души с депресия установи, че тези, които приемат психобиотици заедно с флуоксетин за лечение на депресия, имат по-малко симптоми от тези, които приемат само флуоксетин.

Друго рандомизирано, плацебо-контролирано проучване при възрастни с MDD установи, че тези, които приемат психобиотици, имат по-малко депресивни симптоми от тези, които приемат само плацебо.

Изследванията също така предполагат, че психобиотиците могат да бъдат полезни при регулирането на HPA оста и при здрави индивиди. В едно плацебо-контролирано проучване на 32 здрави възрастни, изложени на умерен психологически стрес, е установено, че тези, които са приемали психобиотици, имат по-висок брой полезни бактерии в червата си и по-позитивно настроение. Хората, които приемат психобиотици, също изпитват по-малко напрежение, гняв, объркване и умора.

Намаляване на тревожността

Учените смятат, че психобиотиците могат да бъдат полезни за тези, които страдат от тревожност. Тревожността е сериозно психично разстройство, което причинява чувство на нервност, предстояща скръб, паника и безпокойство. Симптомите на безпокойство могат да включват треперене или треперене, изпотяване, учестено дишане и дори учестен пулс.

Тревожността е свързана с кортикотропин-освобождаващия хормон (CRH), основният хормон, участващ в регулирането на HPA оста. Според изследвания психобиотиците могат да бъдат полезни за намаляване на тревожността чрез регулиране на CRH. Един експеримент включва 50 възрастни, 30 души с рак на ларинкса и 20 здрави доброволци, чакащи операция. Субектите имат сърдечен ритъм и нива на CRH, измерени две седмици преди операцията.

Двадесет възрастни бяха избрани на случаен принцип, за да получат психобиотици. При пациенти, лекувани с психобиотици, е имало понижение на сърдечната честота и серумните нива на CRH. Те също така съобщават за намаляване на чувството на стрес и тревожност.

В друг експеримент са участвали спортисти, страдащи от тревожност. В началото на проучването спортистите са били разпитани за нивата на тревожност и стрес, след което в продължение на 8 седмици са приемали психобиотици. Спортистите, които са приемали психобиотици, значително са намалили възприеманите нива на тревожност и стрес. Те също са имали значително намаляване на симптомите на тревожност като сърцебиене и треперене.

Едно проучване установи, че когато се приемат психобиотици, има значителни промени в чревния микробиом при субекти с генерализирано тревожно разстройство или хранителни разстройства като анорексия нервоза или булимия. Промените в микробиома са довели до по-разнообразен набор от полезни бактерии, които могат да бъдат полезни за психичното здраве.

Намаляване на възпалението

Проучванията върху животни, използващи психобиотици за лечение на тревожност, показват, че те правят повече от просто регулиране на HPA оста. Психобиотиците също могат да намалят нивото на възпаление в тялото.

Възпалението се свързва с много психични заболявания, най-вече с депресия и тревожност. Възпалението възниква като имунен отговор на организма към чужди тела. Целта на възпалението е да освободи тялото от чужди тела, но продължителното възпаление може да доведе до отрицателни последици за здравето.

Научните доказателства сочат, че психобиотиците могат да помогнат за намаляване на общото възпаление в тялото, по-специално невровъзпалението или възпалението на централната нервна система. Намаляването на възпалението може да има ефект против стареене, който насърчава дълголетието.

Психобиотиците могат да помогнат за намаляване на възпалението чрез ефекта си върху броя на имунните клетки, техните функции и механизмите, чрез които достигат до чужди тела.

Например, проучвания върху животни показват, че дисбалансът в микробиома на червата води до повишени нива на възпаление както в дебелото черво, така и в мозъка. Опитът показва, че психобиотичната добавка намалява количеството на клетъчните носители на възпаление (възпалителни цитокини) в мозъка.

Един мета-анализ разглежда две групи хора: хора с болестта на Алцхаймер и хора с леко когнитивно увреждане (MCD). И двете групи са приемали психобиотици. Мета-анализ установи, че психобиотиците подобряват когнитивното представяне при хора с болестта на Алцхаймер и LCR, както и намаляват кръвните нива на възпалителни маркери като малондиалдехид и високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP).

Психобиотиците могат да помогнат за намаляване на възпалението чрез намаляване на количеството на реактивни кислородни и азотни видове в тялото. Реактивните кислородни и азотни видове участват в увреждането на свободните радикали или оксидативния стрес в тялото. Като причиняват оксидативен стрес, те също играят роля в увеличаването на възпалението в тялото, като увреждат протеина и клетъчната функция.

Според научни доказателства, психобиотиците могат да увеличат полезните бактерии в червата и да намалят възпалението в тялото чрез изчистване на свободните радикали и намаляване на оксидативния стрес.

Вместо заключение от Dietyc.com

Психобиотиците са може би едни от най-мощните агенти за ползи както за червата, така и за психичното здраве. Изследванията показват, че психобиотиците могат да играят важна роля за намаляване на симптомите на депресия, тревожност, стрес, възпаление и подобряване на когнитивните способности. Комбинация от  пробиотици  и  пребиотици , известни като психобиотици, може ефективно да поддържа психичното здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.